Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Testosteron povećava spolnu želju muškarcima, ali i ženama

None Foto: Fotolia

Ženski organizam prestaje proizvoditi testosteron u doba menopauze, što se povezuje sa slabljenjem libida, no iako on pomaže s potencijom, ima nuspojave

Otkako je pjevač Robbie Williams otkrio da si sam daje injekcije testosterona kako bi poboljšao svoj seksualani nagon, uloga tog spolnog hormona pod povećalom je javnosti i brojnih znanstvenih istraživanja. Testosteron ne povećava potenciju samo kod muškaraca, već i kod pripadnica "ljepšeg" spola, utvrdila je američka studija provedena na više od 200 žena. 

Ženski organizam započinje proizvoditi testosteron u pubertetu te se nastavlja sve do menopauze. Zbog toga je smanjenje spolne želje tipičan simptom klimakterija i liječi se dodatkom testosterona u obliku pilula ili flastera koje ga ispuštaju u krvotok. No simptomi menopauze najčešće se liječe hormonskom nadomjesnom terapijom, koja se sastoji od dvaju ženskih hormona - estrogena i progesterona.

- Brojne su studije pokazale kako uzimanje testosterona u menopauzi povećava libido, kao i ukupno psihičko i zdravstveno stanje. Dok je utjecaj testosterona na muškarce dobro poznat, o njegovom učinku na žene nešto više znamo tek sada - izjavio je endokrinolog, dr. David Price.

Mnoge žene su nakon uzimanja testosterona izjavile kako im je spolni nagon zbog toga postao jednak onome kakvog su imale u 20-im i 30-im godinama života, no nadomjestak testosterona za žene još je uvijek terapija koja se rijetko propisuje.

Moguće nuspojave

Razlog za to je što ne postoji istraživanje koje je proučilo dugoročan utjecaj testosterona na žensko zdravlje.Oralnim uzimanjem hormona kratkoročno se povisuje kolesterol i povisuje rizik od srčanog udara, dok korištenje flastera s hormonom sadrži blaže nuspojave poput pojačane dlakavosti, produbljivanja glasa i pojave akni.

Komentiraj, znaš da želiš!