Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tko pije manje od litre vode na dan ima veći rizik za dijabetes

None Foto: Fotolia

Povećana razina hormona vazopresina uzrokuje zadržavanje vode u tijelu i okidač je viška šećera u krvi te je dehidracija usko povezana sa šećernom bolesti

Oni koji piju premalo vode imaju 28 posto veći rizik od razvoja šećerne bolesti, otkriva devetogodišnje istraživanje francuskog instituta INSERM na 3615 ljudi. Oko 19 posto njih pilo je manje od pola litre vode, dok su ostali pili više od litre na dan. Tijekom devet godina od početka studije, povećani šećer u krvi imalo je njih 565, a 202 njih razvilo je dijabetes tipa 2, a to su u gotovo polovici slučajeva bili oni koji su pili manje vode.

Iako su znanstvenici utvrdili da postoji povezanost između pijenja vode i povećanog šećera, nisu otkrili koja je uzročno-posljedičnu veza šećerne bolesti i pijenja vode, prenosi Fox.

- Uračunali smo i težinu ispitanika, njihove životne navike i puše li te piju, no povezanost pijenja vode i dijabetesa ostala je stalna - rekla je autorica studije, Lise Bankir.

- Hormon vazopresin je možda karika koja nam nedostaje u razumijevaju odnosa šećera u krvi i vode u organizmu. Taj antidiuretski hormon pomaže u regulaciji zadržavanja vode u tijelu. Ako smo dehidrirani, razina vazopresina se povećava te bubrezi čuvaju vodu. Tako je povećana razina vazopresina indikator za šećernu bolest - objašnjava Bankir. 

Komentari (2)
  • dijabetes,masnoće,rak....ajd barem priznajte svijetu da nije prehrana kriva za to nego j... STRES

    30. 10. 2011,   07:44
  • a tko pije više vode lako će poremetiti energiju bubrega, pa onda i cjelokupnog organizma...i, eto nama punih bolnica...

    29. 10. 2011,   09:41