Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Tek joj je sto godina: Recept za dug život su rad i skromnost

Tek joj je sto godina: Recept za dug život su rad i skromnost
1

Vrijeme leti, sve te godine prošle su za čas. Nikad nisam mislila da ću doživjeti ovoliku mladost, kaže u šali teta Dunčica koja i danas živi aktivno - brine se o vrtu, kuha, čisti i radi po kući

VIDEO

Doživjeti stotu te biti pokretan i lucidan samo po sebi nije mala stvar, no jedna od onih koji od toga ne rade pompu je Domenica Zec, na Cresu znana kao teta Dunčica. 

Prošli tjedan u krugu prijatelja i obitelji, koji su na Cres došli iz Istre, Austrije i SAD-a, proslavila je svoj jubilarac. Na vratima kuće sa širokim osmijehom dočekala nas je teta Dunčica, koju osim tople i živahne naravi krasi izgled žene barem dva desetljeća mlađe od datuma navedenog u njenom rodnom listu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

- Nisam nikad mislila da ću doživjeti ovoliku mladost, ali mogu vam reći da su sve te godine prošle za čas - kaže u šali najstarija Cresanka.

U dubokoj starosti ova energična i aktivna žena živi sama i skrbi o sebi, obrađuje vrt, a katkad i susjedov jer, kako kaže, 'šteta zemlje'. Donedavno je brala masline, dovlačila i pilila drva za ogrjev, ali joj to obitelj brani da joj se ne bi nešto dogodilo dok šeće šumom i maslinicima. 

- Meni vam je dan ispunjen. Ujutro ustanem, skuham si kavu i onda krenem s vrtom. Trenutačno berem jabučice, mandarine i dunje, smokava sad više nema. Vidite, ovdje imam salatu i raštiku, ona je vrlo zdrava. Nekad se toliko zanesem da zaboravim na ručak, ali onda pojedem kasnije. Što ima veze, ma mogu kad hoću. Onda poslije radim po kući, malo počistim, pa kuham, operen, popeglam, ma posla uvijek ima. Kad se umorim, idem leć, a TV ne gledam - odlučno kaže.

Da ju život nije mazio, može se zaključiti iz njene životne priče, koja ju je, trbuhom za kruhom, odvela čak do Amerike, gdje joj je živio pokojni brat, a danas nećak, i gdje je, između ostalog, radeći u tvornici mesa, živjela 30-ak godina. 

- Navikla san delat još od malih nogu. Bilo nas je puno u obitelji, sedmero braće i sestara. Trebalo je sve prehranit i još kao dijete sam rano ustajala i čuvala ovce. Kasnije sam radila na pošumljavanju otoka, pa se bavila poljoprivredom, sjekla drva... Ma svašta san radila i puno pješačila.  Ali nije teško raditi, teško je biti u tuđini. Ne znate jezik, ne znate nikog, tamo vam stalno neko zapovijeda. Navik sam čekala vratit se u svoju grudu. Tu imam sve što mi treba, imam svoj mir. Jedino što mi je krivo je što ovdje više nema ljudi, sve je otišlo, a nije lijepo bez naroda - prisjeća se teta Dunčica 'vremena prijateljstva' u svom Belom te Amerike, gdje je naposljetku prodala kuću u Arizoni i vratila se na svoj rodni Cres. 

Baka u kolicima, on odmah iza nje. I tako oni 'kruzaju' gradom
Baka u kolicima, on odmah iza nje. I tako oni 'kruzaju' gradom

Upravo skroman i aktivan život smatra receptom za dugovječnost, iako dodaje da nije svakom dozvoljeno doživjeti stotu.

- Ma to vam je od Boga dano. Ako ćeš dobro delat drugom, dobro će ti Bog dat - kaže nasmijana bakica, koju jedino može razljutiti što neki ljudi svojim najmilijima ne čiste posljednja prebivališta na mjesnom groblju, pa tako ona obavlja i to nakon obavezne nedjeljne maše (mise), koju ne propušta.

Baš je prošli vikend neke od njih ukrasila mnogobrojnim buketima koje je dobila za rođendan.

 - Vjera u Boga, rad, dobri odnosi u obitelji, međusobno poštovanje i razumijevanje, to vam je tajna - zaključuje vesela 100-godišnjakinja, koja se nikad nije udavala niti imala djece. Jednom se, kaže, zaljubila u talijanskog vojnika, koju ju je htio voditi da živi u Veneciji, no zabrinuta majka tome se protivila, a Domenica se zainatila i rekla: “Ako ne moren š njin, neću s nijednim”.

No zaključuje - nije joj žao jer ima veliku obitelj, puno nećaka i njihove djece, koja je posjećuju i zbog kojih se ne osjeća usamljeno.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith