Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Teletina pirjana na luku pruža slasni umami užitak

None Foto: Shutterstock 3

Umami okus krije se u teletini, govedini, piletini, nekim vrstama ribe i povrća, ali i u soji te sojinim proizvodima poput soja umaka, misoa ili tempeha

Umami okus je najteže opisati, no on je za gurmane osjećaj punoće okusa, tvrde gastronomski stručnjaci. Upravo umami objašnjava zašto ljudi diljem svijeta uživaju u okusu pizze, ali i tjestenine s jednostavnim umakom od rajčica posutog parmezanom. Uz okus glutaminske kiseline, koju nalazimo u rajčici, krumpiru, gljivama, luku, soji i siru, za umami užitak potrebni su i nukleotidi, koje nalazimo u biljnim i životinjskim namirnicama. U toj kombinaciji umami okus je pojačan čak devet puta. Stoga će govedina, piletina ili teletina poslužene uz špinat, mrkvu, krumpir, kukuruz, luk ili grašak u ustima izazvati vrhunski umami doživljaj. Za isti doživljaj, umjesto mesa možete pripremiti ribu poput skuše, srdele, tune ili bakalara, a soja poslužena uz povrće također daje ovaj slastan okus. Raznim umacima i juhama umami okus podarit će dodatak sojina umaka, misoa (fermentirane paste od soje) ili tempeha, soja paste jačeg okusa, koji uvelike podsjeća na gljive
No i prije nego je otkriven, umami se skrivao u tradicionalnim zapadnjačkim jelima poput teletine pirjane na luku. U Kini se skriva u piletini s kineskim kupusom, a u Japanu ga nalazimo u palamidi s kombu algama.



MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICA
Sastojci: 500 g mljevenog mesa, luk, češanj češnjaka, 2 žlice krušnih mrvica, 50 g parmezana, 50 g pršuta, jaje, 50 g oštrog brašna, 2 žlice sojina umaka
U mljeveno meso umiješajte sve sastojke osim brašna. Posolite i popaprite prema potrebi. Smjesu dobro izmiješajte i oblikujte male kuglice. Uvaljajte ih u brašno i pecite na zagrijanom ulju. Izvadite ih na papir da upiju masnoću. Za umak, na ulju popržite luk i dodajte umak od rajčica. Začinite solju, paprom i origanom te kratko prokuhajte. Prelijte umakom mesne okruglice i poslužite uz tjesteninu

OMLET S PASTOM OD SARDINA
Sastojci: 2 konzerve sardina, glavica luka, češnjak, rajčica, sol, 2 jaja, 2 bjelanjka, maslinovo ulje, papar, bosiljak
U sjeckalici usitnite sardine ocijeđene od ulja, glavicu luka, češanj češnjaka i rajčicu. Posolite i lagano popaprite. Na ugrijanome maslinovu ulju ispecite omlet od jaja i bjelanjaca, koji ste umutili te začinili solju i bosiljakom. Gotov omlet premažite pastom od sardina, preklopite i poslužite.

GOVEDINA S GLJIVAMA
Sastojci: 200 g govedine, 200 g šampinjona, malo pancete, 3 mrkve, paprika, sol, papar, 2 dcl crnog vina
Narežite govedinu na trakice i pancetu na kockice. Popržite luk. Kad se zažuti, dodajte mu govedinu i pancetu. Kratko popržite i dodajte narezane šampinjone te povrće. Sve zalijte s malo vode i vinom. Ostavite da se pirja na laganoj vatri. Gotovo pospite parmezanom te poslužite uz palentu.

PILETINA PUNJENA ŠPINATOM
Sastojci: 4 komada pilećih prsa, 125 g špinata, 200 g svježeg sira, luk, muškatni oraščić, sol, papar, 4 komada pancete
Na svakom komadu pilećih prsa zarežite džep. Popržite luk te dodajte muškatni oraščić i špinat. Kuhajte dok špinat ne omekša. Na kraju umiješajte sir i začinite. Napunite pileća prsa nadjevom te ih omotajte pancetom i zatvorite čačaklicama. Stavite u tepsiju, zalijte temeljcem i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.





Komentiraj, znaš da želiš!