Obavijesti

Lifestyle

Komentari 73

Tko kopa nos, na kraju ‘iskopa’ krvarenje, infekciju, upalu, čir...

Tko kopa nos, na kraju ‘iskopa’ krvarenje, infekciju, upalu, čir...
1

Kopanjem po nosu možete oštetiti sluznicu pa može doći do krvarenja, a preko prstiju ovim putem u tijelo možete unijeti bakterije, poput stafilokoka, kaže dr. Ivica Bilić

VIDEO

U jednom istraživanju objavljenom u reviji za kliničku psihologiju, čak 91 posto ispitanika priznalo je da kopaju nos, najčešće zbog toga jer imaju osjećaj da ne mogu ispuhati sekret koji se zalijepio za sluznicu, što se dogodi kad je vani hladno ili kad dugo borave u prostorijama u kojima griju radijatori pa je zrak suh. 

Istina, neki to rade samo iz dosade. No bez obzira na razlog, stručnjaci upozoravaju da s time treba prestati jer naizgled bezazlena navika može biti uzrok ozbiljnih infekcija u nosu. 

- Čačkanje nosa svakako nije korisno. Prvo zato što tako možemo oštetiti sluznicu u nosu, pa može doći do krvarenja, ali i zato što na prstima možemo unijeti bakterije u nos. Jedna od najčešćih je stafilokok - kaže otorinolaringolog dr. Ivica Bilić s privatnom ordinacijom u Splitu. 

Riječ je o bakteriji koju inače i prirodno imamo u nosu, a koja u slučaju oštećenja kroz ranice ulazi u krvotok i može stvoriti neugodne probleme, a nerijetko je otporna na antibiotike. Najčešći simptom je razvoj većih ili manjih gnojnih čireva u nosu koji pucaju kad se ispune gnojem i treba oko desetak dana da zarastu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljedica može biti povećano stvaranje zelenog šlajma u nosu, a onda i slijevanje šlajma u grlo, odnosno posljedično se može razviti i upala grla. U nekim specifičnim uvjetima, bakterija iz nosa može se proširiti i u druge dijelove tijela, bilo putem krvi ili tako što ćemo se prstima za koje se zalijepio stafilokok iz nosa počešati po nekom dijelu tijela gdje imamo ogrebotinu ili ranicu, upozoravaju stručnjaci. 

- Umjesto čeprkanja nosa, uvijek je bolje raditi na tome da ga pročistimo ukapavanjem fiziološke otopine ili posebnih kapi i sprejeva koji omekšavaju sekret te mogu pomoći da ga lakše ispušemo. U slučaju težeg začepljenja ili alergije, treba se javiti liječniku jer mogu biti potrebni i lijekovi, no – pomoći ima - kaže dr. Bilić. 

Redovito ispiranje posebno se savjetuje tijekom zime, kad znamo biti prehlađeni, pa je nos začepljen, kao i kad dulje boravimo u grijanim prostorima pa je zrak suh i to isušuje sluznicu nosa. Naš sugovornik dodaje kako je pritom vrlo važno znati i kako pravilno ispuhati nos, da ne bismo stvorili više štete nego koristi. 

- Ne pušite nos iz sve snage i svakako ne obje nosnice odjednom. Maramicom treba zatvoriti jednu nosnicu, pa lagano puhnuti kroz drugu, pa ih onda zamijeniti. Naime, kad jako puhnemo, uvijek dolazi do povrata zraka kroz nos pa se može dogoditi da sekret, zajedno s bakterijama, samo ‘povučemo’ dublje u nos - pojašnjava dr. Ivan Bilić.

Kod začepljenog nosa pomoći će inhalacija 

Kad imate problema sa začepljenim nosom, pomozite se i toplom kupkom s nekoliko kapi nekog eteričnog ulja eukaliptusa koje olakšava disanje, snažno stimulira imunološki sustav, a ujedno ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Na dišne puteve povoljno djeluje i ulje bora (osobito u kombinaciji s uljem eukaliptusa), kao i ulje ružmarina, koje djeluje kao dekongestiv, a to znači da smanjuju neprohodnost dišnih puteva i iscjedak. Smatra se da imaju i antiseptička svojstva.

I za zaustavljanje krvarenja iz nosa postoje pravila

Ispušite nos kako biste uklonili ostatke zgrušane krvi te nagnite glavu prema naprijed kako se ne bi dogodilo da progutate krv, što može izazvati i povraćanje. Kako biste zaustavili krvarenje iz nosa, upotrijebite palac i kažiprst, kao da se služite pincetom, te držite nos pritisnut tri minute. Korisno je i ledom ili hladnom vodom osvježiti čel

Fiziološku otopinu možete napraviti sami

Fiziološku otopinu za ispiranje nosa možete kupiti u svakoj ljekrani, pa čak i u drogerijama, no možete je napraviti i sami. Otopina čisti sluznicu i olakšava izbijanje sluzi, a možete je koristiti kod prehlada i alergije. Sastoji se od natrijeva klorida i pročišćene vode.

Njezina ph vrijednost je neutralna, a to je izuzetno bitno za osjetljivu sluznicu nosa. Kako biste je napravili kod kuće, u običnom loncu prokuhajte pola litre vode i dodajte 1 punu čajnu žličicu soli te pustite da se rastopi. Napunite kapaljku ili bočicu s kapaljkom na vrhu.

Ne ide li nikako drugačije, pazite kako ‘čeprkate’

Ako ponekad ne možete drugačije ispuhati nos i riješiti se sekreta, nego odlučite kopati po nosu, obavezno prst omotajte čistom papirnatom maramicom kako biste umanjili mogućnost prenošenja infekcije i ozljede. I odmah nakon što ga očistite, temeljito operite ruke sapunom i vodom, savjetuju stručnjaci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju