Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Tko je proizvođač? Ako ne piše na artiklu evo kako to saznati

Tko je proizvođač? Ako ne piše na artiklu evo kako to saznati
1

Na robnim markama trgovačkih lanaca proizvođač obično ne piše, no on se može otkriti po broju iz Upisnika odobrenih objekata u poslovanju hranom životinjskog podrijetla

VIDEO

Trajno mlijeko Pilos, Lidlovu robnu marku, radi Kim Karlovac. Na pakiranju to ne piše, no može se otkriti prema broju 146 u ovalnoj oznaci.

To je broj iz Upisnika odobrenih objekata u poslovanju hranom životinjskog podrijetla. Radi li tvrtka na više adresa, imat će poseban broj za svaki objekt. Prema našim propisima, na pakiranju robne marke ne mora pisati tko je tu hranu napravio, jer onaj tko je stavlja na tržište garantira za njezinu ispravnost.

Neku robnu marku može raditi i više tvrtki. Kad smo u prosincu 2014. u 24sata pisali o robnim markama trajnog mlijeka, K plus su radili KIM Karlovac i Meggle. Meggle i dalje radi tu robnu marku, a sad je radi i Vindija.

U ožujku ove godine proučavali smo odakle je mlijeko te primijetili da za Kaufland i Lidl trajno mlijeko njihove robne marke s 2,8 posto mliječne masti rade domaće tvrtke, a ona manje ili više masna bila su uvozna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na mesnim proizvodima robnih marki tek ponekad piše tko ih je napravio. I to se može vidjeti prema brojevima iz Upisnika. Primijetili smo da je Milansku te čajnu salamu za Spar napravio Gavrilović, a čajnu Pikok za Lidl PPK Karlovac.

Takve oznake imaju i jaja.

- Pakiranje jaja mora biti označeno odobrenim brojem objekta, a svako jaje u pakiranju mora biti označeno brojem farme - pojasnili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodali su da objekti koji proizvode tjesteninu, uključujući i tjesteninu s jajima, ne podliježu odobravanju pa nisu upisani u Upisnik u sekciji X, u kojoj su jaja i proizvodi od jaja.

Naime, Upisnik objavljen na stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane ima 18 odjeljaka, a razvrstani su prema vrsti hrane koju proizvode: perad, divljač, školjkaše, proizvode ribarstva, pčelinje proizvode... U tablici smo, osim za jaja iz odjeljka X, naveli i brojeve za mesne proizvode iz odjeljka VI te iz odjeljka IX za svježe mlijeko i mliječne proizvode.

Pitali smo ministarstvo imaju li i ostale članice EU takve popise.

- Vođenje i javno objavljivanje popisa odobrenih objekata obaveza je svake države članice, a temelji se na odredbama Uredbe (EZ) 882/2004 o kontrolama koje se provode radi provjeravanja poštovanja propisa o hrani - odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija na svojim stranicama objavljuje popis odobrenih objekata članica EU.

E-brojevi na deklaracijama označavaju aditive u hrani

E120 je bojilo karmin. Nije opasno, no rade ga od kukaca. Bezopasan je i E330 limunska kiselina. No opasni su pojačivač okusa E621 natrijev glutamat te konzervans E250 natrijev nitrit, uz koji u hrani treba biti antioksidans E300 vitamin C. Sve o E brojevima je na stranici.

Lot broj pomaže da se prati sljedivost hrane

LOT broj podrazumijeva seriju prodajnih jedinica hrane koja je proizvedena, prerađena ili pakirana u gotovo jednakim uvjetima. To je jedan od instrumenata kojim se prati sljedivost hrane. Seriju ili LOT određuju proizvođač, prerađivač, onaj koji hranu pakira ili onaj koji hranu prvi put stavlja na tržište, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na pakiranju uvijek piše i gdje je uhvaćena riba

Riba ulovljena kod nas mora imati oznaku FAO 37.2.1. Food and Agriculture Organization (FAO) ribolovnim zonama dao je brojeve. Mediteran i Crno more su 37, a središnji Mediteran, u kojem je Jadransko more, ima podoznaku 2.1. Sjeveroistočni Atlantik, gdje love bakalar, je FAO 27. FAO 34 Atlantik uz zapadnu obalu središnje Afrike. Sva ribolovna područja su na sljedećem linku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps