Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Test zdravlja u deset minuta: Samopregled upućuje liječniku

Test zdravlja u deset minuta: Samopregled upućuje liječniku
1

Pritisak na nokat i pogled ispod kapaka otkrivaju kada je vrijeme za posjet liječniku. Tako se kolesterol može vidjeti u šarenici, a zdravlje pluća u gašenju šibice

VIDEO

Opseg struka ne bi smio biti veći od polovice visine u centimetrima da bi čovjek bio zdrav, pokazalo je britansko istraživanje. Analiza zdravstvenog stanja oko 300.000 osoba koje su imale problema sa srcem ili boluju od dijabetesa pokazala je da su njihovi zdravstveni problemi znatno rjeđi ako je taj omjer manji. Primjerice, žena koja je visoka 1,62 m ne bi smjela imati struk širi od 80 cm, a muškarac koji je visok oko 1,82 m širi od 90 cm. No kod kuće možete procijeniti i druge rizike te odlučiti kada je vrijeme za odlazak liječniku. 

- Na primjer, tek polovica ljudi koja ima problema s manjkom željeza bit će blijeda - kaže Norman Beck, autorica dijagnostičkog priručnika za hematologe. Anemija se preciznije može dijagnosticirati pritiskom na korijen nokta, s tim da ruku držite u zraku, iznad srca. 

Ako je potrebno više od dvije sekunde da se u nokat vrati ružičasta boja, odnosno krv, to je znak anemije, pogotovo ako i inače osjećate kroničan umor te imate slabu koncentraciju. I slabost mišića, koja može biti rani znak starenja (to se naziva miastenija gravis), lako je otkriti - udobno zavaljeni u fotelju, dok gledate prema naprijed, počnite lagano podizati pogled prema gore, bez pomicanja glave, i zadržite pogled najdulje što možete. 

Ako ste u dobroj formi, nećete izdržati dulje od minute, najviše dvije, a da vam se ne spuste kapci. I podočnjaci mogu biti znak da je vrijeme za pregled. Ako nisu posljedica neprospavane noći ili genske sklonosti, tamni krugovi ispod očiju mogu biti znak alergija koje povećavaju protok krvi oko sinusa. Kako biste testirali rade li vam pluća dobro, ne trebate otpuhati ničiju kućicu, no trebali biste moći ugasiti svijeću ili šibicu. 

Držite je šest centimetara od usta i pokušajte je ugasiti širom otvorenih usta. Osobe s emfizemom i kroničnim bronhitisom to vjerojatno neće moći, što je znak da je vrijeme za posjet liječniku. Jednostavni samopregledi pokazat će i trebate li što promijeniti u prehrani. Vidite li oko šarenice tanku bjelkastu crtu, vrijeme je da prekontrolirate razinu kolesterola u krvi. 

Dodatan znak za uzbunu su i žućkaste točkice na kapcima ili oko očiju. Posavjetujte se liječnikom te jedite više cjelovitih žitarica i mahunarki. Treba li vam više kalcija, to ćete vidjeti na noktima. Ako se ljušte i lako pucaju, obogatite prehranu jogurtom i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima. 

Kockice ispod kapka - alergija

Ako u rano proljeće kišete i šmrcate, vjerojatno je riječ o alergiji. Evo brzog alergo-testa: spustite donji kapak i pogledajte ispod njega. Postoje li male kvržice koje izgledaju kao kockice, vjerojatno ste alergični na nešto. Mogući uzroci su i prašina, dlaka kućnih ljubimaca te plijesan pa se testirajte kako biste pronašli uzrok.   

Spriječite razvoj karcinoma i srčanih oboljenja 

Čak i ako redovito odlazite na sistematski, simptomi se mogu pojaviti u međuvremenu. Zato je dobro redovito osluškivati tijelo te na brzinu “čekirati” detalje. Oni mogu pomoći da se ranije otkrije neki poremećaj ili bolest te skrati postupak liječenja i poveća šansa za izlječenje.

Prebrojite madeže i na vrijeme reagirajte na promjene 

Imate li više od 50 god., imate i povećan rizik od melanoma, smrtonosnog oblika raka kože, kaže Debra Jaliman, prof. kliničke dermatologije u medicinskoj školi Mount Sinai. Bar jedanput na godinu kontrolirajte ih kod dermatologa, a svaka tri mjeseca pregledajte ih sami. Primijetite li neki asimetričnog oblika, s nepravilnim granicama ili različite boje, obvezno otiđite liječniku.

Koljeno odaje razinu hormona

Sjednite na rub stola dok vam se noge slobodno ljuljaju te oštro udarite tetivu između dna koljena i vrha kosti. Normalan “odgovor” je da potkoljenica odmah poskoči. Ako zaostaje, štitnjača proizvodi premalo hormona. Testirajte razinu hormona u krvi, pogotovo ako ste često umorni, često vam je hladno i ako ste se značajnije udebljali. 

Provjerite tresu li vam se ruke

Ako ste mlađi od 40 godina i često vam drhte ruke, to je vjerojatan znak da štitnjača radi ubrzano. Držite papir A4 formata u zraku. Pomiče li se samo malo, to je normalno, no ako se prilično klima, trebali biste provjeriti hormone, pogotovo ako ste u posljednje vrijeme izgubili na težini, a niste na dijeti i niste inače bolesni.

Toplomjerom se mjeri i štitnjača

Ujutro, čim se probudite, vaša tjelesna temperatura je najniža i najdosljednija. Ako je niža od 36,6 stupnjeva, to bi moglo upućivati na hipotireozu, tj. sporu štitnjaču. Imate li i druge simptome: zatvor, suhu kožu, razdražljivi ste, stalno umorni i hladno vam je, posjetite liječnika.

Začepljen nos? Imate alergiju

Ako vam je nos krajem travnja ili početkom svibnja začepljen ili povremeno prekomjerno curi, moguće je da imate alergiju. Pokušajte ispirati nos slanom vodom, rabite biljne preparate protiv alergije i, ako ne prolazi, obvezno posjetite liječnika. Bilo bi dobro da omogućite prolaz zraka kroz nos jer to je zdraviji način disanja od onog na usta.

Spuštena stopala deformiraju koljena

Stanite s nogama u širini ramena i usporednim stopalima. Savijte koljena jedno po jedno. Ako čašica koljena pada prema unutrašnjosti palca, imate spuštena stopala. Primijetite li da se koljeno ili noga deformiraju dok ih savijate, otiđite liječniku sportske medicine, koji može propisati ortopedsko pomagalo, najčešće uložak.

Na što vas asocira crtež? 

Vrijeme je za provjeru mentalnog stanja. Ako na crtežu odmah uočite namršteno lice, imate dobre sposobnosti opažanja. To je znak inteligentne memorije i kreativnosti. No ako vam treba nekoliko sekundi, radite na tome da se usredotočite. Izbjegavajte gomilanje zadataka, primjerice, istodobno telefoniranje i čitanje e-maila. Djeluje kao da ste učinkoviti, a zapravo se samo više umarate. 

Kvržice na rukama pokazuju kakve su žile

Opipajte nadlanice s vremena na vrijeme. Ako primijetite kvržice, to može biti znak nedostatka omega-3 masnih kiselina, koje sprečavaju začepljenje arterija. Obratite pozornost i na male, suhe, pjegave mrlje na koži. Uzimanjem 1000 miligrama ribljeg ulja na dan i ubacivanjem lososa na meni barem jedanput na tjedan popravit ćete stanje. Ubacite u prehranu i sjemenke lana.

Menstruacija kao rok za plaćanje kredita 

Provjerite datume zadnjih triju menstruacija, ciklusi bi se trebali odvijati između 21 i 35 dana, gotovo kao za plaćanje rate kredita. Češća krvarenja upućuju na miome na maternici (benigni tumor) ili endometrioze. Ako su razlike veće, to upućuje na policistične jajnike i hormonalnu neravnotežu zbog viška muških hormona. Od toga pati oko deset posto žena, pokazalo je američko  istraživanje.

Dosegnite prste kako biste provjerili arterije

Ukočenost arterija može dovesti do povišenoga krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Sjednite na pod i pokušajte rukama dosegnuti prste na nogama. Ako ne možete doseći prste, to podrazumijeva povećani rizik od arterijske krutosti. Kontrolirajte tlak. Vježbe poput joge i pilatesa mogu pomoći da popravite stanje. 

Srce upozorava na mogućnost moždanog udara

Bolujete li od atrijske fibrilacije (AF), što znači da vam srce preskače, imate pet puta veću šansu za moždani udar. Američka Nacionalna udruga osoba koje su pretrpjele udar savjetuje da jednom rukom mjerite puls, a drugom kuckate u ritmu srca po nozi tijekom jedne minute. Ako kuckanje po nozi nije ujednačeno, potražite savjet liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith