Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svoje brige je najbolje zapisati na papir te ga baciti u smeće

None Foto: Fotolia

Stres zbog pogrešaka teže pogađa mlade, a može izazvati čak i depresiju. Stariji češće žale zbog propuštenih prilika, a mlade više muče pogreške koje su napravili

Bez obzira na to žalite li za prošlosti, muče li vas pogreške iz mladosti ili se danima uzrujavate zbog pogrešnih poteza, stres izjeda zdravlje, upozoravaju znanstvenici.

 Može izazvati kroničnu tjeskobu, pa i depresiju, a štetno žaljenje češće je kod mladih, pozakalo je njemačko istraživanje. Treba se koncentrirati samo na pogreške koje možemo ispraviti, ističu psiholozi. Ako vam se ne sviđa što pušite, ne morate zbog toga misliti da ste loša osoba. Prihvatite naviku i počnite je kontrolirati. Morate vjerovati da se možete promijeniti.

- Ako se stidite zbog nekih pogrešaka, napišite ih na papir. Pročitajte ih naglas pa ih bacite u smeće. Pomoći će vam ako doslovno bacite brige i žaljenja - tvrdi psihoterapeut Leonard Martin. Žalite li zbog nečega što je bilo izvan vaše kontrole, poput prekida ili smrti bliske osobe, nakon žaljenja nužno je pomiriti se s tim.

Komentari (13)
  • koje gluposti...priznaj samome sebi,prihvati,oprosti si i pokusaj ispraviti...hebali vas papiri...do sada sam mogao enciklopediju gresaka napisati..

    13. 5. 2012,   13:56
  • jesam, al ništa, ostale su i imam brigu više, moram platiti smeće

    13. 5. 2012,   10:46
  • Nije problem priznati pogrešku, nego naučiti oprostiti samome sebi...

    13. 5. 2012,   18:17