Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tajne ski čarobnjaka: Evo kako brinuti o skijama da traju dulje

Rubovi skija prije spremanja mažu se vazelinom da ne hrđaju, kaže Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie, bivši pomoćni trener i serviser Ivice Kostelića

Kako bi skijaška oprema što spremnije dočekala sljedeću sezonu, važno ju je pravilno uskladištiti. 

- Nakon skijanja skije je preporučljivo što prije servisirati, a to znači prvo popraviti kliznu podlogu od oštećenja i premazati je voskom predviđenim za mazanje skija te nabrusiti rubnike. Treba prekontrolirati i vezove te snagu veza. DIN skalu potrebno je spustiti na minimum, kako bi i opruge ostale opuštene tih nekoliko mjeseci kad se skije ne koriste u ljetnim i jesenskim mjesecima. Tako pripremljene skije preporučljivo je staviti na suho mjesto, bez većih oscilacija u temperaturi. Podrum i vlažne prostorije svakako treba izbjegavati jer vlaga može dovesti do korozije i oksidacije metalnih dijelova - govori Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie u Samoboru. “Njega” skija i vezova, dodaje, počinje već pri povratku sa skijanja. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Povratkom sa skijanja nije dobro voziti skije nezaštićene na krovu automobila jer su tijekom vožnje skije izložene velikoj količini soli koja se nalazi na cestama i podiže se u atmosferu tijekom vožnje automobilom (pogotovo na brzim cestama i autoputevima). Sol koja je ostala na rubnicima vrlo brzo će napraviti debelu naslagu hrđe koju ćemo kasnije vrlo teško skinuti. Sol će imati i loš utjecaj na opruge u samim vezovima - objašnjava nam bivši pomoćni trener Ivice Kostelića i njegov serviser.  

Portrait of a young Asian woman PRENOSE SE GENERACIJAMA Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu

Skijaške cipele (pancerice) nakon svakog skijaškog dana potrebno je dobro posušiti, pa isto vrijedi i nakon skijaške sezone. Ne ostavljajte ih otkopčane jer će se deformirati.

- Najbolje ih je čuvati tako da se zategnu sve kopče na pancerici na najmanju snagu (najveći volumen) kako ne bi kroz godinu izgubile oblik i formu modela skijaške cipele. Mnogi modeli pancerica imaju unutrašnju cipelu napravljenu od specijalnog materijala koji je oblikovan prema stopalu pa ih nikako nemojte ostaviti s izgužvanim unutarnjim dijelom ili ulošcima ispod samog stopala jer će vas ti dijelovi smetati i žuljati tijekom svakog sljedećeg skijanja. Kao i skije, najbolje ih je držati u toplim i suhim prostorijama - objašnjava ski serviser. U ski servisu Ski Frankie ne pruža usluge skladištenja skija i ostale opreme jer drži oko 1600 kompleta opreme koju iznajmljuje svake zime. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Skoro sva naša oprema se tijekom cijele godine može unajmiti, a postoji i mogućnost prodaje, osim najnovijih testnih modela skija Elan i Rossignol, koje prodajemo tek na kraju skijaške sezone, nakon 15. 3. - kaže Franjko.

STARE, A KAO NOVE Osobna trenerica: 'Ovo je moj trik za savršeno čiste tenisice'

Ulošci Uloške pancerica možete oprati, ali većina je termo prilagodljiva pa ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi. 

Pranje skija Prije pospremanja skije obrišite ili čak operite slatkom vodom kako biste skinuli sve kemikalije ili sol koja se nakupila. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vosak Skije treba dobro očistiti i osušiti, a zatim na kliznu površinu nanijeti sloj voska, kako biste spriječili hrđanje. 

Položaj Ne naslanjajte skije na beton i ne zamatajte u najlon. ostavite ih uspravne, naslonjene na suhu površinu. 

Oštećenja Ako ste na skijama uočili ožiljke, pogotovo na donjoj strani i rubnicima, odnesite ih serviseru da spriječite uvlačenje vlage u skije.

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Komentari (2)
  • Moje su na tavanu več 30 godina

    20. 1. 2019,   08:43