Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tiha epidemija 21. stoljeća: Od nje će patiti svaki treći čovjek

None Foto: Thinkstock

Uskoro će svaki treći ili četvrti čovjek imati nealkoholnu masnu bolest jetre koja pogađa ljude koji piju manje od 20 g alkohola dnevno, ali koja nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je najbrže rastuća bolest probavnog sustava, a koja nastaje kao posljedica današnjeg "modernog načina života". Najčešća je kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima, objašnjava nam doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, sa Zavoda za gastroenterologiju KBC Rijeka u povodu današnjeg Svjetskog dana nealkoholne masne bolesti jetre. 

Kako joj samo ime govori, NAFLD je bolest koja pogađa ljude koji piju manje od 20 g alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi. Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od ovih sastavnica metaboličkog sindroma.

Foto: 123RF

- Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30 posto odraslih i čak 10 posto djece ima NAFLD. Kao posljedica nealkoholne masne bolesti jetre razvija se ciroza jetre i primarni karcinom jetre odnosno hepatocelualrni karcinom. S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i njegovih sastavnica (debljine, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi) smatra se da će otprilike za deset godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre. Ono što zabrinjava kod nealkoholne masne bolesti jetre je to što danas znamo da NAFLD nije samo bolest jetre nego sudjeluje u nastanku brojnih kroničnih bolesti izvan jetre - kaže dr. Ivana Mikolašević.

Zato se danas smatra multisistemnom bolesti koja je najčešće povezana s kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolesti tip 2, kroničnom bubrežnom bolesti, ali i drugim kroničnim bolestima koje su nam od javnozdravstvenog značaja poput polipa debelog crijeva (preteče invazivnog karcinoma) i karcinomom debelog crijeva.

POGAĐA I NAJMLAĐE Masna jetra može izazvati rak, a ima je trećina ljudi u svijetu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti mislim da bi se svatko od nas trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru. Stoga danas s pravom možemo reći da je NAFLD “tiha epidemija” 21.stoljeća - kaže gastroenterologinja.

Na Jadranskom trgu - svi na mjerenje steatoze i fibroze

Dodaje da su se zato odlučili pridružiti inicijativi Europskih društava za bolesti jetre i obilježiti "Svjetski dan nealkoholne masne bolesti jetre" na Jadranskom trgu u Rijeci. Akciju organiziraju Zavod za gastroenterologiju, KBC Rijeka u suradnji s Tatjanom Reić i udrugom pacijenata oboljelih od bolesti jetre "Hepatos". Riječani će se moći upoznati s time što je NAFLD, što uzrokuje, kome se obratiti, te će biti organizirano i neinvazivno mjerenje steatoze (masti) i fibroze (ožiljnih promjena jetre) metodom tranzijetne elastografije (FibroScan).

BUDITE AKTIVNI Detoks: Jetra se čisti četiri puta godišnje sokom od cikle

POZNATA LJEPOTICA U ŠOKU: Njezin muž prevario svoju trudnu djevojku s njom

Komentari (25)
  • Clanak vam je ovakav .Bla bla bla bla bla bla dobit ces cirozu ako pijes manje od 20g alkohola bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla . A sto je sa onima koji ne piju ni 1g alkohola ?

    12. 6. 2019,   21:26
  • Šankerica daj tri gemišta da si pročistim jetru. I da, nek budu hladni.

    12. 6. 2019,   18:10
  • alkohol uništava sve

    12. 6. 2019,   18:21