Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Teže bebe sklonije su kožnim ekcemima, alergijama na hranu

None Foto: Dreamstime

OPREZNO S ORAŠASTIM PLODOVIMA Djeca čije su majke u trudnoći svakodnevno jele kikiriki, orahe ili lješnjake imaju 50 posto veći rizik za astmu, tvrde nizozemski znanstvenici

Za svaki dodatni kilogram težine bebin rizik od alergija na hranu raste za 44 posto te za 17 posto od ekcema. Kao normalna porođajna težina uzima se ona između 2,5 i 4 kile. Australski znanstvenici upozoravaju da alergije nisu samo genetske, nego na njih utječe i okolina pa savjetuju majkama da smanje rizike iz okoline ako imaju veću bebu. Podaci su sakupljeni iz 42 prošle studije koji obuhvaćaju milijune Europljana. Pretpostavljaju da lakše bebe imaju slabiji imunosustav koji se stabilizira kako rastu pa ne utječe na njih.

RANO OTKRIVANJE JE KLJUČNO Prepoznajte podmukle znakove raka debelog crijeva na vrijeme

Puno orašastih plodova u trudnoći djeci može povećati rizik od astme

Djeca čije su majke u trudnoći svakodnevno jele kikiriki, orahe ili lješnjake imaju 50 posto veći rizik za astmu, tvrde nizozemski znanstvenici. Na Sveučilištu u Utrechtu proveli su istraživanje prehrambenih navika 4000 trudnica te pratili zdravlje njihove djece do osme godine. Zaključili su kako jaki alergeni iz hrane mogu kod fetusa povećati sklonost alergijama. Njihovo istraživanje pokazalo je i da češća konzumacija voća u trudnoći smanjuje rizik za astmu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Komentari (1)
  • Znači da onih 30 injekcija koje slinavac primi do svoje 2god. je premalo možda da se podigne na jedno 45 injekcija...

    19. 10. 2019,   11:41