Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati

Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati

Krvarenje koje se događa kad žena uzima kontracepcijske pilule nije mjesečnica. To je odgovor tijela na pad hormona koji se javlja kad se prestanu uzimati aktivne pilule i počnu piti placebo pilule

VIDEO

Devet posto žena reproduktivne dobi u svijetu piju kontracepcijske pilule. Ono što većina njih ne zna jest da je sedam placebo pilula u zadnjem tjednu četverotjednog ciklusa u potpunosti nepotrebno. Krvarenje jednom mjesečno uopće nije potrebno, jer nije riječ o klasičnoj mjesečnici koja se događa kao posljedica ovulacije, već o krvarenju potaknutom prestankom uzimanja hormona. 

- Sve ovisi o tome koliko ima tableta koje su placebo. One se uzimaju kako bi se imitirao 28-dnevni ciklus, jer kad žene ne bi uzimale te placebo tablete, ne bi došlo do krvarenja. A samo krvarenje nije nužno. Postoje i pilule kod kojih se gotovo i ne krvari ili imaju samo zadnje dvije koje su placebo. Sve ovisi o tome koliko tableta je placebo - dvije, četiri ili sedam - objasnila je ginekologica Marta Lajtman Križaić.

Žene koje redovito piju male doze aspirina teže dobivaju rak
Žene koje redovito piju male doze aspirina teže dobivaju rak

- Mjesečnica je vezana za ovulacijski ciklus, a s obzirom da pacijentice na tabletama nemaju ovulaciju, mi to stručno zovemo krvarenjem - pojašnjava Križaić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krvarenje koje se događa kad žena uzima kontracepcijske pilule uopće nije mjesečnica. To je odgovor tijela na iznenadni pad hormona koji se javlja kada žene prestanu uzimati aktivne pilule i počnu piti placebo pilule.

- Razlika između krvarenja kao posljedice pada hormona i redovite mjesečnice je da kada su žene na tableti, maternica se nema priliku napuniti - ostaje tanka. I zato su krvarenja puno slabija od prave mjesečnice - rekla je Križaić.

Fotolia

- Krvarenje je dobro za psihološko stanje pacijentice da ima osjećaj da ima nekakav ciklus, mada osobno mislim da krvarenje nije nužno, pa kad pacijentica i ne prokrvari, to jest ako preskoči ove placebo pilule, to nije ništa loše - dodaje  Križaić.

Kontracepcijske pilule su prvi put postale dostupne ženama u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a zbog raznih socijalno-religijskih utjecaja, u kontracepciju su dodane placebo pilule kako bi žene imale osjećaj ciklusa i kako bi se osjećale 'prirodnije', piše portal IFLScience!.

Prerađeno meso povećava rizik raka dojke: Što jesti, a što ne?
Prerađeno meso povećava rizik raka dojke: Što jesti, a što ne?

- Postojali su praktični razlozi za osmišljavanje pilule koja služi kao kontracepcija tri tjedna i jedan tjedan placebo pilula, ali ne postoji nikakva biološka nužnost da žena krvari tijekom uzimanja pilula za kontracepciju - objašnjava Susan Wysocki, direktorica udruge iWomen Healthcare.

- Međutim, čak ako se žena odluči na kontinuirano uzimanje pilule, može osjetiti ono što se zove prolazno krvarenje - to je krvarenje između ciklusnog krvarenja. To nije štetno - objašnjava Karin O'Sullivan, klinički voditelj FPA u Velikoj Britaniji.

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: Došla sam kući s posla i uhvatila svog supruga s dvojicom muškaraca, bili su samo u gaćama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...