Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tajne ski čarobnjaka: Evo kako brinuti o skijama da traju dulje

Tajne ski čarobnjaka: Evo kako brinuti o skijama da traju dulje

Rubovi skija prije spremanja mažu se vazelinom da ne hrđaju, kaže Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie, bivši pomoćni trener i serviser Ivice Kostelića

VIDEO

Kako bi skijaška oprema što spremnije dočekala sljedeću sezonu, važno ju je pravilno uskladištiti. 

- Nakon skijanja skije je preporučljivo što prije servisirati, a to znači prvo popraviti kliznu podlogu od oštećenja i premazati je voskom predviđenim za mazanje skija te nabrusiti rubnike. Treba prekontrolirati i vezove te snagu veza. DIN skalu potrebno je spustiti na minimum, kako bi i opruge ostale opuštene tih nekoliko mjeseci kad se skije ne koriste u ljetnim i jesenskim mjesecima. Tako pripremljene skije preporučljivo je staviti na suho mjesto, bez većih oscilacija u temperaturi. Podrum i vlažne prostorije svakako treba izbjegavati jer vlaga može dovesti do korozije i oksidacije metalnih dijelova - govori Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie u Samoboru. “Njega” skija i vezova, dodaje, počinje već pri povratku sa skijanja. 

- Povratkom sa skijanja nije dobro voziti skije nezaštićene na krovu automobila jer su tijekom vožnje skije izložene velikoj količini soli koja se nalazi na cestama i podiže se u atmosferu tijekom vožnje automobilom (pogotovo na brzim cestama i autoputevima). Sol koja je ostala na rubnicima vrlo brzo će napraviti debelu naslagu hrđe koju ćemo kasnije vrlo teško skinuti. Sol će imati i loš utjecaj na opruge u samim vezovima - objašnjava nam bivši pomoćni trener Ivice Kostelića i njegov serviser.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu
Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu

Skijaške cipele (pancerice) nakon svakog skijaškog dana potrebno je dobro posušiti, pa isto vrijedi i nakon skijaške sezone. Ne ostavljajte ih otkopčane jer će se deformirati.

Pokretanje videa...

skijanje 01:01

- Najbolje ih je čuvati tako da se zategnu sve kopče na pancerici na najmanju snagu (najveći volumen) kako ne bi kroz godinu izgubile oblik i formu modela skijaške cipele. Mnogi modeli pancerica imaju unutrašnju cipelu napravljenu od specijalnog materijala koji je oblikovan prema stopalu pa ih nikako nemojte ostaviti s izgužvanim unutarnjim dijelom ili ulošcima ispod samog stopala jer će vas ti dijelovi smetati i žuljati tijekom svakog sljedećeg skijanja. Kao i skije, najbolje ih je držati u toplim i suhim prostorijama - objašnjava ski serviser. U ski servisu Ski Frankie ne pruža usluge skladištenja skija i ostale opreme jer drži oko 1600 kompleta opreme koju iznajmljuje svake zime. 

- Skoro sva naša oprema se tijekom cijele godine može unajmiti, a postoji i mogućnost prodaje, osim najnovijih testnih modela skija Elan i Rossignol, koje prodajemo tek na kraju skijaške sezone, nakon 15. 3. - kaže Franjko.

Osobna trenerica: 'Ovo je moj trik za savršeno čiste tenisice'
Osobna trenerica: 'Ovo je moj trik za savršeno čiste tenisice'

Ulošci Uloške pancerica možete oprati, ali većina je termo prilagodljiva pa ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi. 

Pranje skija Prije pospremanja skije obrišite ili čak operite slatkom vodom kako biste skinuli sve kemikalije ili sol koja se nakupila. 

Vosak Skije treba dobro očistiti i osušiti, a zatim na kliznu površinu nanijeti sloj voska, kako biste spriječili hrđanje. 

Položaj Ne naslanjajte skije na beton i ne zamatajte u najlon. ostavite ih uspravne, naslonjene na suhu površinu. 

Oštećenja Ako ste na skijama uočili ožiljke, pogotovo na donjoj strani i rubnicima, odnesite ih serviseru da spriječite uvlačenje vlage u skije.

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam