Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Tajne majstora: Kako napraviti kućicu od medenjaka i ukrase

Tajne majstora: Kako napraviti kućicu od medenjaka i ukrase
1

Za kućice od biskvita ne treba vam građevinska dozvola nego samo malo vježbe i strpljenja, rekla je slastičarka Ana Marcelić i otkrila nam recepte za slatke delicije

VIDEO

Za mala i ukusna umjetnička djela potrebno je samo malo mašte i strpljenja, govori Ana Marcelić iz slastičarnice Fancy cake. Uz figurice od ticino smjese kao ukrasi za slasne cupcakes mogu poslužiti i bomboni, slani pereci koji mogu poslužiti kao leptirova krila ili sobove uši, jestive perlice, mrvice čokolade ili jestive šljokice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Torte 01:19

Osim cupcakesa, u Hrvatskoj se sve češće “grade” i jestive kućice napravljene od biskvita s đumbirom ili čokoladom. Da biste postali majstor, najprije se trebate opskrbiti potrebnim materijalima.

- Za ukrašavanje cupcakesa najbolje je iskoristiti ‘buttercream’ (kremu s maslacem) jer se lagano boji, a kad se osuši, zadržava oblik - objašnjava zagrebačka slastičarka. No rukovanje kremom od maslaca lakše je uz nekoliko trikova za dekoriranje.

Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama
Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

- Za dobru kremu sastojci moraju biti sobne temperature, a s njom možete uz različite kalupe izrađivati dekoracije poput cvjetića, listova i sl., ali je možete iskoristiti i kao glazuru - govori Marcelić. Kad je krema gotova, napunite slastičarsku vrećicu i istisnite na muffin. Za različite teksture kreme možete se poigrati i nastavcima za slastičarske vrećice. Rukama oblikujte kugle od fondanta te ih sklopite u slatke i jestive ukrase, a teksturu zavijutaka ili čipke možete dobiti utisnim šablonama.

- Za kućice od biskvita ne treba vam građevinska dozvola nego isto malo vježbe i strpljenja - objašnjava slastičarka dodajući kako se zidovi lijepe “icingom”, tj. glazurom.

- Zidove ispecite jače jer moraju biti tvrđi, ali nemojte se žuriti pri lijepljenju da se kućica ne uruši - upozorava Marcelić. Nakon što ispečete zidove, počinje najslađi dio gradnje.

Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava
Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava

- Napravite glazuru od dva bjelanjka, 500 g šećera u prahu i četvrt šalice vode. Izmiksajte, stavite u slastičarsku vrećicu te crtajte prozore i ukrašavajte - govori Ana.

U njezinu slastičarskom carstvu prozori su ukrašeni perlicama, a crepovi od fondanta te ukrašeni gumenim i tvrdim bombonima, a jedini uvjet za izradu je, kaže Ana, da u gradnji kućice sudjeluje cijela obitelj i da je što šarenija.

Buttercream (krema od maslaca)

Sastojci: 50 g maslaca, 450 g šećera u prahu, 5 g soli, vanilija, dl mlijeka, boja za hranu

Priprema: Svi sastojci moraju biti sobne temperature. U posudi pjenasto izmiksajte maslac s nekoliko kapi vanilije. Zatim naizmjenično dodajte šećer u prahu i mlijeko. Kad sve dobro izmiksate i krema se poveže, dodajte boju prema želji i možete početi oblikovati.

Marshmallow fondant

Sastojci: 454 g marshmallows, 2 žlice vode, 660 g šećera u prahu, žličica ekstrakta od badema, naranče ili limuna

Priprema: Stavite marshmallows u veću posudu, dodajte vodu i stavite u mikrovalnu pećnicu te grijte minutu. Pustite smjesu da stoji minutu pa opet stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu. Miješajte smjesu drvenom kuhačom koja je premazana biljnom mašću dok se smjesa ne otopi i postane glatka. Prema želji, dodajte aromu i boju. Prosijte šećer u prahu preko rastopljene smjese i miješajte dok se sve ne poveže. Na kraju rukama izradite tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i držite na sobnoj temperaturi.

Biskvit za zidove i krov

Sastojci: 375 g glatkog brašna, 70 g kakaa, 4 g soli, 230 g maslaca, 200 g šećera, 115 g smeđeg šećera, 2 jaja, žličica ekstrakta vanilije

Priprema: U posudi pet minuta zajedno miksajte šećer i maslac. Dodajte jaja i miksajte dok se ne poveže. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i suhe sastojke (brašno, kakao, sol) koje ste prethodno pomiješali u drugoj posudi. Smjesu ručno mijesite dok se ne poveže. Podijelite tijesto na dvije polovice, zamotajte ih u foliju i neka se hladi u hladnjaku najmanje 45 minuta. Valjkom razvaljajte tijesto, izrežite zidove i vratite u hladnjak na oko 15 minuta. Zatim pecite u pećnici na temperaturi od 180°c otprilike 15 minuta. Ohladite i sagradite kuću.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'