Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Tajni recepti za sretan brak: Doza samostalnosti i odanosti

Tajni recepti za sretan brak: Doza samostalnosti i odanosti
1

Uspješan brak trebao bi se temeljiti na međusobnoj potpori i odanosti, a partneri se ne bi smjeli odricati svojih hobija i karijere, ističe autorica bestselera Iris Krasnow

VIDEO

Ona je najveličanstvenija žena koju sam ikad upoznao. Nitko drugi, osim moje majke, nije joj se približio, tako je Johnny Cash opisao June Carter u svojoj biografiji. “Čovjek u crnom” bio je opčinjen s June zbog njezina “huckleberryjevskoga humora i seksepila”, a njihova veza bila je mnogo više od ljubavničkog odnosa - oni su bili ljubavnici, prijatelji, istomišljenici i kolege. Zajedno su živjeli i stvarali. 

Juneina majka Janette možda najbolje opisuje kako je izgledao njihov odnos: “Uvijek su bili fokusirani jedno na drugo. Oni su bili istinski par, predani i odani jedno drugom. Svaku njezinu odluku on je podupirao.” Njihov brak primjer je ljubavi koja ne jenjava, a način na koji su se ponašali jedno prema drugom psiholozi ističu kao recept za vječno strastvenu vezu. June je Johnnyju bila potpora i dobro je poznavala njegovu mračnu stranu. Ohrabrivala ga je da se suočava s njom. 

- Da bi brak uspio, partneri ne bi smjeli ovisiti jedno o drugom, nego bi se uzajamno trebali podupirati u svemu što rade - napominje Iris Krasnow, profesorica na Sveučilištu u Washingtonu.

U svom bestseleru “Tajni život supruga” Krasnow savjetuje parovima da ne odustaju od snova, karijere, hobija, pa i druženja s prijateljima, jer je to preduvjet osobnog rasta. Dodaje kako brak učvršćuju odvojeni izlasci ili putovanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon nekoliko dana razdvojenosti i ‘bijega’ od svakodnevice brak se čini mnogo strastvenijim - poručuje autorica.

Međusobno podupiranje u profesionalnim nastojanjima

U filmu “Hod po rubu“ (2005.) Reese Witherspoon i Joaqin Phoenix glume supružnike June Carter i Johnnyja Casha. Izvrsno su prikazali jednu od glavnih tajni uspješnog braka - ne ovisiti jedno o drugome, nego se podupirati u profesionalnim nastojanjima. Jedino zajednički “rast” može ljude održati zajedno.

U ljubavi i braku nije sve ružičasto

June i Johnny strastveno su se voljeli, ali nisu imali iluzija da će sve uvijek ići glatko. Upravo to što su uspjeli prebroditi teška razdoblja, pa i razdvojenost, učvrstila je njihovo međusobno povjerenje. U ljubavi nikad nije sve ružičasto, zbližavanje nakon teških svađa pravi je recept za uspješne brakove, napominje Iris Krasnow.

Zahvalni jedno drugom na ljubavi

Otkad sam upoznala Johnnyja, sretna sam i zahvalna što imamo takvu romansu, jednom prilikom je izjavila June Carter. Krasnow ističe da je osjećaj zahvalnosti izuzetno bitan za kvalitetan brak. Ne zaboravite biti sretni jer vas je partner izabrao voljeti unatoč vašim nesavršenostima, dodaje. 

Ne uspoređujte se s drugima

June je ‘Ring of Fire’ napisala za mene - točno takva je bila naša afera. Bili smo ludo zaljubljeni i cijelo vrijeme zajedno radili. A kada je turneja završila, morali smo ići kući svojim obiteljima. To je boljelo, iskreno je jedanput ispričao Johnny Cash. Njihovo suočavanje s vlastitom boli i činjenicom da su na početku veze oboje bili u braku s drugim ljudima ohrabrilo ih je da se izbore za ljubav. Takve nedaće mogu se preslikati na sve brakove zato što parovi često nailaze na probleme. Veze u kojima se otvoreno komunicira u svađi i šali veze su u kojima ljubav traje. 

- Ne morate dobiti svaku svađu. Ne morate uvijek biti u pravu. I vaša ne mora biti zadnja. Saslušajte partnera, iskreno recite što vam smeta, no pritom nemojte zaboraviti uvažiti njegovu kritiku. Veze u kojima partneri tvrdoglavo ustraju u svojim stavovima s vremenom postaju otrovne, a partneri se otuđuju - upozorava Iris Krasnow. 

Dodaje kako ne treba uvijek tražiti krivca, nego je bolje tražiti rješenje. Također, savjetuje da se ne uspoređujete s drugim parovima jer ne postoje standardi za idealan brak.

Savršen brak je mit

Ne idealizirajte jer ako vam se u braku nešto ne ostvari, uslijedit će razočaranje nakon kojeg ćete se teško oporaviti, poručuju sugovornice Iris Krasnow s kojima je stvarala bestseler.

Prijatelji pružaju ono što partner ne može

Svih 200 žena s kojima je Krasnow razgovarala dok je pisala knjigu složilo se da prijateljstva koja se njeguju izvan braka ispunjavaju emocionalne rupe koje se u braku ne mogu ispuniti.

Svaki par piše svoja pravila uspjeha

Jedna od glavnih poruka knjige jest da svaki brak mora imati svoje tajne koje parovi čuvaju za sebe, a koje ne štete nikome. Samo oni znaju svoju pravu istinu i to im daje slobodu da pišu svoja pravila za savršen brak. 

Ljubav je moguća ako ste zadovoljni sobom

Prestanite tražiti od drugog da vas usreći. Uspješne brakove čine pojedinci koji su zadovoljni sobom pa međusobno dijele sreću, a ne očekuju da pokraj sebe imaju nekog tko će ih neprestano ispunjavati, kaže Krasnow.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru