Obavijesti

Lifestyle

Top 20 ljekovitih recepata od žitarica - za različite bolesti

Top 20 ljekovitih recepata od žitarica - za različite bolesti
1

Zeleni dijelovi zobi odlična su pomoć u prestanku pušenja, sok od pšenične trave ojačat će imunitet... Za hranu i lijek birajte samo organski uzgojene žitarice

VIDEO

Iako se žitarice rijetko uzgajaju u manjim vrtovima, isplati se posijati barem malenu gredicu jer su mnoge od njih ljekovite. Okušati se možete i u uzgoju zdravih zelenih izdanaka na prozorskoj dasci - za to vam je dovoljan tanjur na koji ste stavili malo zemlje ili namočene vate, malo organski uzgojenih zrna žitarica i bočica s raspršivačem za vodu kojom ćete zalijevati svoju minijaturnu njivu.

Kad izdanci narastu do veličine nekoliko centimetara, odrežite ih, iscijedite i dodajte voćnim sokovima. Mljevenje u sokovniku ili blenderu je nužno jer su zeleni dijelovi žitarica inače neprobavljivi pa tijelo ne može iskoristiti obilje vitamina. Svakoga dana, za jačanje imuniteta, dobro je popiti decilitar svježe iscijeđenog soka od pšenične ili zobene trave.

Takvi sokovi bogati su vitaminima i mineralima, a preporučuju se i zdravima i bolesnima. Zbog poboljšavanja okusa dodaje im se malo voća. 

Zrna žitarica korisna su i u pripremi čajeva. Ječam snižava razinu kolesterola i pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi. Čaj od prženog ječma u Japanu je poznat pod imenom mugisha i vrlo je popularno piće za vruće dane jer hladi i čisti tijelo. U narodnoj medicini čaj od ječma rabi se kao lijek protiv hemoroida, upalnog artritisa, prehlade i gripe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sadrži sluzi koje olakšavaju simptome bronhitisa. Čaj od riže rabi se za liječenje želučanih smetnji i probavnih tegoba, za smirenje, protiv glavobolje i menstrualnih bolova. Riža je također korisno sredstvo za čišćenje crijeva, snižavanje povišenoga kolesterola i povišenog tlaka, pa se preporučuje srčanim bolesnicima. Protiv prehlade je preporučljiv čaj od riže s prstohvatom mljevenog čilija.

Sjemenke heljde pripremaju se kao kaša, a čaj se kuha od osušenih zelenih dijelova biljke koji se ubiru u vrijeme cvatnje. Heljdin čaj pomaže kod bolesti krvnih žila (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara), slabog pamćenja, reumatizma, visokog tlaka, glaukoma i dijabetesa.

Najbolje je piti tri, četiri šalice na dan šest-osam tjedana. Za razliku od drugih žitarica, heljda niče i dozrijeva brzo, a obično se sije u svibnju. Zrno heljde sadrži mnogo vitamina B1 i B2, željeza i fosfora. 

Iako se čaj može pripremati i od zrna kukuruza ispečenih u pećnici, u liječenju se mnogo češće rabi kukuruzova svila. Ona pomaže kod cistitisa, zadržavanja vode, bubrežnih kamenaca i gihta. Smatra se da može pomoći i kod poremećaja jetara, žuči, dijabetesa i visokog tlaka. Da biste dobili čaj, ostavite kukuruzovu svilu da odstoji pet minuta u vrućoj vodi te ga procijedite. 

Liječnici travama od davnina rabe zob kao pomoć kod probavnih tegoba te za smirivanje upale u crijevima povezane s proljevom. Zob djeluje smirujuće i kod reumatizma i kod gihta. Zobena zelen koja se ubire u vrijeme cvatnje kuha se kao čaj, koji treba odstajati 15 minuta u vreloj vodi. Takav čaj može se dodavati i kupeljima kod kožnih bolesti, reume ili ekcema.

Čaj i tinktura od zobene zeleni pomažu obnoviti iscrpljeni i oslabjeli živčani sustav te prevladati stresna razdoblja i živčanu iscrpljenost. Takvi pripravci pokazali su se i kao pomoć pri odvikavanju od pušenja. Zob je korisna i za vanjsku upotrebu, posebno za kožu pogođenu dermatitisom. Daje koži njegovan izgled jer sadrži vitamine B i E koji je održavaju zdravom i optimalno hidratiziranom.

Još se u stara vremena zob upotrebljavala protiv kožnih bolesti, poput akni i čireva, a nedavno su njezinu učinkovitost protiv kožnih bolesti potvrdila i istraživanja u Francuskoj. Danas postoje cijele kozmetičke linije sa zobi kao aktivnim sastojkom djelotvornim protiv kožnih problema, poput neurodermitisa. Iskušajte i čaj od zrna pšenice - on djeluje umirujuće, a koristan je i kod artritisa i reume te sprečava gripu i prehladu. 

Sok od pšenične trave

Pšeničnu travu staru 7-14 dana usitnite te izmiksajte u sokovniku ili blenderu i procijedite. Svakoga dana dobro je popiti decilitar soka. Bogat je vitaminima i mineralima, a preporučuje se i zdravima i bolesnima.

Pomoć protiv išijasa

Stavite žličicu sjemena zobi u 2 dcl vode i ostavite da kuha od 2 do 3 minute. Mješavinu ocijedite i pijte po šalicu nekoliko puta dnevno. Uz pijenje čaja, na bolna mjesta treba, svaka 4 sata, stavljati obloge od kuhane vruće zobi. Ovaj narodni lijek pomaže protiv išijasa i upale zglobova. 

Povišen tlak

Pripremamo heljdinu juhu - šalicu sjemena heljde namočimo preko noći, ocijedimo i kuhamo u novoj vodi, na tihoj vatri, uz povremeno miješanje. Operemo korijen peršina i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajemo ribani korijen peršina i pustimo ga da kuha 2-3 minute. Pospemo sjeckanim peršinom. 

Protiv arterioskleroze

Žlicu neoljuštenog sjemena heljde prelijemo s 2 dl vode, kuhamo 10 minuta i procijedimo. Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo s heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 tjedna.

Čaj od cvjetova heljde

Poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i puta (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. 

Tinktura zobi

Prelijemo 20 g suhe zobene zeleni sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavimo da odstoji dva tjedna, uz povremeno protresanje. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice 20 kapi. 

Protiv akni

Za jednostavnu prirodnu kozmetiku usitnite zobene pahuljice u mikseru i čuvajte u zračno nepropusnoj posudi. Kad je poželite upotrijebiti, zob namočite u toplu vodu dok se ne napravi pasta. Očistite lice tom mješavinom i isperite hladnom vodom. Nakon toga možete nanijeti hidratantnu kremu, ali zob je također izvrsna u hidratiziranju kože.

Druga mogućčnost je da zob skuhate, ohladite, nanesete na problematična područja, ostavite da stoji nekoliko minuta, a zatim obrišete. Osim akni, zob je prikladna za njegu suhe i iritirane kože te ublažavanje opeklina od sunca. U kombinaciji s mlijekom, koje je također prirodan piling za kožu, zob je savršeno sredstvo za čišćenje osjetljive kože.

Glavobolja

Protiv glavobolje, posljedice začepljenosti sinusa koja se često javlja kod prehlade, pripremite rižin čaj i dodajte mu prstohvat mljevenog čilija.

Protiv kašlja

Potrebno vam je 200 g ječma, 2 žlice suhe majčine dušice, litra vode i od 4 do 5 žlica meda. Usitnjenu majčinu dušicu i ječam stavite u vodu, zakuhajte te lagano kuhajte dok ječam ne omekša. Tekućinu procijedite, zasladite medom i popijte tijekom dana. Redovito uzimajte dok kašalj ne prestane.

rižin čaj

Pržite rižu na tavi od ljevana željeza neprestano miješajući, dok ne postane zlatna i zamiriši. Stavite je u lonac i dodajte kipuću vodu. Kuhajte pokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 3 minute. 

Kupka od zobi

Bolujete li od kožnih bolesti, poput neurodermitisa, ili želite njegovati kožu, možete napraviti kupku i obloge od zobi. Pet do deset žlica zobenih pahuljica sameljite u mlincu za kavu i dobiveni prah ulijte u kadu s toplom vodom. Ostanite u kupki barem 15 minuta. Nakon kupke nije potrebno ispiranje.

Protiv mučnine

Rižin čaj prije posluživanja začinite prstohvatom soli i s nekoliko kapi kvalitetnog sojina umaka. To je dobro za liječenje proljeva, mučnine i želučanih problema. Pije se i za sprečavanje putne mučnine. 

Pšenični čaj

Isperite i posušite zrna pšenice. Zagrijte tavu od lijevanog željeza kako sam prije opisala. Koristeći drvenu kuhaču prepržite sjemenke, neprestano miješajući, dok ne počnu pucketati i skakati. Stavite u čajnik i prelijte kipućom vodom. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta.

Maknite sa štednjaka i pokrijte. Ostavite da odstoji 5 minuta. Raspodijelite zrna pšenice u šalice i prelijte čajem. Poslužite sa žlicom. Možete dodati limuna za liječenje prehlade i gripe te zasladiti s malo meda ili javorova sirupa. 

Protiv reume

Prelijemo 500 g narezane zobene slame ili osušene zeleni dvjema litrama vruće vode i ostavimjo da odstoji 20-30 minuta, a potom tekućinu dodajemo u kadu. Kupku koristimo za poticanje mjetabolizma kože i prokrvljenosti kod reume, neuralgija, kroničnih kecema i nedovoljne prokrvljenosti udova. Sjedeće kupelji pomažu kod bolesti mjehura. 

Ječmeni čaj

Pržite oprani i osušeni ječam na suhoj tavi od ljevanog željeza, stalno miješajući drvenom kuhačom dok se ravnomjerno ne isprži i poprimi zlatnu boju. Kad je ječam pržen, ispraznite ga u lonac i dodajte kipuću vodu. Pokrijte i kuhajte 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da odstoji 3 minute. Rabi se protiv prehlade i gripe te za izbacivanje bubrežnih kamenaca. 

Čaj za čišćenje

Za izradu čaja od kukuruzne svile - stavite šaku kukuruzne svile u čajnik i prelijte s 2 šalice kipuće vode. Ostavite potopljeno 10 minuta. Ocijedite prije posluživanja. Ovaj čaj dobar je tonik za odstranjivanje toksina iz tijela. Travari ga koriste za čišćenje mokraćnog trakta i problema s mjehurom.

Mokrenje u krevet

Za ovaj čaj treba pripremiti 100 g sjemena zobi, 80 g sjemena ječma i 30 g lanenog sjemena. Mješavinu kuhati u 2 litre vode, s time da vrije poklopljeno 45 minuta. Nakon toga dodati 5 g mješavine jednakih količina preslice, kunice i ženske bokvice. Ohladiti poklopljeno.

U jednakim vremenskim razmacima piti po 1 dcl čaja, a dnevno popiti od 6 do 7 dcl. Nakon svakog napitka prožvakati i pojesti po 1 jušnu žlicu žita i sjemena od kojih je pripremljen napitak. 

Kukuruzni čaj

Uzmite sjemenke s dva velika klipa kukuruza. Raširite sjemenke na papir za pečenje i pecite na 160 stupnjeva često miješajući kuhačom dok sjemenke ne izgube svu vlagu i postanu zlatne. Istresite sjemenke u lonac zajedno s klipovima koje natrgajte kako bi stali u lonac.

Dodajte kipuću vodu. Smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 40 minuta. Pojačajte vatru i neka jako kuha još 10 minuta. Maknite s vatre i bacite klipove. Ovo ublažava napadaje gladi između obroka. Može se pripremiti i s kukuruzom iz limenke, a koristi se i protiv anemije te zatvora.

Temperatura

Za pripremu ječmene vode  stavite 50-60 g ječma u mali lončić s pola litre vode. Zakuhajte, smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 6 minuta. Procijedite kroz gazu, istiskujući sav sok. Ječmena voda je vrlo hranjivo piće koje hladi i pomaže sniziti temperaturu. Također pomaže kod bronhitisa i astme.

Brza juha

Kako biste bilo koji čaj od žitarica pretvorili u juhu jednostavno dodajte dovoljno sojina umaka u svaku šalicu čaja kako biste je začinili. Također možete dodati kap sezamova ulja, luka ili češnjaka u prahu, prstohvat crnog papra ili  drugih umaka i začina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju