Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Top 10 namirnica koje jačaju imunitet i štite nas od bolesti

None Foto: Dreamstime

Prva linija obrane je općenito zdrav stil života – prestanite pušiti, povećajte unos voća i povrća te cjelovitih žitarica, a smanjite unos zasićenih masti i šećera

Ova hrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta:

 1. Jogurt Sadrži probiotike, zdrave bakterije koje čiste crijeva i probavni trakt od mikroba koji bi mogli potaknuti razvoj bolesti. Preporučuje se popiti barem jednu čašu jogurta s probioticima na dan.
 2. Zob i ječam Sve žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim svojstima jačima nego što ih ima razvikana Echinacea. Trebalo bi ih uvrstiti barem u jednu od tri dnevne porcije žitarica.
 3. Češnjak Sadrži alicin, aktivni sastojak koji djeluje protiv infekcija i bakterija. Svaki dan pojedite po dva do tri češnja češnjaka i prirodno ojačajte imunitet te smanjite mogućnost zaraze u hladnim danima.
 4. Plodovi mora Selen, prisutan u školjkama i mesu rakova, pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji citokina, proteina ​​koji pomaže izbaciti viruse gripe iz tijela. Optimalna doza: dvije porcije tjedno.
 5. Crni čaj Ljudi koji su pili pet šalica crnog čaja dnevno tijekom dva tjedna imali su 10 puta više interferona za borbu protiv virusa u krvi u odnosu na one koji su pili placebo napitak, pokazuje studija s Harvarda. 
 6. Govedina Odrasli često unose premalo cinka prehranom, a to je važan mineral za imunitet: važan je za razvoj bijelih krvnih stanica koje prepoznaju i uništavaju invaziju bakterija i virusa.
 7. Pileća juha Istraživači u Nebraski otkrili su da piletina tijekom kuhanja otpušta aminokiselinu cistein koja kemijski nalikuje lijeku protiv bronhitisa – acetilcisteinu te da juha pomaže čišćenju sluzi kod bronhitisa. 
 8. Slatki krumpir Kako biste ostali jaki i zdravi, vaša koža treba vitamin A, koji igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Stoga jedite hranu bogatu beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A. 
 9. Gljive Studije pokazuju da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica pa su korisne u borbi protiv infekcije. Stručnjaci preporučuju oko 30 grama gljiva dnevno. 
 10. Masna riba Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu, što povećava protok zraka te štiti pluća od prehlade i respiratornih infekcija. Jedite dvije porcije na tjedan. 
Komentari (23)
 • samo da mi je malo više morskih plodova...

  5. 10. 2016,   08:00
 • lako je napisati, jedite ovo, kupite ono..jer je zdravo ...a za 15 dana, ću gledati nebo kroz tanke šnite kruha...

  5. 10. 2016,   09:08
 • Ovo je sve dobro ali da bi se ovako nešto mogla priuštiti i pravilno hraniti trebala imati veća primanja.

  5. 10. 2016,   08:23