Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Svrbi vas skalp ili imate perut? Ovako ćete riješiti svoj problem

Svrbi vas skalp ili imate perut? Ovako ćete riješiti svoj problem

'Ako imate masnu perut i crvene, masne fleke na tjemenu (ili negdje drugdje) prekrivene bijelom ili žutom ljuskom, imate seboreični dermatitis uzrokovan gljivicama...'

VIDEO

Svaki čovjek je drugačiji, i rješenje koje funkcionira za jednog ne mora biti prikladno za drugog. Donosimo 11 načina na koje se možete riješiti peruti i svrbeža vlasišta. 

1. Promijenite šampon

Šamponi s površinski aktivnim sredstvima (deterdžentima) natrijevim laureat sulfatom ili natrijevim lauril sulfatom (SLS-om) se jako pjene pa je lakše prati kosu, ali istovremeno jako isušuju kosu i tjeme. 

- Oni čak mogu uzrokovati crvenilo i nadraženost kože, pogotovo ako nisu u kombinaciji s određenim sastojcima koji mogu neutralizirati iritaciju - kaže Tom Brooks, kemičar i voditelj istraživanja i razvoja kozmetičkog brenda Leonor Greyl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jednostavno prebacivanje na šampon bez SLS-a može zaustaviti svrab već za nekoliko dana, piše Cosmopolitan.

2. Isperite hladnom hodom

- Uvijek završite pranje kose ispiranjem hladnom vodom i ispirite koliko god treba kako biste bili sigurni da ste isprali sav šampon i regenerator s kose - savjetuje Tom i napominje da je kosa u potpunosti oprana kad imate osjećaj da je škripava.

3. Smanjite korištenje silikona za kosu

- Silikoni ne ulaze u kožu, ali stvaraju kupolu oko tjemena koja blokira prodiranje hranjivih sastojaka u tjeme. Prečesto korištenje silikona može otežati vlasi kose i s vremenom 'ugušiti' skalp, što očito nije zdravo - upozorava Tom.

Silikoni se nalaze u mnogim šamponima i regeneratorima za kosu koji se reklamiraju da uglađuju i ravnaju kosu. Treba obratiti pozornost na sastojke jer svi sastojci koji završavaju na - metikon, kao na primjer dimetikon su silikoni.

4. Ne lakirajte kosu

Ljepilo ili sastojci na bazi smole se nalaze u velikom broju proizvoda za kosu, kao na primjer u pjeni za volumen ili spreju za održavanje kovrči i slično. Ovi sastojci mogu ugušiti vlasište, ako se redovito ne ispiru pranjem kose sa šamponom - upozorava Tom. 

5. Nauljite se

Kao i kod kože na bilo kojem drugom dijelu tijela, osjećaj zatezanja i suhoće tjemena može biti posljedica nedostatka vlage i ulja, kako u vašoj prehrani, tako i u kozmetici koju koristite -  kaže trihologinja (stručnjakinja za kosu i vlasište) Sara Allison. 

Treba jesti orašaste plodove, avokado i masnu ribu te koristiti maske za kosu ili uljne tretmane kako bi se izbjegla suhoća vlasišta - dodaje Sara.

Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja
Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja

6. Zaboravite na šešire

Nosite što manje šešire, kape, pa i perike. Često nošenje raznih pokrivala za glavu može smanjiti količinu kisika koja dolazi u doticaj s vlasištem i uzrokovati razne probleme, kaže Tom.

7. Često se češljajte

Ako ste već isprobali gore navedene savjete, a vaše vlasište je još  suho ili iziritirano, velika je vjerojatnost da imate perut, što u osnovi znači da vaše vlasište pretjerano proizvodi nove stanice kože i izbacuje višak starih. Češće češljanje može puno pomoći kod problema s peruti.

8. Napravite piling tjemena

Uz češće češljanje, kod peruti pomaže i piling tjemena jednom tjedno. Najbolji su proizvodi koji sadrže voćne enzime ili salicilnu kiselinu (koji oboje odstranjuju mrtve stanice kože bez ribanja ili pilinga vlasišta) jer su najnježnija opcija skidanja mrtvih stanica sa sklapa. 

Pet razloga zašto ste stalno umorni, a dovoljno ste spavali
Pet razloga zašto ste stalno umorni, a dovoljno ste spavali

9. Ozbiljno se pozabavite s problemom peruti

Neprestano ljuštenje tjemena (perut) u prevelikoj mjeri može biti posljedica prekomjerne proizvodnje masti na vlasištu ili gljivične infekcije, zbog čega većina šampona za perut sadrži antifungalne ili antimikrobne sastojke kao što su cinkov pirition, katran, ulje čajevca, piroktonolamin ili ketokonazol. Nažalost, većina tih šampona sadrži i SLS. 

10. Budite uporni

- Ako imate masnu perut i crvene, masne fleke na tjemenu (ili čak negdje drugdje) prekrivene bijelom ili žutom ljuskom, imate seboreični dermatitis - upozorava Sara. 

- To je uzrokovano gljivicama koje se hrane prekomjernim sebumom, a često je potaknut alergijskim odgovorom na stres, kozmetiku ili hranu - objašnjava Sara. 

Seboreični dermatitis može uzrokovati i loša higijena, ali u tom slučaju bi to trebalo biti ozbiljno zanemarivanje higijene. Ovo stanje se pojavljuje s vremena na vrijeme, a može se izliječiti šamponom protiv peruti, koji treba konstantno koristiti, a ne prestati nakon što se seboreja povuče. 

Atrofija: Bez seksa, vagine se lako mogu smežurati i propasti
Atrofija: Bez seksa, vagine se lako mogu smežurati i propasti

11. Obratite se stručnjaku

- Ako imate izrazito suh i perutavi skalp, možda imate psorijazu. To je auto-imuno stanje koje može biti genetsko, a najčešći okidač je, kao i kod seboreičnog dermatitisa, stres. Kod psorijaze, stanice se obnavljaju svaki tjedan, umjesto svakog mjeseca, stvarajući masivno nakupljanje suhih i odumrlih stanica kože. One blokiraju folikul, sprječavaju prodiranje vlastitog hidratizirajućeg sebuma, kao i kozmetičkih ulja i losiona, zbog čega je vlasište jako suho. Obični šamponi protiv perutanja možda nisu pravi izbor za ovo stanje, pa ako sumnjate da imate psorijazu, najbolje je potražiti profesionalni savjet - savjetuje Sara. 

Škorpioni su posesivni, a ni Bikovi nisu ništa bolji: Ovo je 6 najljubomornijih znakova zodijaka, jeste li vi jedan od njih?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam