Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tikvica je 'muška namirnica', a pomaže i u skidanju kilograma

Tikvice se smatraju voćem, ali se diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, spremaju kao povrće. U kori se nalazi većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti

1. Potiču probavu 

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

2. Pomagač pri mršavljenju 

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.

Dreamstime OPASNA PREHRANA Jedete pileće nuggetse? Prijeti vam veći rizik od prerane smrti

3. Snižavaju krvni tlak 

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni tlak te sprječava razne bolesti krvožilnog sustava. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tijekom pripreme.

Mom and her child girl plant sapling tree. Spring concept, natur POVRATAK U PRIRODU 'Vitamin N' bolesniku donosi ozdravljenje, trkačima smirenje

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana 

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

5. Čuvarica prostate 

Tikvicu možemo nazvati i pravom 'muškom namirnicom'. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

Komentari (8)
  • ... a , može se i jesti.

    10. 6. 2019,   15:54
  • Hahaha...recu samo ovo...itekako se slažem s naslovom!

    10. 6. 2019,   14:50
  • Moj muskic ne podnosi tikvice a ja volim njegovu “tikvicu” - ravnoteza u svemiru postignuta 😎

    10. 6. 2019,   17:04