Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...

Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...

Tijekom zimskih dana jelima je dobro dodavati što više đumbira - začina koji se odlično slaže i sa slatkim i sa slanim jelima. Čaj od đumbira dobar je prirodni lijek protiv gripe, prehlade, želučanih tegoba i za detoksifikaciju

VIDEO

Đumbir se koristi u ljekovite svrhe i kao začin već 5000 godina a poznat je diljem svijeta po svojoj sposobnosti za smanjivanje mučnine,  povraćanja, jutarnjih mučnina te drugih probavnih smetnji u kojima mnogi suvremeni lijekovi ne mogu pomoći. Popularan je kao dodatak napicima od limuna i meda te kao takav ima blagotvoran učinak za zdravlje. Također sadrži obilje minerala, zatim vitamin C i vitamine B skupine. Njegova specifična slatkasto-ljuta aroma potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol.

Bez obzira na to radite li čaj ili smoothie, imajte na umu da, želite li iskoristiti ljekovitu moć đumbira, morate koristiti barem centimetar njegova korijena te da se ribanjem otpuštaju aktivni sastojci, čak i više nego rezanjem ili sjeckanjem. Ljekovita svojstva ima i žličica đumbira u prahu te 1-2 komada ušećerenog đumbira, kao i šalica čaja. Kao ljekovito sredstvo, đumbir je dobar kod želučanih tegoba, ali i za detoksikaciju. Čišćenje pluća se preporučuje pušačima, kao i ljudima koji često borave u zadimljenim prostorima iako sami ne puše, alergičnima na prašinu, životinjsku dlaku i onima koji imaju probleme sa sinusima.

Čaj od đumbira koristi se i za ublažavanje mučnina, poticanje rada probave, ima protuupalna svojstva, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Iako ima brojna dobra svojstva, treba biti oprezan s konzumiranjem jer može sniziti razinu šećera u krvi i krvni tlak, pa dijabetičari i ljudi koji koriste tablete za snižavanje krvnog tlaka trebaju biti na oprezu. S vanjskom uporabom nema takvih problema - đumbir je idealan prirodni tretman za negu lica.

Pomaže u sprečavanju nastanka i umanjivanju vidljivosti bora zato što je bogat antioksidansima, koji uništavaju toksine u stanicama kože i istodobno potiču cirkulaciju, pa tako pomažu u prevenciji preranog starenja kože.  Đumbir nije idealan samo kao prirodno sredstvo protiv bora, već pomaže i kod uklanjanja mrlja s kože, a ujedno je savršen prirodni lijek protiv akni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog svog snažnog antiseptičkog djelovanja uklanja vidljivost mrlja i akni na licu tako što ubija bakterije na površini kože, kao i u porama. Kod opeklina i plikova đumbir ubrzava zacjeljivanje rana. Naravno, nije preporučljivo odmah nakon ozljede namazati kožu đumbirom, ali kad  se koža malo “ohladi”, svježi sok od đumbira možete namazati na opekline, bilo da su one od sunca ili od nečega drugog.

Pored toga što je pročišćava, uklanja akne i podmlađuje kožu, đumbir je tonira. Maska za lice od đumbira je najpraktičniji način primjene. Naribajte korijen đumbira i pomiješajte s maskom koju redovito koristite, ili s malo meda tako da dobijete prikladnu pastu. To će znatno pomoći hidrataciji i omekšavanju kože.

A ako na licu imate ožiljke koji se ističu svjetlijom bojom od ostatka kože, komadić svježeg đumbira će vam pomoći da ih uklonite. Korisno je i dodati malo svježe iscijeđenog soka od đumbira, šamponima i maskama za kosu.

1. Trudnička mučnina
Đumbir je jedna od rijetkih biljaka koje su prikladne za uporabu u svim stadijima trudnoće. Dodajte ga jelima ili svakodnevno pijte čaj od đumbira.

2. Čaj od đumbira
Kod prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav i pomaže pri mršavljenju.

3. Za mršavljenje
Pomiješajte po 30 grama cimeta, klinčića i đumbira te pijte pola sata prije obroka pola male žlice ove mješavine, razmućeno u 1-2 dl vode.

4. Bolovi u mišićima
Pomiješajte u jednakom omjeru temeljno ulje (bademovo, sezamovo) i iscijeđen đumbirov sok. Dobro promiješajte i masirajte bolno područje dok ne dođe do olakšanja tegoba.

5. Prhut i opadanje kose
Pomiješajte žlicu naribanoga korijena đumbira i žlicu maslinova ulja. Nanesite na vlažnu kosu i desetak minuta masirajte vlasište. Potom ostavite da maska djeluje još dvadesetak minuta i na kraju je isperite mlakom vodom.

6. Izostanak mjesečnice
Kod izostanka mjesečnice čajnu žličicu (suhog) đumbira u prahu razmutiti u pola litre vrele vode. Pripremiti po 1 šalicu toplog čaja (polagano piti) 3-4 puta na dan. U kombinaciji s kamilicom i peršinom, suhi đumbir može pomoći i kod upale jajnika.

7. Čišćenje krvi
Protiv kolesterola u sokovniku pripremite sok od pet mrkvi, pola jabuke, komada đumbira (oko 1 cm) te svežnja peršina. Pijte ujutro ili kao zamjenu za međuobrok. Ovaj ukusni  napitak također opskrbljuje tijelo vitaminima, olakšava oslobađanje od toksina i jača imunitet.

8. Pomoć pri liječenju raka
Pastu pripravite od 120 grama češnjaka, 120 grama đumbira u prahu i žlice maslinova ulja koje pomiješajte mikserom ili sjeckalicom sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu. Đumbir daje pozitivne rezultate u liječenju raka debelog crijeva i prostate.

9. Protiv akni
Pomiješajte 2 naribana đumbira s 2 žlice meda i jednom žlicom limunova soka. Dobivenu smjesu ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata. Nakon toga masku nanesite na lice, ostavite da djeluje nekoliko minuta pa isperite.

10. Ayurvedski čaj
Potrebno vam je 1 šalice sjemena korijandra 3 narezana koluta (tri ploške) đumbira i 3 šalice vode. Sjemenke korijandra operite, a đumbiru ogulite koru te sitno nasjeckajte. Prelijete sadržaj vodom i kuhajte dok voda ne ispari na količinu dostatnu za 2 šalice čaja. Čaj procijedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima kod svih zimskih bolesti.

11. Sirup od đumbira
Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Pijte na žlice ili razrijeđeno vodom.

12. Putna mučnina
Šalicu đumbira koji vam je ostao od pripreme sirupa (ili i svježeg) stavite u 3 dl vode zakuhane s velikom šalicom smeđeg šećera pa miješajte sve dok voda ne ispari, nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira. Grickajte tijekom puta.

13. Multivitaminski sok
U multipraktiku ili sokovniku napravite sok od 2 mrkve, 2 šake sojinih klica, korijena celera, pola cikle, šake peršina, šake špinata ili kupusa, 1 kruške ili jabuke te 2,5 cm ribanog đumbira. Dobit ćete prirodni multivitaminski i multimineralni koncentrat.

14. Jačanje imuniteta
Uzeti dva poveća đumbirova korijena, dobro ih oprati, pročistiti i sitno narezati te ih dodati u veću staklenu posudu u kojoj se već nalazi pola kilograma meda. Prije svakoga glavnog obroka uzeti žlicu pripravka.

15. Pivo od đumbira
Bolova u mišićima, kao i bolova reumatoidnog artritisa možete se riješiti pivom od đumbira. Ulijte 450 mililitara filtrirane vodu u lonac i stavite lonac na vatru da uzavre. Nakon što voda počne ključati dodajte 200 grama oguljenog i nasjeckanog đumbira. Smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Zatim ostavite smjesu da stoji 20-ak minuta. Procijedite. Pripremite sirup u zasebnoj zdjeli: otopite 200 grama šećera s jednom šalicom filtrirane vode i prokuhajte. Pomiješajte pola šalice soka đumbira s 1/3 šalice sirupa i pola šalice mineralne vode. Dodajte malo meda i nekoliko kapi soka od limete. Pivo od đumbira može smanjiti simptome prehlade i gripe te je koristan za poboljšanje cirkulacije krvi i sprečavanje raka.

16. Čaj protiv kolesterola
Potrebna vam je mješavina jednakih dijelova korijena maslačka, čička (Arctium lappa) i đumbira. Žličicu te mješavine prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Nakon toga maknite s vatre, dodajte žličicu plodova ili cvjetova gloga, ostavite da odstoji još deset minuta i popijte.

17. Za bolju cirkulaciju
U loncu zagrijte oko pet litara vode. Naribajte korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto je svežite pa stavite u vruću vodu. Pritom je važno da voda ne vrije i da se đumbir ne kuha kako ne bi izgubio vrijedne sastojke zbog kojih su oblozi ljekoviti. Nakon nekoliko minuta, kad voda postane zlatnosmeđa, umočite ručnik i dobro ga ocijedite, držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljajte ruke, noge, leđa, vrat i ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

18. Protiv gripe
U lonac stavite 3 šalice vode, 1 štapić cimeta, 3 kriške svježeg đumbira, 1 žlice klinčića, 1 žličice kurkume i prstohvat kajenskog papra te zakuhajte. Pustite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 1-2 žlice meda, sok od pola limuna i dobro promiješajte. Procijedite čaj i popijte dok je toplo.

19. Glavobolja
Suhi đumbir u prahu pomiješajte s količinom tople vode koja vam je dostatna da s njome od praha napravite gustu smjesu. Pastu nanesite na područje čela i sljepoočnice. Lezite na krevet kako biste se opustili, polako, umjereno dišite na nos i pričekajte da glavobolja popusti.

20. Želatina za bolno grlo
Uzmite dva limuna i dva korijena đumbira veličine srednjeg prsta i kažiprsta zajedno te malo meda. Limun i đumbir narežite na kriške pa u staklenku slažite red limuna, pa red đumbirova korijena. Lagano ulijevajte med u staklenku pazeći da dobro prekrije đumbir i limun. Čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak.

S vremenom, smjesa će postati želatinasta i tad je spremna za uporabu. Kad vam zatreba napitak za bolno grlo, uzmite od dvije do tri jušne žlice želatine zajedno s komadima đumbira i limuna te stavite u lončić s proključalom vodom. Ostavite od tri četiri minute pa pijte procijeđeno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'