Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

To je pizzastično! Napravite si pizzu kao kod talijanske none

None Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL 12

Za kućne nonine pizze Raja preporučuje višenamjensko tijesto od glatkog brašna, a za profesionalnu uporabu koristi specijalizirano finije mljeveno brašno od više žitarica

Želite li pizzu zbog koje ukućani neće zanovijetati jer nije iz krušne peći, vrsni splitski pizzaiolo Ratko Tomić Raja preporučuje da složite “noninu pizzu”, slično kao Talijanke početkom prošlog stoljeća u SAD-u.

POGLEDAJTE VIDEO (male tajne najboljih majstora pizze):

“Grandma pizzu” osmislile su domaćice iz doseljeničkih obitelji na Long Islandu u New Yorku. Počele su je raditi u svojim domovima kako bi prizvale okuse staroga kraja. Desetljećima kasnije varijantu ove pizze talijanskih baka u ponudu su uvele i američke pizzerije.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

- Klasična bakina pizza doseljenica sa Sicilije vrlo je izdašna tijesta, debela, s obiljem sastojaka - toppingsa. Karakteristika ovakvih pizza je da se dulje peku na nižim temperaturama, nekih pola sata, a, recimo, pizza u krušnoj peći kakvu mi radimo u pizzeriji gotova je za oko dvije minute. Nonina pizza je četvrtasta, peče se u ‘tepsiji’, pa je po tome slična i popularnoj američkoj ‘Detroit style’ pizzi. Tijesto tako ostane prozračno, a stavi se puno pelata, sira te drugih sastojaka, nema granica - kaže Raja, pizzaiolo zbog čijih se posebnih kreacija splitska pizzerija Bokamorr prometnula u kultno mjesto ljubitelja pizze.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Za kućne nonine pizze Raja preporučuje višenamjensko tijesto od glatkog brašna, a za profesionalnu uporabu koristi specijalizirano finije mljeveno brašno od više žitarica. 

- Za kućnu pizzu stavljamo suhi kvasac u granulama, a u pizzeriji prirodne kvasce. Tijesto u Bokamorri mora odstajati 48-72 sata, dok je za kućnu pizzu dovoljno pola sata nakon što ga umijesite. Dakle, govorimo o potpuno dva različita pristupa, no to ne znači da nećete kući dobiti zanimljivu stvar kojom ćete razveseliti ukućane. Kod sireva za pizzu preferiram da ih se više iskombinira, recimo mozzarella, gauda, edamer, a meni je osobno najdraže kad se na pizzi osjeti i specifični miris ementalera – rekao je Raja.

Nonino kućno tijesto za pizzu

SASTOJCI: 400 g višenamjenskog brašna, 250 ml vode, 7 g suhog kvasca, soli po izboru, oko 1 dl maslinova ulja (dio za tijesto, a dio za nauljiti lim za pečenje); toppingsi (nadjevi) po želji

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

PRIPREMA: Umijesite tijesto i ostavite ga da se digne pola sata. Zatim ga prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno nauljili rukama. Tijesto rukama lagano tapkajući razvucite koliko vam dopušta. Treba biti ujednačene debljine i bez mjehurića zraka. Pokrijte 15 minuta pa ga razvucite do rubova lima. Opet ga pustite 5 minuta da se odmori pa stavite nadjeve. Nakon što ste složili pizzu, pustiti je da odstoji još 15 minuta, pa je stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 250ºC. Pecite od 15 do 22 minute, ovisno o pećnici.

Komentari (4)