Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tajne koktel-prvaka: Najbolji recepti za fine ljetne koktele

Tajne koktel-prvaka: Najbolji recepti za fine ljetne koktele
8

Sirup od mandarina i koromača te pršut omiljeni su koktel-sastojci Romana Rabika, ovogodišnjeg pobjednika na natjecanju za najboljeg barmena u Hrvatskoj

VIDEO

Ernest Hemingway obožavao je daiquiri, William Faulkner pijuckao je mint julep od bourbona i metvice, a tvorac Jamesa Bonda, Ian Fleming, naravno - martini. Mnoge koktele proslavile su kultne osobe, a svaki ima svoju priču i posebnu metodu rada, objašnjava Roman Rabik iz Joe’s Bara u hotelu Arcotel Allegra u Zagrebu.

Među omiljenim koktelima kod nas su martini, long island ice tea, cuba libre, mojito i piña colada, koje Roman predstavlja na moderniji i drukčiji način. Jedan od omiljenih je i negroni, talijanski koktel nastao početkom 20. stoljeća. 

Roman ga priprema tako da umjesto džina stavlja rum, no to nije jedina razlika u odnosu na original. Romanov rum, campari i crveni vermut najprije moraju odležati dvije godine u hrastovoj bačvi kako bi poprimili bogatiji okus. 

- Koktel je izumio grof Negroni koji je tražio od barmena da pojača njegovo omiljeno piće tako da u njega doda džin umjesto soda vode - objašnjava Roman, koji je u ožujku pobijedio na natjecanju Havana Club Grand Prix u Zagrebu i osvojio titulu najkreativnijeg barmena Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žiri je osvojio prezentacijom te kreativnim sastojcima poput domaćeg sirupa od koromača, mandarina i kadulja koji se izvrsno slaže s koktelima na bazi ruma ili džina. Kako bi klasičnu piña coladu učinio zanimljivijom, priprema je od kriški ananasa koje prethodno kratko ispeče na tavi ili roštilju, a bloody mary - klasik sa sokom od rajčice, ukrašava pečenim pršutom i minirajčicama.    

- Miksing je sličan kulinarstvu jer je potrebna strast, a i kad radimo koktele, ništa ne bacamo. Od voća rabimo sok, a koricu za dekoraciju - objašnjava Roman.

185 tisuća margarita popiju Amerikanci za samo sat vremena

No za ljetno osvježenje alkohol nije uvjet. Za bezalkoholna “šarena pića” opskrbite se voćem.  

- Bezalkoholni kokteli većinom rade na varijaciju hladnih čajeva, domaćih sirupa, džemova, gaziranih pića, tonika ili mineralne vode te sezonskog voća - kaže barmen. 

U recepte s tonikom možete ubaciti i pokoju maslinu ili kriške krastavaca, a odličan dodatak je i mirisno kokosovo brašno kojim obložite rub čaše.

Tri važna alata za pripremu 

Bostonski Shaker, cjedilo i dugačka žličica potrebni su za pravljenje koktela kod kuće. Ako nemate shaker, mogu poslužiti i dvije velike čaše.

71 sastojak u jednom koktelu

Škot Mal Spence je koktelom Commonwealth oborio rekord. U njemu se osim viskija nalaze i tanzanijski klinčići te zmajevo voće.

BBQ colada

Sastojci: 2 kriške ananasa, žlica džema od kokosa i ananasa, 50 ml ruma, sok od 1/2 limete; fizzy (pjenušava) kokosova voda: sirup od kokosa, sok od limete i mineralna voda

Priprema: Kriške ananasa kratko ispecite i narežite. Stavite ih na dno široke ohlađene čaše. Muddlerom (drvenim batićem) istisnite sok iz ananasa pa pomiješajte s džemom od ananasa i kokosa. Dodajte rum i limetin sok. U ostatak čaše ulijte hladnu kokosovu vodu. Promiješajte i ukrasite ananasom. 

Pripremala sam koktele na vrhu Eiffelova tornja

Nemate li shaker, izmiješajte cuba libre ili mojito koje možete raditi izravno u litrenim vrčevima, savjetuje Marija Cindrić, koja je umijeće pripremanja šarenih pića demonstrirala i u Parizu. 

U Hrvatskoj je pomela konkurenciju mladih barmena na natjecanju Monin Cupa 2012. i plasirala se na svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje je miješala koktele na vrhu Eiffelova tornja. Pritom joj je Roman Rabik bio mentor, a i danas rade zajedno. 

Iako je oprema profesionalnih barmena pozamašna, za koktele je dovoljno imati osnovni alat.     

- Trebate boston shaker, koji je dvodijelni, a sastoji se od metalnog i staklenog dijela, dugačku žlicu te cjedilo, a za kremaste koktele poput daiquirija je potrebno imati blender jer svježe voće treba izmiksati u dovoljno glatku smjesu - objašnjava Roman Rabik.

Kad je riječ o pripremi koktela, najvažnije je ne komplicirati. 

- Nemojte previše gnječiti limetu jer će pustiti gorčinu, a jako usitnjena metvica zapinjat će u slamci. Samo lagano pritisnite metvicu da pusti esenciju. Nemate li ‘muddler’ (drveni ili metalni bat kojim se gnječi voće ili led) za koktele, uzmite bat za meso i drškom pritišćite dok ne osjetite aromu - kaže Roman i dodaje:  

- Neki u piña coladu stavljaju vrhnje kako bi ga zgusnuli pa unište koktel. Bolje je iskoristiti cijeli kokos. Uzmite kokosovu vodu, naribajte kokos pa dodajte malo šećera u prahu i malo vruće vode te promiješajte. Pripazite da nije prerijetko i hladite sat, dva da se zgusne. Pastu od kokosa možete držati jedan dan u hladnjaku - savjetuje jedan od naših najboljih barmena. 

Mimosa od lubenice

Sastojci: Pola kriške lubenice, sok od pola naranče, šećer prema želji, prosecco

Priprema: Izblendajte lubenicu i sok od naranče dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u ohlađenu čašu za šampanjac i dolijte do vrha ukusni prosecco.

Cuba libre

Sastojci: 5 ml ruma, kola, 3 kriške limete

Priprema: Istisnite sok iz kriški limete i ubacite ih u čašu. Dodajte nekoliko kockica leda i ulijte rum. U ostatak čaše dolijte kolu i lagano promiješajte da se sastojci izbalansiraju.

BBQ bloody mary s hrskavim pršutom

Sastojci: svježi papar, nekoliko kapi tabasca, nekoliko kapi umaka Worchestershirea, sok od 1/2 limuna, 50 ml votke, 2 dl soka od rajčice, pršut, cherry rajčice, limunova kora

Priprema: Dužu krišku pršuta prepolovite i pržite nekoliko minuta u tavi. Dodajte dvije prepolovljene cherry rajčice na nekoliko minuta. Stavite u shaker led i sok od rajčice, votku, tabasco, worchestershire i papar. Dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite limunovom korom i pršutom te cherry rajčicama.

Banana watermelon daiquiri

Sastojci: 1/2 banane, 1/2 kriške lubenice, 1 ml šećernog sirupa, limetin sok, 5 ml ruma

Priprema: Stavite u blender bananu i lubenicu očišćenu od koštica te šećerni sirup, led, limetin sok pa rum. Blendajte nekoliko minuta dok piće ne postane kremasto. Ulijte u rashlađenu čašu i ukrasite lubenicom.

Bellini

Sastojci: bijela breskva ili breskva iz kompota, prosecco

Priprema: Izmiksajte u blenderu sočne breskve narezane na komadiće nekoliko minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte voćni pire do pola u ohlađenu visoku čašu za šampanjac. Dolijte do vrha prosecco i poslužite.

Tom Collins

Sastojci: 5 ml džina, 2 ml soka od limuna, 1,5 dl soka od šećernog sirupa, mineralna voda

Priprema: U usku visoku čašu s nekoliko kockica leda ulijte džin, limunov sok i sirup od šećera te je napunite do vrha mineralnom vodom. Lagano promiješajte slamkom i ukrasite višnjom.

Mojito na kubanski način

Sastojci: žlica bijelog šećera, sok od pola limete, 2 stabljike metvice, 5 ml mineralne vode, 5 ml zlatnog ruma

Priprema: Stavite u visoku čašu žlicu šećera, limetin sok, stabljike metvice i mineralnu vodu. Muddlerom (drvenim batićem) ili ručkom od kuhače ili bata za meso lagano pritišćite metvicu da pusti aromu. Kad se piće zapjeni, lagano izmiješajte slamkom i polako ulijte zlatni rum. Dodajte pet-šest kockica leda, grančicu metvice i odmor može početi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno