Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Svijet na tanjuru nudi od crne slavonske svinje do momosa

Svijet na tanjuru nudi od crne slavonske svinje do momosa

Na četvrtom festivalu svjetske kuhinje 'Svijet na tanjuru' na Europskom trgu u Zagrebu može se naći poznato ukrajinsko varivo Boršč , nepalski momo i domaći kotleti od slavonske crne svinje

VIDEO

Četvrto izdanje festivala hrane Svijet na tanjuru donosi delicije iz dvadesetak zemalja svjetske i domaće kuhinje. Posjetitelji će u širokoj gastro ponudi moći uživati na Europskom trgu u Zagrebu sve do nedjelje 8. rujna. Izbora ne nedostaje pa se na jednom mjestu mogu probati delicije sa svih strana svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:38

Za ljubitelje variva i delicija Istočne Europe, zanimljiva je ukrajinska kućica 'Boršč'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ukrajinska kuhinja može se usporediti sa slavonskom, samo što možda ima više povrća nego mesa jer je Ukrajina poznata po kvalitetnoj zemlji te na njoj dobro uspijevaju gotovo sve vrste povrća. Svaka obitelj specijalitete kuha na svoj način. Sve je stvar tradicije - kaže Oxana Dabinović, Ukrajinka koja živi u Zagrebu te dodaje kako je od ukrajinskih specijaliteta najpoznatiji boršč i varenyky.

Boršč je poznato ukrajinsko varivo kojem cikla daje posebnu boju i okus. Prvo se pirja luk, zatim se dodaje meso, to može biti svinjetina ili junetina. Nakon toga se dodaje mrkva i voda pa kupus i na kraju naribana cikla kako bi pustila boja. U međuvremenu se dodaju začini te peršin i češnjak. 

Varenyky ukrajinska je verzija tortelina. U razvučeno tijesto dodaje se kuhani krumpir te se zamota. Mora odstajati pola sata do sat vremena da se dobro posuši, zatim se skuha u vodi. Sa strane se zaprži luk s čvarcima na masti u koje će se nakon kuhanja uvaljati tijesto.  Poslužuje se s vrhnjem, a uz to možete probati i gazirani sok od ječma. Od pića u ponudi imaju i votku s chillijem i medom te sok od breze koji se dobiva iz kore drveta.

Restoran Himalayan Curry izložio je specijalitete nepalske kuhinje, točnije iz regije Darchula podno Himalaje koja je specifična po začinima. Tako se može naći piletina masala u umaku od currya s pulao rižom. Samosa od povrća i umaka od metvice, piletina tikka i tijesto punjeno piletinom poznato kao momo.

- Začine nabavljamo iz Nepala jer ih je teško naći u Hrvatskoj. Osim hrane, na festivalu od pića imamo i mango lassi koji se radi od jogurta i čistog manga - kaže Marijana Črlenec koja zajedno s obitelji na čelu s očuhom Nepalcem, vodi nepalski restoran. 

Osim svjetskih kuhinja, na festivalu ne nedostaje ni domaće. U kućici restorana O’brok u ponudi je kotlet od domaće crne slavonske svinje.

Kotlet se poslužuje s domaćim vrganjima koji su pirjani na luku i na masti crne slavonske svinje. Meso se peče na roštilju, a od začina se koristi samo sol i papar. Kako u restoranu, tako i ovdje jela se spremaju na domaći način. Tu nema mjesta egzotičnim začinima, jer domaće je ipak domaće. 

- Kuhinja se bazira na domaćim proizvodima, prije svega na mesu crne slavonske svinja OPG-a 'Cret', koji je pokrenuo poznati hrvatski nogometaš Domagoja Vida. Radimo samo sa crnom slavonskom svinjom, poznatom kao 'Fajfericom'  - kaže Chef restorana  O’brok, Krunoslav Majcen

Crna slavonska svinja specifična je po tome jer ima veliku intermuskularnu i vanjsku masnoću pa je meso puno mekše i sočnije. Nastala je u 19. stoljeću u okolici Osijeka i dobivena je križanjem troje domaćih pasmina svinja te se uzgaja isključivo na otvorenom. Druge vrste mesa također se uzimaju od manjih domaćih proizvođača, većinom iz Like, kao i voće, povrće, vina i ostala pića. Restoran je otvoren u studenom 2018. godine i nalazi se u središtu Zagreba na Langovom trgu 6 i po prvi put njihova hrana može se probati na poznatom festivalu. 


Od delicija nude i štrukle koje su također pripremljene od domaćeg sira i vrhnja s tržnice na Dolcu. Tu su i domaće štrudle od višanja, sendvič s drniškim pršutom i domaćim otočkim sirom.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku