Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tinejdžeru (17) transplantirali pluća zbog pušenja e-cigareta

Tinejdžer iz Detroita je postao prvi pacijent kojem su zbog e-cigareta transplantirali pluća. Kada su došli nalazi, pluća su mu bila jako oštećena. Roditelji žele podići svijest o štetnosti dimilica

Tinejdžer je 5. rujna primljen u bolnicu u lokalnu bolnicu u Detroitu sa simptomima upale pluća. Međutim, sve je teže disao i pluća su mu otkazivala. Prebacili su ga u dječju bolnicu u Michiganu gdje su ga priključili na ECMO, izvantjelesnu membransku oksigenaciju koja omogućuje izmjenu plinova i održavanje krvotoka u tijelu. 

Nalazi su pokazali da su mu pluća jako oštećena. Hitno je stavljen na vrh popisa za transplantaciju. Prebačen je u Henry Ford bolnicu u Detroitu. 

- Ono što sam vidio na nalazu pluća, nikad prije u svojoj karijeri nisam vidio. Bilo je gore nego sam očekivao - rekao je dr. Hassan Nemeh iz Henry Ford bolnice.

7 or 8 years old upset and disgusted Asian kid sitting on table in front of broccoli plate looking unhappy rejecting the fresh food in child hate green vegetables concept 'GORKI GEN' Ne volite jesti brokulu ni kelj? Sada možete 'okriviti' gene

Transplantacija je bila uspješna, ali pred njim je dug oporavak. 

Foto: Henry Ford Health System

- Govori i jede sam, nema epruveta, ali budući da je skoro mjesec dana bio priključen na ECMO, jako je slab i sljedeći korak je da povrati snagu - rekao je dr. Nemeh.

Dok je njegova obitelj tražila privatnost za to vrijeme, sada žele upozoriti sve na opasnost e-cigareta. 

- Zamolili smo liječnike Henryja Forda da upozoravaju koliko opasne mogu biti posljedice e-cigareta. Ako ova objava za medije spasi samo jednu osobu i spriječi druge onda je to sigurno dobar korak - napisali su roditelji u objavi. 

NIKAKVIH SIMPTOMA Zabolio je trbuh, otišla na WC i rodila - nije znala da je trudna

Nedavno istraživanje na više od 10.000 američkih učenika otkrilo je da 28 posto srednjoškolaca trenutno koristi e-cigarete.

- Ovo je problem koji može biti opasan za život - rekla je dr. Lisa Allenspach, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Komentari (8)
  • to je otrovno isto kao prava cigareta

    14. 11. 2019,   17:45
  • Kad su tek ušli na tržište ovi umjetni otrovi pisao sam o tome kako će se tek pokazat sva štetnost toga ali nisam očekivao ovako brzo, ako tako snažno djeluje na pluća, zamislimo tek na cijeli organizam kako djeluje, na krvotok-LEUKEMIJA mi prvo pada na pamet, tumor mozga. Ljudska vrsta koja se čudi ako postoje vanzemaljci zašto nam se ne jave?. Pa udišemo svjesno i namjerno otrove, otrovima špricamo hranu koju jedemo, otrovima zagađujemo vodu koju pijemo, nuklearnim testiranjima zagađujemo cijelu planetu radijacijom, te čestice putem oblaka, vodene pare putuju svijetom i u obliku kiše padaju opet na naše vrtove, vodu, trujemo sami sebe na svakom koraku i još se smatramo inteligentnima, šta bi nam pametno mogli reči ti potencijalni vanzemaljci? Možda nam dati svoju tehnologiju, čovječanstvu koje svakodnevno razmišlja i razvija nove načine i tehnologije da se međusobno ubija, o da, nema šta, mi smo naj inteligentnija bića u svemiru.

    14. 11. 2019,   10:19