Obavijesti

Lifestyle

Komentari 233

Njima nikada nije dosta: Top sedam činjenica o nimfomaniji

Njima nikada nije dosta: Top sedam činjenica o nimfomaniji
1

Često se pogrešno misli da nimfomanke ne uživaju u seksu, stalna potreba za seksom potječe od problema u glavi, a nimfomanija nije baš tako zabavna...

VIDEO

Termin "ovisnost o seksu" prvi put se spominje tek 1980. godine u "Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje", no izbačen je 14 godina poslije. Poznati istraživač Alfred Kinsey duhovito je zamijetio da je nimfoman "netko tko se više seksa nego ti". Portal Top Tenz razvrgava mitove i donosi top sedam činjenica o nimfomaniji.

1. Nimfomani su samo žene

Termin nimfomanija se odnosi samo na žene, dakle muškarci ne mogu biti nimfomani. Za njih je rezerviran termin "satyro", odnosno muškarci koji su ovisni o seksi nazivaju se "satiri". Ipak, taj se pojam daleko rjeđe koristi iz jednostavnog razloga - društveno je prihvatljivije da su muškarci češće voljni i seksualno nastrojeni. Kroz povijest, znatno su se češće liječile žene ovisne o seksu nego muškarci, a tretmani su uključivali ledene kupke, sedative na bazi broma, pa čak i operacije na klitorisu.

2. Problem je kad se seks gleda kao "predobra stvar"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U knjizi povijest Povijest nimfomanije navodi se kako su liječnici u Viktorijansko doba smatrali da nimfomanija podrazumijeva "jedenje ukusne hrane poput previše čokolade, razmišljanje o nečistim radnjama, čitanje erotskih nove i potajno masturbiranje.

Brinuli su kako pretjerano stimulirana ženski živci vode nimfomaniji. Jedan je stručnjak čak smatrao i da učestali ginekološki pregledi mogu rezultirati nimfomanijom.

3. Sve je u glavi

Znanstvenici su nekoć također pretpostavljali da povećani mali mozak kod žene ukazuje na sklonost nimfomaniji. Prema toj logici, što je veći stražnji dio glave, to žena više voli seks. Ipak, danas se takve tvrdnje odbacuju kao apsurdne.

themoviedb.org

4. Nimfomanija danas nije dijagnoza

Dok je nekoć nimfomanija bila dijagnoza, danas se ljude s pretjeranim nagonom i promiskuitetnim ponašanjem koje im kontrolira život naziva samo ovisnicima o seksu, dok se pretjerani libido naziva "hiperseksualnim". Procjenjuje se kako su u ukupnoj populaciji oko osam posto muškaraca i tri posto žena ovisnici o seksu.

5. Nimfomani su bolesni?

U 19. stoljeću su liječnici su vjerovali kako je presnažna želja za seksom kod žena simptom bolesti, odnosno da bi se žene zbog svoje manje samokontrole mogle nepromišljenim ponašanje naći na rubu "seksualnog ludila".

6. Nimfomanke nisu dobar materijal za vezu

Nimfomanka kao djevojka može zvučati kao dobra ideja muškarcima, ali samo u fantazijama. Žena koja traži seks deset puta na dan, vara čim joj se ukaže prva prilika zadovoljenja njezinih potreba - u najmanju ruku je iscrpljujuće.

7. Znak za uzbunu je i "orgazam na dan"

Orgazam na dan znak je za alarm, upozoravaju stručnjaci. Sedam orgazama na tjedan bilo s partnerom ili masturbiranjem može ukazivati na ovisnost o seksu koji karakterizira jak seksualni nagon i opsesija seksom. Ovisnici tako ne mogu ni o čemu drugome razmišljati osim o seksu pa rijetko mogu stvoriti zdrav ljubavni odnos s partnerom. 

Klinike za liječenje ovisnosti zaprimaju sve više zahtjeva, a prvi korak u oporavku počinje priznavanjem da imaju problem i razgovorom o svojim avanturama. Pacijenti rade na sebi na pojedinačnim i grupnim terapijama, a cilj je prevladati požudu tako da ona ne kontrolira život. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...