Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Svježiji poljubac: Trikovi protiv lošeg zadaha, za mirisna usta

Svježiji poljubac: Trikovi protiv lošeg zadaha, za mirisna usta
1

Čišćenje jezika je od tipično ayurvedskih metoda i puno znači za zdravstvenu stabilnost. Jezik je jedno od ogledala u kojem se zrcali stanje organizma

VIDEO

Zadah se javlja zbog oslobađanja spojeva sumpora tijekom metaboličkih aktivnosti anaerobnih bakterija koje razgrađuju ostatke hrane koji se zadržavaju u dubokim fisurama i papilama stražnjeg dijela jezika ili na desnima. I karijesom zahvaćeni zubi i loše ispune mjesta su na kojima će se nakupljati hrana, a samim time i milijuni bakterija. 

Uzroci zadaha mogu biti i bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa, a izazvati ga mogu i suha usta uslijed smanjenog izlučivanja sline, a to može biti posljedica bolesti žlijezda slinovnica, uzimanja nekih lijekova ili stalnog disanja na usta. Problem može biti i u prehrani te u lošim životnim navikama. 

Tako ga, osim alkohola i pušenja, izazvati mogu i namirnice poput mlijeka, mesa, soka od naranče i slatkih napitaka. Također, naslage koje se skupljaju u korijenu jezika stvaraju prepreke u disanju i neugodan zadah pa jezik zato treba ostrugati. 

Dreamstime

- Čišćenje jezika jedna je od tipično ayurvedskih metoda kojom se čini puno za zdravstvenu stabilnost. Naime, jezik je jedno od ogledala u kojem se zrcali stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suhoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina i linija važni su dijelovi slagalice koji stvaraju jasnu sliku zdravlja - kaže ayurvedska terapeutkinja Senka Kušer Mijić.  

Međutim, jedan od pokazatelja koji svima može biti od koristi u svakodnevnom praćenju vlastitog zdravstvenog stanja su uočene naslage na području jezika. Naslage su uvijek znak neravnoteže i upućuju na to da je došlo vrijeme u kojem se trebate okrenuti zdravlju. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. 

Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu, objašnjava Senka Kušer Mijić. 

Riješite se nadutosti pritiskom određenog mjesta na trbuhu
Riješite se nadutosti pritiskom određenog mjesta na trbuhu

Prva i osnovna blagodat čišćenja jezika je higijena, a odmah zatim i uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile ovaj korisni organ. Jezik je spojen s probavnim traktom i unutarnjim organima. Njegovim čišćenjem šaljemo izravnu poruku svim unutarnjim organima te stimuliramo probavnu vatru i probavne enzime. 

- Većina ljudi s problemom neugodnog zadaha zapravo nema bolesti zuba i desni, nego je zadah rezultat nagomilane ame (toksina), a čišćenjem jezika izravno se utječe na uklanjanje neugodnog zadaha. Osim što se izravno utječe na higijenu zuba, desni, ali i cijele usne šupljine, uklanjanjem toksina s jezika izravno se djeluje i na područje grla te se tako revitalizira njegovo područje. To je iznimno važno za ljude koji pate od čestih grlobolja i upalnih stanja - dodaje ayurvedska terapeutkinja. 

Jezik je nabolje čistiti ujutro, na prazan želudac

- Postupak je vrlo jednostavan. Isplazite jezik, uzmite strugalicu za krajeve i blago pređite po površini. Pazite da ne budete grubi, pokreti ne smiju biti snažni niti nagli. Jezik je mekan i osjetljiv organ te je dovoljno lagano prijeći njegovom površinom pa da na strugalici ostanu tragovi nakupina - upozorava Kušer Mijić. 

Terapeutkinja napominje kako je strugalicu potrebno dobro isprati i ponavljati postupak sve dok u potpunosti ne očistite jezik. 

Ne čišćenju ako imate ranice

Spojen s nosnom šupljinom, čist jezik utječe i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi. No čišćenje jezika se ne preporučuje ako imate ozljede jezika, upale, ranice ili sitna oštećenja. Također, nije primjereno za djecu mlađu od šest godina te je iznimno važno da strugalicu ne dijelite ni s kim, pa ni s članovima obitelji. 

Trik s čašom vode pokazat će kakve kvalitete je vaša kosa
Trik s čašom vode pokazat će kakve kvalitete je vaša kosa

Klinčići se za ugodan dah žvaču jedan po jedan

Postoji niz ljekovitih, biljnih pomagača u službi uklanjanja neugodnog zadaha, među kojima se posebno ističu peršin bogat klorofilom i klinčići koje je potrebno žvakati. Klinčićima aromatičan učinak daje eugenol.

Prilično je jak pa budite oprezni i u usta stavljajte te žvačite po jedan, savjetuje terapeutkinja Senka Kušer Mijić.  

U prehranu je potrebno uvesti više voća i povrća

Miris češnjaka i alkohola može se suzbiti žvakanjem grančice peršina. Miris hrane možete neutralizirati i žvakanjem nekoliko sjemenki kopra ili zrna kave, a učinkovite su i sjemenke kumina ili kardamoma.

No najvažniji dio prehrane kod zadaha je hrana bogata vlaknima pa jedite mnogo sirovog povrća i voća.

Moćna kadulja, metvica, anis i kardamom

Među egzotičnijim biljnim pomagačima je i kardamom, neprocjenjivo bogat izvor cineola, moćnog antiseptika koji uništava bakterije i dah čini ugodnijim, kaže Kušer Mijić.

Tu su i anis, čije se sjeme već tisućama godina koristi za osvježavanje daha, te korijandar, čije aromatično sjeme, ali i svjež list, pridonose zdravlju usne šupljine, desni i grla. 

Kod nas se za zdravlje usne šupljine od pamtivijeka koristi metvica koju ju je dovoljno prožvakati svježu. Kadulja je jedna od autohtonih, cijenjenih biljaka čiji se čaj rabi za ispiranje usta.  

Super trik kako očistiti jako prljavu pećnicu bez kemikalija
Super trik kako očistiti jako prljavu pećnicu bez kemikalija

Redovito zubaru jer to je put do prave dijagnoze

Iza svakog jela perite zube četkicom i zubnim koncem, a usta isperite vodicom za ispiranje. Odlazite na pregled jedanput u šest mjeseci. Ako zadah nije povezan s usnom šupljinom, stomatolog će vas uputiti na daljnje pretrage.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme