Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Top 12 savjeta kako preživjeti pakleno ljeto bez klime u kući

Neke od ovih savjeta vjerojatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali. Na primjer, svi elektronički uređaji isijavaju toplinu pa isključite sve koji vam nisu nužni

1. Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stolni, stropni. Imate li priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući rastvorite i napravite propuh. Upalite ventilatore koji će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

2. Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne izlaziti, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavjese. Na taj ćete način dulje zadržati noćnu svježinu unutar kuće.

PAKLENE VRUĆINE Ovo je pogreška koju svi rade kad im je vruće pa je još gore

3. Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre ručnike ili marame - stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i ležite u njoj.

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sustavom za prskanje pa tu i tamo poprskajte lice i tijelo sitnim kapljicama.

Foto: Dreamstime

4. Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na kat, tijekom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli zrak diže pa je na katu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

5. Isključite dodatne izvore topline

Žarulje sa žarnom niti isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računalima i ostalim elektroničkim uređajima. Također, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuhanje ili pečenje.

6. Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tijela jer se tekućina pojačano gubi iz tijela za vrijeme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

Foto: Dreamstime

7. Izbjegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u tijelu djeluje kao diuretik - potiče izbacivanje tekućine iz tijela i vodi dehidraciji.

8. Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladit će vam zrak u kući.

9. Otiđite u klimatizirane prostore

Ukoliko vam je tijekom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite obitelj i posjetite neki javni prostor koji ima sustav rashlađivanja, na primjer, šoping centar, knjižnicu, kino...

10. Pazite što jedete

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

11. Pazite na simptome toplinskog udara

Morate biti u stanju na vrijeme prepoznati simptome bolesti povezanih s vrućinom, kao što je toplinski udar i na vrijeme pravilno reagirati.

- Toplinski udar stanje je povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini. Najvažniji mehanizam oslobađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je vrlo toplo, a postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam - objašnjavaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

SUPER TRIK Rashladite pakleno vruć auto bez klime - i to za 10 sekundi

Nabrojali su simptome toplinskog udara: osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir; koža je suha i crvena, a u mlađih osoba može biti i znojna; gubitak svijesti; tjelesna temperatura izmjerena rektalno (debelo crijevo) iznosi 42ºC ili više.

- Bolesnika prenesite u hladnu prostoriju ili hladovinu. Skinite mu odjeću. Ako nije pri svijesti, okrenite ga u bočni položaj. Polijevajte ga hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama. Ne stavljajte mu led na kožu. Hlađenje treba trajati dok se temperatura ne spusti ispod 38°C - savjetuju u zavodu.

Foto: Dreamstime

12. Pazite na kućne ljubimce

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Imate li psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći sniziti temperaturu tijela.

Na pločice im stavite mokar ručnik na kojem mogu ležati ili ih prekrijte mokrom tkaninom u blizini ventilatora, i to će ih rashladiti.

Pobrinite se da uvijek imaju dovoljno svježe vode za piće.

Znakovi toplotnog udara kod kućnog ljubimca:

 • plitko, ubrzano disanje
 • oči širom otvorene
 • pojačano slinjenje
 • koža vruća na dodir
 • trzanje mišića
 • povraćanje
 • ošamućen izgled

Napomena: Ukoliko primijetite te simptome, nazovite veterinara.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

Komentari (36)
 • Dobar je savjet za kućne ljubimce.....neki ih rastrčavaju po najvećoj vrućini.

  7. 8. 2018,   07:37
 • Meni je teže preživjeti klimu 😏

  7. 8. 2018,   07:09
 • u uredenim podrumima je hladnije.... ali samo u uredenim... ako slucajno nemate od podruma namjesten stan tamo nije ugodnije!

  7. 8. 2018,   08:02