Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tamna čokolada snižava tlak, ali mliječna ne

None Foto: Ghirardelli

Tamna čokolada odličan je izvor antioksidanata. U jednom gramu te čokolade ima ih više nego u istoj količini crnog vina ili zelenog čaja

Svima koji se bore s visokim krvnim tlakom, rezultati nedavno objavljene studije koelnske sveučilišne bolnice donose novu nadu - tamna čokolada snižava krvni tlak. Tim istraživača, predvođen Dirkom Taubertom, istražio je učinak tamne čokolade na skupini od 44 ispitanika koji, osim visokog tlaka, nisu imali nikakvih drugih problema i rezultati su, kako javlja Glas Amerike, bili jako zanimljivi - čokolada im je smanjila sistolički ili srčani krvni tlak za čak 2,9 jedinica i dijastolički krvni tlak za 1,9 jedinica. Bijela čokolada, koja je korištena kao kontrolna tvar, nije imala nikakva učinka na krvni tlak kod tih ljudi. Neutralna priroda bijele i mliječne čokolade dokazana je i u prijašnjim studijama. Biokemijsko objašnjenje rezultat je činjenice da tamna čokolada sadrži velike količine spojeva skupine polifenola. Uneseni u organizam povećaju proizvodnju dušičnog oksida koji direktno utječe na krvne žile izazivajući njihovo širenje, a time i pad tlaka u njima. "Pravilo je jednostavno, što trpkija čokolada, to je količina polifenola u njoj veća", tvrdi Taubert, napominjući kako su male količine tamne čokolade potrebne da se postigne učinak, a neće se negativno odraziti na težinu. To je jako važno jer čokolada je bogata mastima i jedenje velikih količina lako bi moglo dovesti do gojaznosti, čimbenika visokoga krvnog tlaka.

Komentiraj, znaš da želiš!