Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Top 10 zimskih delicija s rižom i sve tajne savršenog rižota

Top 10 zimskih  delicija s rižom i sve tajne savršenog rižota
1

Jedna od tajni savršenog rižota je glaziranje riže, odnosno kratko prženje na masnoći kako bi se škrob iz zrna otpuštao na odgovarajući način, savjetuje poznati kuhar Branko Ognjenović

VIDEO

Najbolja vrsta riže je arborio, koja daje kremastu teksturu svakom rižotu. Riža se u maslinovo ulje stavlja suha, odnosno ne treba je prethodno prati. Jedna od tajni savršenog rižota je glaziranje riže, odnosno kratko prženje na masnoći kako bi se škrob iz zrna otpuštao na odgovarajući način, savjetuje poznati kuhar Branko Ognjenović i dodaje kako se najbolje pridržavati pravila 50 g po osobi, ako je riža prilog, i 80 g po osobi za rižot.

Na šalicu riže idu dvije do dvije i pol šalice tekućine. Rižu prethodno nije potrebno ispirati. To se radilo nekad, a danas za time nema potrebe jer je riža bolje kvalitete. Rižot se uvijek radi na laganoj vatri uz miješanje i postupno dodavanje temeljca koji treba biti vruć, nikako hladan ili iz hladnjaka jer se na taj način riža “šokira” i “stisne”.

Rižot uvijek mora biti vlažan i ne smije se osušiti. Zato se postupno dodaju vino i temeljac uz neprestano miješanje. Nakon 15 minuta, koliko je potrebno riži da upije sve arome i postane kremasta, dodaju se maslac i malo maslinova ulja te svježi sjeckani peršin. Kad je rižot skuhan, mora odstajati dvije-tri minute pa se tek tad može poslužiti.

U slučaju da ostane rižota nakon jela, nikako ga ne treba podgrijavati jer će se riža lijepiti. Radije je iskoristite za pripremu arancina - prženih talijanskih loptica koje se pune povrćem, mljevenim mesom ili topivim sirom. U skuhanu rižu dodajte začine, ribani sir te povežite jajetom.

Kad se ohladi, grabite rižu dlanom, utisnite nadjev pa oblikujte arancine, panirajte ih i ispržite. Višak riže iskoristite i za slasne složence s mesom i povrćem ili pripremite slane minipite u kalupima za muffine. Riža je omiljena namirnica u cijelom svijetu, ali svako jelo traži drukčije zrno. 

- U Kini i Indiji uglavnom se koristi riža dugog zrna, dok se za talijanski rižoto i španjolsku paellu koristi riža srednjeg zrna, vrste japonica. Pritom se u Indiji riža kuha u većoj količini vode te se višak nakon kuhanja odlije, pa su zrna nakon kuhanja cjelovita i odvajaju se - objašnjava doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender iz Nutricionističkog tima Vitaminoteke te dodaje kako Kinezi i Japanci kuhaju rižu u manjoj količini vode u poklopljenoj posudi, što kuhanu rižu čini ljepljivom i lako ju je jesti sa štapićima. 

Svako jelo ima svoje zrno: dugo u salate, kratko za sushi    

  • Basmati Ova riža se odlikuje orašastim okusom i snažijom aromom. Odlična je za kombinacije azijskih ili indijskih jela s rižom i povrćem. 
  • Dugo zrno Takva je riža 3-5 puta duža nego šira. Zbog amiloze u zrnu ne lijepi se pri kuhanju i stvara rastresitu strukturu, pa je pogodna za salate i pržena jela.
  • Kratko zrno Ima više amilopektina, pa su zrna zdepasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, sushi i deserte na bazi riže.
  • Arborio Okrugla, škrobasta bijela riža koristi se za talijanski rižot. Mala, polirana zrna daju kremastu teksturu i imaju veliku sposobnost upijanja.
  • Paraboiled Tehnološki obrađena riža dobiva se posebnom metodom kojom se čuva većina minerala i vitamina koji se nalaze u ljusci. Uobičajenim ljuštenjem riže oni se gube. 

Talijanski arancini 

Skuhajte rižu i ostavite da se hladi. Na maslinovu ulju popržite češnjak pa dodajte narezanu tikvicu, papriku i grašak. Pirjajte dok ne omekša, Ohlađenoj riži dodajte povrće, naribani sir, razmućeno jaje te sve dobro izmiješajte. Zagrabite rukom rižu, sredinu napunite umakom bolonjez pa oblikujte kuglice.

Dva jaja istucite sa začinima. Arancine uvaljajte u mrvice pa u jaje, a nakon toga ponovno u mrvice te ih pržite u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Pikantna jambalaya

Sastojci: 450 g riže dugog zrna, veća pileća prsa, 3 češnja češnjaka, luk, zelena paprika, crvena paprika, 200 g dimljene kobasice, maslinovo ulje, žličica čili papričice,sol, 2 štapića celera, 250 g pelata, lovorov list, timijan, 5 dl pilećeg temeljca, 250 g gambera

Priprema: Pileća prsa narežite na kockice te ih prepržite na maslinovu ulju. Prebacite ih na tanjur, pa dodajte u tavu još malo ulja te kratko pržite luk, celer i papriku. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak i kobasice. Pržite sve još dvije minute te dodajte rižu, papar, pelate, lovor, timijan i čili.

Zalijte s pilećim temeljcem i vodom. Kad zavrije, začinite solju i paprom, smanjite vatru i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri dok riža ne omekša i ne upije tekućinu. Promiješajte, dodajte gambere i pileće meso, po potrebi dolijte tekućine i kuhajte još pet minuta.

Gratinirana bundeva

Sastojci: 500 g bundeve, 60 g maslaca, 100 g feta sira, 150 g riže, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, 70 g badema, 2 žličice češnjaka u prahu, sol, papar, kadulja, rumžmarin, žlica bučina ulja, 250 g purećeg filea

Priprema: Odrežite vrh bundeve i cijelu izdubite. Komadiće nasjeckajte na kockice. Očistite rižu i kuhajte je s kockicama bundeve dok riža ne bude al dente. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pureći file narežite na kockice i prepržite ih na malo zagrijanog maslaca.

Maknite  s vatre i pomiješajte s rižom. Vrhnje pomiješajte s jajima, dodajte češnjak u prahu, ribani feta sir i sitno sjeckane oguljene bademe. Pomiješajte smjesu s rižom i mesom. Nadjevom napunite bundevu, prelijte bučinim uljem i pecite sve oko 25 minuta.

Punjeno pile 

Sastojci: manje pile (do 1,2 kg), 150 g riže, 25 g maslaca, češanj češnjaka, 3 žlice pinjola, žlica sjeckanog peršina, limeta, klinčiči, manji luk, mljeveni crni papar, timijan, 2-3 dl pilećeg temeljca

Priprema: U posudu stavite rižu, timijan, luk naboden klinčićima pa zagrijte i dodajte temeljac. Pirjajte na laganoj vatri dok riža ne omekša. Ostavite neka se ohladi. Pomiješajte žlicu maslaca sa sjeckanim češnjakom i dvije žlice sjeckanih pinjola. Začinite solju i paprom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Odvojite kožu s prsa pileta.

Rasporedite smjesu s maslacem ravnomjerno između kože i mesa. U ohlađenu rižu dodajte malo soka limete i izvadite luk. Preostalim sokom prelijte pile. Unutrašnjost pileta napunite smjesom od riže. Batke učvrstite špagom, a višak nadjeva stavite pred kraj pečenja u zdjelu s piletom. Pecite ga oko jedan sat, a zadnjih 10 minuta posipajte preostalim pinjolima i listićima mente.

476027891

Popečci s povrćem

Sastojci: 250 g riže, 20 g maslaca, jaje, mrkva, tikvica, 5 dl povrtnog temeljca, 50 g ribanog ovčjeg sira, luk, 2 žličice soli, žličica papra, po 1/2 žličice bosiljka, mažurana i kadulje, maslinovo ulje

Priprema: Zagrijte maslac i popržite luk. Dodajte rižu i popecite je na ulju. Zalijte povrtnim temeljcem i skuhajte. Naribajte mrkvu i tikvice. Tikvicu posolite i ocijedite nakon nekoliko minuta od tekućine. Kad je riža upila svu tekućinu, maknite je s vatre i ohladite.

Dodajte začine, mrkvu i tikvicu pa naribajte sir. Začinite solju i paprom te sve dobro izmiješajte pa oblikujte popečke i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta sa svake strane na 200°C. 

99523208

Lignje punjene plodovima mora i rižom 

Sastojci: 500 g lignji, 300 g riže, 300 g plodova mora, 1 luk, maslinovo ulje, sol, papar, 3 češnja češnjaka, dl vina

Priprema: Očistite lignje, a krakove nasjeckajte. Kratko pržite luk pa dodajte rižu. Dodajte vodu pa ostavite da se kuha. Umiješajte nasjeckani šafran. U drugoj tavi na žlici ulja pržite krakove lignji i plodove mora 15-ak minuta, ubacite češnjak, vino te posolite i popaprite. Dodajte plodove u rižu.

Očistite lignje i napunite ih rižom s plodovima mora. Pričvrstite krajeve čačkalicama i pržite lignje dok ne postanu rumenkaste. Poslužite s prilogom prema želji.

Vegetable soup Kharcho. Georgian cuisine.

Gusta juha od riže

Sastojci: 1 i 1/2 l pilećeg temeljca,500 g janjećeg ili goveđeg mesa 2 glavice luka, 200 g kuhane riže, 200 g pelata, 3 žlice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, 2 žlice pasirane rajčice, po 1/4 žličice estragona i mljevene paprike, paprika, 1/4 žličice korijandra, 50 g oraha, sol, papar, peršin

Priprema: U loncu s debljim dnom popržite meso. Izvadite pa dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne postane staklast. Zatim vratite meso, dodajte pelate, pasiranu rajčicu i sjeckanu papriku. Ulijte temeljac, dodajte začine i mljevene orahe te ostavite neka se juha kuha na laganoj vatri.

Pred kraj kuhanja u juhu dodajte limunov sok te, prema želji, začinite solju i paprom. Dodajte rižu i ukrasite začinskim biljem. Prema želji poslužite s kiselim vrhnjem.  

Pita s puretinom

Sastojci: 500 g brašna, 100 g masti, 150 g maslaca, žličica praška za pecivo, žličica soli, žličica crvene mljevene paprike, 125 ml vode; za nadjev: 150 g riže, 2 mirkve, štapić celera, luk, peršin, žlica sušene rajčice, 250 g puretine, dl vrhnja za kuhanje, sol, papar, jaje, 2 žlice mlijeka

Priprema: Prosijte brašno sa solju i mljevenom paprikom pa utrljajte mast i maslac. Dolijte vodu i umijesite tijesto koje omotajte folijom pa stavite u hladnjak. Sitno nasjeckano meso i povrće pa propirjajte na luku. Dodajte kuhanu rižu, vrhnje i začine. Zagrijte pećnicu na 200°C.

Podijelite tijesto na dva dijela, jedan malo veći od drugog. Lim za pečenje namastite i pobrašnite. Veći dio tijesta rastanjite te obložite njime dno i stranice kalupa. Rasporedite nadjev, razvaljajte drugi dio tijesta i prekrijte pitu. Premažite jajetom koje ste pomiješali s mlijekom. Tijesto zarežite nožem i pecite oko 45 minuta.

Punjene rolice 

Sastojci: mljevena paprika, češanj češnjaka, žličica čilija, žličica đumbira, maslinovo ulje - za marinadu; 200 g riže, 500 g pilećeg filea, luk, masline, peršin, žlica korijandra, žličica kurkume, pileći temeljac, limeta

Priprema: Pripremite marinadu i premažite meso. Popržite luk, dodajte rižu i temeljac. Kad se skuha i ohladi, nadjenite meso. Zamotajte i učvrstite čačkalicama. Ostatak riže stavite sa strane za prilog. Ispržite rolice, ubacite sjeckane masline, sastojke iz marinade, kurkumu i limetina soka. Zalijte s malo pilećeg temeljca i pirjajte sve oko 20 minuta. Na kraju umiješajte sjeckani peršin i korijander. 

Pržena riža sa svinjetinom na kineski 

Sastojci: 3 šalice kuhane riže, 350 g svinjetine, mrkva, šalica graška, 2 jaja, 2 režnja češnjaka, luk, 3 žlice sojina umaka, Sol, papar

Priprema: U woku zagrijte žlicu ulja. Dodajte na kockice nasjeckanu svinjetinu i zapržite za svih strana. Pospite soli i paprom. Pecite oko pet minuta pa maknite na tanjur. Dodajte još žlicu ulja, sitno sjeckani luk, grašak i mrkvu koju ste nasjeckali na sitno, na približno jednaku veličinu kao grašak. Dodajte protisnuti češnjak.

Povrće pogurajte na rub tave, a u sredinu dodajte jaja koja ste najprije umutili. Pomiješajte kako bi se jaja raspala na manje komadiće. Ubacite rižu, meso i sojin umak. Pecite kratko uz stalno miješanje. Maknite s vatre i poslužite toplo.

506977759

Slani kuglof sa sirom 

Sastojci: 250 g riže, 200 g ricotte, tikvica, maslac, 2 jaja, sol, 50 g parmezana, peršin, timijan, luk, kukuruzno brašno za posipavanje, temeljac

Priprema: Popržite luk i naribane tikvice pa dodajte rižu i temeljac. Dodajte ricottu, maslac i jaja. Posolite, popaprite, pa umiješajte parmezan. Namastite kalup i posipajte ga brašnom. Smjesu prebacite u kalup, pa posipajte s još malo kukuruznog brašna i pecite u na 200°C oko 20 minuta.

Zimski složenac s rižom i tri vrste sira

Sastojci: 3 šalice kuhane riže, 60 g parmezana, sol ulje, 50 g ementalera 150 g mahuna, 30 g goude, 3 jaja, 200 ml mlijeka, mljeveni papar, krušne mrvice, 200 g mljevenog mesa, luk, 2 dl temeljca

Priprema: Popržite mljeveno meso na luku i dolijte temeljac. Začinite i pirjajte oko pola sata dolijevajući vode prema potrebi. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte rižu s mljevenim mesom, 40 g parmezana, soli i paprom. Stavite mahune u kipuću vodu i kuhajte oko deset minuta, procijedite i dodajte smjesi od riže.

Stavite smjesu u vatrostalnu posudu, pospite naribanom goudom i ementalerom. U manjoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, sol i papar. Prelijte time složenac. Jelo pospite mrvicama i pecite u pećnici oko 25 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku