Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svježe ubrano začinsko bilje jelima daje nov okus

Svježe ubrano začinsko bilje jelima daje nov okus
5

Salate, sendviči i jaja dobit će savim nov okus dodate li im malo svježeg začinskog bilja. Možete ga kupiti u teglicama ili uzgojiti sami iz sjemena

VIDEO

Salate, sendviči i jaja dobit će savim nov okus dodate li im malo svježeg začinskog bilja. Pronaći ćete ga u teglicama, na tržnicama i u većim supermarketima. Možete ga odmah potrošiti, a ako želite da naraste i dulje potraje, presadite ga u veću posudu. Svježe bilje bogato je vitaminima i mineralima, pa je odlično protiv proljetnog umora.  Aroma svježeg bilja često je bogatija, iako manje intenzivna, od onog sušenog. Osim toga, neke biljke niti ne možete nabaviti sušene, primjerice, lišće korijandra. Sjeme ove biljke prodaje se sušeno, a listovi, kojima se često posipaju meksička jela, sasvim su drugačijeg okusa. Treba ih brati dok su još sasvim mladi, inače mogu postati gorki.
Majčina dušica rabi se u sredozemnoj kuhinji, gulašima i jelima od jaja. Odlično se slaže i s tradicionalnim varivom od graha. Isplati se iskušati različite sorte, primjerice, limunastu majčinu dušicu. Višak možete sasušiti i spremiti - okus će biti snažniji od kupovnog začina. Biljke možete uzgojiti i iz sjemena, na prozorskoj dasci, a i u povrtnjaku. Kopar, čest začin za krastavce, pospješuje njihov rast ako je zasađen pokraj njih.

KADULJA
Vrlo aromatična, pomalo drvenastog mirisa. Slaže se s mesom poput svinjetine, guske i patke. Budući da je vrlo intenzivna, dovoljno je staviti sasvim malo. Prženi listovi kadulje mogu poslužiti za ukrašavanje jela.

BOSILJAK
Mirisan i pomalo papren bosiljak često se rabi u talijanskoj kuhinji. Slaže se s jelima od povrća, osobito rajčicom. Odličan je i u kombinaciji s mekim sirevima. Najbolje ga je trgati rukama, a mali listovi na vrhu su najslađi.

ORIGANO
Lagano zemljane arome, origano je odlična protuteža kiselim rajčicama, zbog čega je čest začin za pizzu. Također se slaže s janjetinom, govedinom, jajima, grahom i patlidžanom. Njegov bliski rođak mažuran blažeg je okusa.

ESTRAGON
Nezaobilazan začin u francuskoj kuhinji okusom pomalo podsjeća na sljez. Slaže se s jelima od peradi, ribe, morskih plodova, povrća i jaja. Dobar je i za aromatiziranje octa. Francuski estragon ukusniji je od gorkog ruskog estragona.

VLASAC
Vlasac je blizak rođak luka, no mnogo blažeg i profinjenijeg okusa. Najpraktičnije ga je rezati škarama - ponovno će izrasti. Vlascem možete začiniti svježi sir i maslac, dodati ga salatama, juhama ili krumpiru pečenom u ljusci. Cvijet služi kao ukras.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'