Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tihana živi bez plastike: Dala nam je savjete za početnike

Tihana živi bez plastike: Dala nam je savjete za početnike

Tihana Veljačić bez plastike živi već dugi niz godina. Ne kupuje ništa što dolazi u jednokratnim plastičnim ambalažama. Bira druge, održive ambalaže poput kartona ili stakla te kupuje svježe voće i povrće

VIDEO

Tihana Veljačić (40) iz Zagreba bez plastike živi od 2017. godine. Kako bi i druge osvijestila zašto je važna briga za okoliš, iste godine pokrenula je i Instagram profil ditch.plastic.croatia. Često je gošća na predavanjima i rado dijeli savjete kako živjeti život sa što manje otpada. Vodi radionice za djecu i odrasle te zaposlenike različitih tvrtki. Česta tema u njezinim objavama upravo je plastika budući da je riječ o vrsti otpada koja se najmanje reciklira. Reciklira se tek 9 posto plastike.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Tihana živi bez plastike: Dala nam je savjete za početnike 00:58

 

- Plastika zagađuje okoliš, guši životinje te se proizvodi od fosilnih goriva koji su najveći uzrok klimatskih promjena. Najveći razlog zašto plastike u našem okruženju treba biti što manje je taj da ima izuzetno nepovoljan učinak na ljudsko zdravlje. Plastika nije razgradiva te se smanjuje na mikro i nano čestice koje se nalaze posvuda, u tlu, vodi, zraku, u našim tijelima što je zastrašujuće kada je u pitanju zdravlje - kaže Tihana o najnovijim istraživanjima s kojima je upoznata.

Istraživanja iz 2022. godine pokazala su analize 62 uzorka posteljice. U njima je najčešće pronađen polietilen, materijal koji se koristi za izradu plastičnih vrećica i boca. Druga studija je otkrila mikroplastiku u svih 17 testiranih arterija u ljudima, pisao je tada The Guardian.

storyeditor/2024-04-25/PXL_160720_29558715.jpg

- Plastika se ne može reciklirati neograničeni broj puta jer pritom gubi na kvaliteti. Odnosno kada se reciklira, ponovno se mora dodavati nova plastika - kaže Tihana koja kaže da se osjeća puno bolje od kad je upotrebu jednokratne plastike svela na minimum.

Kruti sapun je bolja opcija od tekućeg ako brinete o prirodi
Kruti sapun je bolja opcija od tekućeg ako brinete o prirodi

- To se posebice odnosi na hranu. Ne kupujem ništa što dolazi u jednokratnim plastičnim ambalažama. Biram druge, održive ambalaže poput kartona ili stakla te kupujem svježe voće i povrće te radije biram namirnice u rinfuzi - kaže te dodaje da smatra da zero waste koncept šalje dobru poruku, a to je da se odmaknemo od linearnog sustava potrošnje koji nalaže da nešto iskoristimo i bacimo. Umjesto toga, treba oponašati kružne procese iz prirode. Birati ono što možemo ponovno iskoristiti i zbrinuti na adekvatan način koji je najmanje štetan za sve nas.

Eco concept with recycling symbol on wooden table background top view

- Moj savjet za početnike je da prije svega biraju proizvode koji su održiviji u kontekstu toga da ne dolaze u plastici, da sadrže prirodne materijale i da nisu testirani na životinjama. Održivo življenje puno je više od same ambalaže i prednost dajem onim proizvodima koji sadrže dobre, kvalitetne i prirodne sastojke. Možete početi s kozmetikom, kupaonicom i sredstvima za čišćenje. Kasnije pređite na kuhinju, pribor i ambalažu u kojima držite hranu. Brinite se da stvari što više i dulje traju. Što se odjeće tiče, također birajte materijale koji ne sadrže plastiku poput sintetičkih materijala i poliestera. Okrenite se buvljacima i second hand trgovinama - savjetuje Tihana.

Svježe na dohvat ruke: Posadite svoje začinsko bilje na balkonu
Svježe na dohvat ruke: Posadite svoje začinsko bilje na balkonu

- Primijenite održiv način života kod kupnje namirnica. Nije sve zamotano u jednokratnu plastiku i izbora ima. Podržite lokalne poljoprivrednike, jedite prirodnije i samim time živjet ćete održivije. Svakako odvajajte biootpad kojeg čini trećina otpada u kućanstvu. Ako se ne odvaja, on završava na miješanom otpadu i tamo truli te pritom emitira metan, staklenički plin koji pridonosi zagrijavanju i klimatskim promjenama - tvrdi Tihana.

Za održiviji život sa što manje otpada pazite da ne bacate hranu. Prije ponovne kupnje potrošite sve iz frižidera, napravite fino varivo ili složenac. Više šetajte, vozite bicikl i manje se vozite automobilom. Svaka mala promjena znači puno za vas i okoliš.

- Krenite polako. Promjene ne dolaze preko noći. Ne opterećujte se i primarno probajte živjeti održivije zbog sebe i svoje obitelji - kaže za kraj Tihana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu