Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tijekom dubokog sna mozak čisti 'otpad' koji nakupi u danu

Tijekom dubokog sna mozak čisti 'otpad' koji nakupi u danu
1

Lewis i njezin tim sumnjaju da nekvalitetni san kod pacijenata s neurološkim poremećajima može utjecati na proces čišćenja što rezultira nakupljanjem štetnih tvari i može voditi u degenerativne promjene

VIDEO

Tijekom duboka sna mozak 'posprema' i uklanja 'otpad' koji se nakupio tijekom dana teškog razmišljanja, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su utvrdili da posebice tijekom faze sna koju karakteriziraju spori valovi i koja je 'stiješnjena' između perioda snova nešto poput tekućine za čišćenje pulsira mozgom i odnosi 'smeće', navodi se u radu objavljenom u časopisu Science.

Koristeći posebnu tehniku snimanja mozga znanstvenici su detektirali seriju događaja koji se odvijaju dok mozak tone u duboki san i moždani valovi usporavaju se i sinkroniziraju.

Otkrili su da se protok krvi prema mozgu usporava omogućavajući nadiranje čiste, bezbojne cerebrospinalne tekućine. Ta tekućina ispire proteinski otpad koji se taj dan nakupio kao i druge tvari koje bi mogle naškoditi mozgu ako ih se ne ukloni.

Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene
Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene

- Nikad nismo vidjeli valove tekućine u ovim razmjerima u budnom mozgu, što sugerira da san karakterizira jedinstveni obrazac protoka tekućina kroz mozak - kaže Laura Lewis s Bostonskog sveučilišta i voditeljica studije.

- Ranija istraživanja na životinjama pokazala su da se tijekom sna bjelančevine poput beta-amiloida (povezanih s Alzheimerovom bolesti) brže uklanjaju iz mozga. Na temelju tih studija pitali smo se koji je razlog tih zbivanja i željeli smo provjeriti mijenja li se cerebrospinalna tekućina tijekom sna zbog toga što se vjeruje da je ta tekućina važna za uklanjanje otpada - kaže Lewis. 

Lewis i njezin tim sumnjaju da nekvalitetni san kod pacijenata s neurološkim poremećajima može utjecati na proces čišćenja što rezultira nakupljanjem štetnih tvari i može voditi u degenerativne promjene.

Na Adventu ima i havajskih delicija, steakova od 160 kn...
Na Adventu ima i havajskih delicija, steakova od 160 kn...

- Provodimo nova istraživanja kako bismo utvrdili način na koji se valovi cerebrospinalne tekućine mogu promijeniti pri zdravom starenju i u slučaju neuroloških promjena. Također ćemo istražiti hoće li to biti povezano s manje uklonjenog otpada iz mozga tijekom sna kod tih pacijenata - kaže ona.

Novo istraživanje pokazuje kako bi ritmični protok tekućine tijekom duboka sna mogao biti način na koji mozak ispire štetne tvari, napisali su danski znanstvenici u komentaru koji je pratio objavu rada.

Razumijevanje toga procesa moglo bi baciti svjetlo na to kako poremećaj sna može biti povezan s određenim neurološkim poremećajima, kažu Soren Grub sa sveučilišta Kopenhagen i Martin Lauritzen, profesor kliničke neurofiziologije s Rigshospitaleta.

Prijateljice 80 godina: Znaju se od škole, sada su skupa u domu
Prijateljice 80 godina: Znaju se od škole, sada su skupa u domu

- Poremećaji faze sna koju karakteriziraju spori valovi često prate starenje, velike depresivne poremećaje i demenciju. Bit će zanimljivo vidjeti može li se dinamika cerebrospinalne tekućine povezane s fazom sporih valova sna koristiti kao biomarker bolesti i može li poboljšanje faze sna koju karakteriziraju spori valovi zaštititi moždanu funkciju od neurodegenerativnih promjena - kažu oni. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...