Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Mladi Hrvati ne idu ginekologu, petina ne koristi kontracepciju

Mladi Hrvati ne idu ginekologu, petina ne koristi kontracepciju

RODITELJI, POZOR! Iako ginekologa mogu odabrati s 12 godina, to je učinilo tek četiri posto djevojaka s 14 godina. Sa seksom počinju između 14. i 16. godine

VIDEO

Hrvatski tinejdžeri u spolne odnose u prosjeku stupaju sa 16 godina, pri čemu mladići najranije s 15, a djevojke s 14 godina, pokazuju dosadašnja istraživanja. također, do svoje 19. godine adolescenti u Hrvatskoj promijene u prosjeku 2,6 partnera, a svaki peti ne koristi kontracepciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pitali smo stoga koliko tako mladih djevojaka ima odabranog ginekologa koji će ih, s roditeljima, educirati o opasnostima preranog ulaska u spolne odnose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djevojke ginekologa odabrati mogu već s 12 godina, a svakako bi bilo poželjno da to učine s 14, 15 godina, pogotovo ako planiraju ulazak u svijet odraslih, preporuka je liječnika. Podaci koje smo dobili od HZZO-a kažu da, međutim, samo četiri posto djevojaka od 14 godina ima odabranoga ginekologa, odnosno sedam i pol posto njih u dobi od 15 godina. Kad su u pitanju 16-godišnjakinje, u prosjeku već spolno aktivne, kod ginekologa ih je prijavljeno samo 12,6 posto. U najmlađoj dobi, od 12 godina, ginekologa ima nešto malo više od pola posto djevojaka.

Žene podijelile 7 poza u kojima su napokon došle do vrhunca
Žene podijelile 7 poza u kojima su napokon došle do vrhunca

- Nije isto ako HPV infekciju dobije djevojka od 16 ili žena od 28 godina. HPV kod mlade djevojke puno lakše i brže prodire u stanice nezrelog epitela te može uzrokovati nastanak karcinoma. Ako pak dobije klamidijsku infekciju, ona lako dolazi do jajovoda, što kasnije može rezultirati sterilitetom. To su česte infekcije i djevojka ne mora biti promiskuitetna da bi ih zaradila, dovoljan je i samo jedan partner, odnosno jedan spolni odnos bez adekvatne zaštite. Njezin dečko, pritom, ne mora imati nikakvih simptoma - upozorava dr. med. Zlatko Topalović, specijalist ginekologije.

Prerani ulazak u spolne odnose, prije 18 godine, nije dobar, smatra doktor, dodajući kako roditelji ne smiju zazirati od toga da s djecom otvoreno već s 12, 13 godina o svemu pričaju. - Najgore je stvari trpati pod tepih, pa tako izbjegavati i cijepljenje protiv HPV-a, kao i razgovor o seksualnosti. Roditelji i djeca moraju stvoriti međusobno povjerenje, zahvaljujući kojem će se djeca onda roditeljima o svemu i povjeravati. Ako je djevojka ipak rano krenula u spolne odnose, treba pronaći ginekologa - kaže.

Već dvije godine vara suprugu: 'Naš brak je bolji zbog toga'
Već dvije godine vara suprugu: 'Naš brak je bolji zbog toga'

Upozorava i na emocionalne posljedice preranog “sazrijevanja”, jer mlade djevojke najčešće u spolne odnose ulaze pod pritiskom vršnjaka. “Zato što su čak tri kolegice to već napravile”, uobičajen je razlog koji, međutim, može dovesti do kasnije frigidnosti. S 14 ili 15 godina djevojka vjerojatno neće uživati u seksu, no slušat će vršnjakinje kako se time hvale, što dovodi do frustracija.

- Spolne odnose treba pokušati odložiti barem do 18. godine, što znači da će mlada žena te dobi onda prije vjerojatno otići i ginekologu te se s njim posavjetovati o zaštiti. Neplanirane trudnoće u ranoj dobi najčešće završavaju pobačajem, a zadobivene infekcije postaju kronični ginekološki problem žene. Ipak, broj neplaniranih trudnoća, odnosno pobačaja značajno je pao - dodaje liječnik.

Potvrđuju to i podaci HZJZ-a, prema kojima je 2009. godine u Hrvatskoj bilo čak 370 porođaja djevojaka u dobi od 15 do 17 godina, a lani 219. Jednako tako, prije deset godina je pobacilo 128 djevojaka te dobi, a lani 46. Broj prekida trudnoće u Hrvatskoj pada u svim dobnim skupinama žena, kažu u HZJZ-u. U skupini ispod 20 godina, kao i u žena starijih od 40, stopa je gotovo prepolovljena u 2018. godini u odnosu na 2005., dok je za trećinu pala i u žena u dobi od 20 do 29 i od 30 do 39 godina, podatak je HZJZ-a.

Seks mladih u brojkama

>>> 16 godina Prosječna dob kad mladi u Hrvatskoj ulaze u spolne odnose

>>> 2,6 partnera do 19. godine promijene spolno aktivni mladi koji sa seksom počnu između 14. i 16. godine

>>> 4% djevojaka u dobi od 14 godina ima odabranoga ginekologa u primarnom zdravstvu

>>> 12,6% tinejdžerica od 16 godina odabralo je ginekologa koji ih može educirati o opasnostima preranog odnosa

>>> Svaki peti tinejdžer koji ima spolne odnose ne koristi nikakvu zaštitu od bolesti i trudnoće

>>> 219 porođaja 2018. djevojaka u dobi od 15 do 17 godina. Prije deset godina ih je bilo čak 370. Bilježi se pad stope prekida trudnoće u svim dobnim skupinama žena

>>> 46 abortusa tijekom prošle godine bilo je lani među djevojkama u dobi od 15 do 17 godina, što je puno manje u odnosu na 2009., kad ih je bilo čak 128

Petina roditelja nikad o spolnosti nije razgovarala sa svojom djecom

Unatrag tri godine adolescenti na raspolaganju imaju internetsku platformu i mobilnu aplikaciju www.spolnozdravlje.hr koja mladima na pristupačan način daje korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke, podsjećaju stručnjaci iz HZJZ-a u Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru