Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tajna moje kuhinje: Sve je to zbog moje nostalgije za Istrom

Tajna moje kuhinje: Sve je to zbog moje nostalgije za Istrom
4

Produkt-dizajnerica Ana Tevšić već godinu dana uči kuhati autohtona istarska jela. Najprije je svladala pljukance koje mora pojesti barem jedanput kad dođe kući

VIDEO

Dragi mi kaže da sam ko baba jer čim pojedemo ja već planiram što ćemo jesti sutra, kroz glasan smijeh 27-godišnja produkt-dizajnerica govori o najnovijoj opčinjenosti. Otkako je prije dva mjeseca otvorila vrata showrooma, ujedno i vlastitog stana u zagrebačkoj Dalmatinskoj ulici, kaže da kuha sve više.

- Sada sam stvarno stalno tu pa oko 12 odem na plac i onda kuham. To mi taman bude predah od svega. Studiozan pristup svakodnevnom poslu (trenutačno su to drveni podlošci, drveni pribor za jelo, a u pripremi su i novi lusteri također u kombinaciji s drvom) primjenjuje i u kuhinji.

- Kad se stvarno dobro uhodam s postojećim, onda mogu dalje. Uvijek me strah da nakon, recimo, tri sata kuhanja, nešto dobro ne ispadne i svi ostanu gladni. To mi je najgora noćna mora - priznaje. Rođena Puležanka obožava obilaziti sela u potrazi za domaćom hranom, uvijek se “drži” starih recepata i onog što je naučila od bake te poslije tate.

Zbog nostalgije za podrijetlom izradila je set za kuhanje - Noninu boršu, koja ju je potaknula da i sama počne pripremati autohtona istarska jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Noninu boršu sam napravila kao uspomenu na baku Fošku te zato što sam bila lijena upamtiti sve te recepte koji su zapravo jako jednostavni. Smislila sam da se na svakoj dasci koja je potrebna za pojedini recept on i ugravira. Zatim sam izradila boršu prema uzoru na platnene vrećice u kojima su ljudi prije držali kruh i u nju sam upakirala cijeli set - pregaču, maramu i pet recepata na četiri daske - opisuje dizajnersko rješenje i nastavlja:

- Uz to se još dobiju dvije krpe, jedna je ukrasna, a na drugoj je otisnut recept za kruh. Na kraju zaključuje: - Sve je to zbog nostalgije prema Istri!  U nekim budućim Aninim planovima mogla bi se naći i knjiga recepata. 

- Tata je vodio tvrtku za izdavaštvo, pa je mama često uređivala i lektorirala istarske kuharice. Naravno, mama je sada uvijek na brzom biranju kada shvatim da sam negdje zapela. Kad bolje razmislim, dugo traje to naše motanje oko recepata. Voljela bih jednog dana napraviti i rezidanje njihova rada. Lijepo se vraćati korijenima...

Kako je kod Ane uvijek prisutan spoj staroga i novoga, tradicije i inovativnosti, a njezino drugo najdraže mjesto na svijetu - London, na čijem je Clerkenwell Design Weeku imala i prvo javno predstavljanje s lusterima Twister i stolićima Crooked, ne čudi što Jamiea Olivera “čita kao manijak”.

- Počela sam sređivati špajzu i zaključila da ću je potpuno isprazniti i tamo si posaditi svu zelenjavu za koju on tvrdi da se može posaditi. Trenutačno čitam njegovu knjigu koja objašnjava što raste u koje doba godine, što se kada sadi i kako uzgaja. Jer sama se uvjerila koliko neznanje o sezonskim namirnicama može biti nezgodno. 

- Jednom smo prigodom na putu prema Puli stali na ručak. Kako dugo nisam jela rakovicu, kad sam pitala u restoranu imaju li je na meniju, konobar mi je odgovorio da sam ‘fulala’ pola godine! Tad sam shvatila da uopće ne znam što kad raste, a to su poprilično osnovne stvari. Danas se trudim kuhati zdravo i sezonski. Kreativna dizajnerica, spretna kuharica i novopečena blogerica najviše voli pljukance koje sama mijesi (stari je običaj da se komadić tijesta uzme u dlan, zatim se u njega pljune te se zavalja o bedro, otuda i naziv). 

No Ana pribjegava modernijim metodama. Od začina najdraži joj je bosiljak, da nema dečka Petra meso ne bi ni jela, a nije ni pretjerano “luda” za slatkim.

- Komad kruha s domaćim feta sirom i medom. Meni je to najbolji desert - završava Ana. 

Ima okus po žutom, crvenom, plavom i zelenom

U Noninoj borši (na slici lijevo i desno) skrivaju se recepti za fuže, pljukance, njoke, fritule i kroštule. Anin najnoviji projekt su boce pod nazivom Tastes like. Na svakoj od četiri različite (yellow, green, blue i red) stoje upute kojom kombinacijom voća i začina je napuniti za najbolje ljetno osvježenje - vodu s okusom. 

Pljukanci sa šalšom

Sastojci: 4 kavene šalice glatkog brašna, 2 jaja, malo soli i malo vode ili maslinova ulja

Priprema: 1. U hrpici brašna napravite udubinu u koju razbijete jaja. Brašno grabite izvana prema unutra - brašnom se prekrivaju jaja te se postupno dodaju sol i voda ili maslinovo ulje - dok ne dobijete smjesu koja ne smije biti pretvrda ni premekana. Valjak posipajte brašnom i razvaljajte tijesto.

2. Tijesto trgajte rukom (mjera je koliko ga stane među pet prstiju) te provucite kroz dlanove. Kako ih rolate, odmah ih stavljajte u kipuću vodu. Dok dođete do zadnjeg, ostali će biti gotovi. 

Za šalšu: na maslinovu ulju popržite luk i malo češnjaka. Dodajte rajčicu ili pelate (ovisno o godišnjem dobu), zgnječite ih, dodajte žličicu šećera, posolite, popaprite i dodajte bosiljak.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara