Ljudi koji nose genetsku varijantu gena 9p21 imaju veći rizik od srčanog udara, no taj rizik mogu značajno smanjiti zdravom prehranom sa svježim namirnicama
Svježe voće i povrće poništava nasljednu sklonost k infarktu
Isključivo svježe voće i sirovo povrće mogu promijeniti genetski kod kromosoma za koje je poznato da povećavaju rizik od srčanih tegoba, otkriva međunarodna studija na 27.000 ljudi iz Europe, Južne Azije, Latinske Amerike Arapskog poluotoka.
Uočili smo promjene koje proizlaze iz nekoliko pojedinačnih promjena ili nukleotidnih polimorfizma, a ljudi koji svakodnevno jedu svježe voće i povrće u dvostruko manjoj mjeri imaju zdravstvenih problema sa srcem.
- Znali smo da 9p21 genetska varijanta povećava rizik od smrti zbog srčanog udara za one koji nose tu mutaciju na genima, no dokazali smo da su ljudi sa zdravom prehranom značajno smanjili taj rizik - izjavio je autor studije, dr. Jamie Engert za časopis "Plos medicine".
Objašnjava kako rezultati studije potvrđuju preporuke za zdravu prehranu koja se temelji na svježem voću i povrću.