Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Test otkriva rizike za stvaranje ugrušaka kod kontracepcije

None Foto: Fotolia

Laboratorij Genos je osvojio Zlatnu medalju za inovativnost zahvaljujući DNK testu koji otkriva rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod hormonalne kontracepcije

GENContracept DNA test utvrđuje ima li žena koja koristi ili planira koristiti hormonsku kontracepciju povećani genski rizik za stvaranje krvnih ugrušaka pa rezultat testa može usmjeriti ženu na odabir metode kontracepcije koja je za nju najprikladnija. 

Poznati su brojni slučajevi nenadanih smrti, čak i vrlo mladih djevojaka, izazvanih krvnim ugruškom koji se povezuju s neselektivnom primjenom hormonske kontracepcije. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je krajem 2013. preporuku vezano uz propisivanje hormonskih kontraceptiva u kojoj ističe važnost informiranja o riziku za nastanak venske tromboembolije (krvnih ugrušaka u venama) koji je  povezan s korištenjem kontracepcijskih pilula. 

Preporuka naglašava važnost procjene razine individualnog rizika, koje trebaju biti svjesni kako ginekolozi tako i svaka žena kada  odlučuje o izboru metode kontracepcije. 

Testiranje se preporučuje u svrhu prevencije, jer genska predispozicija u kombinaciji s hormonskom kontracepcijom može višestruko povećati rizik. Test je specifičan i po tome što ga treba napraviti samo jednom u životu jer je informacija o genskom statusu nepromjenjiva, a nedavno je osvojio Zlatnu medalju za inovativnost na godišnjoj smotri inovatora - BUDI UZOR/INOVA 2014. - 10. izložbi inovatora, prototipova i studentskih poslovnih planova.

Komentari (1)
  • Bravo za znanost ..

    22. 11. 2014,   21:14