Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Top 20 zdravih namirnica koje bi trebalo organski uzgajati

Top 20 zdravih namirnica koje bi trebalo organski uzgajati

Industrijski uzgojena hrana prepuna je pesticida i kemikalija koje loše djeluju na okoliš, ali i zdravlje. Najbolje je jesti organski uzgojeno voće i povrće te hranu bez puno soli i šećera

VIDEO

Organska hrana nikad nije bila popularnija, i to s dobrim razlogom - hranjivija je, zdravija i bolja za okoliš, naglašava Jeff Cox, autor knjige 'The organic food shopper’s guide'. Autor u knjizi iznosi popis namirnica koje bi svi trebali kupovati organski uzgojene.

- Jabuke koje su organski uzgojene neće na sebi imati ostatke pesticida ili fungicida, dok se organska govedina uzgaja bez hormona rasta i rutinski korištenih antibiotika. Goveda nisu uzgojena u tovilištima u lošim uvjetima, nemaju višak masti jer ih se ne hrani zrnom prije klanja i postoje manje šanse da imaju kravlje ludilo - navodi.

Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš
Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

Na popisu su i paprike te citrusi koji su zbog industrijske proizvodnje često puni pesticida, kao i mrkve, celer i trešnje na kojima često ima i ostataka fungicida.

- Piletina često podliježe nehumanim uvjetima uzgajanja i klanja, zagađena je brojnim bakterijama te se koriste antibiotici kako bi se uzgojila u što kraćem roku. Kupite li kavu koja je industrijski obrađena, vrlo vjerojatno ćete nesvjesno ‘promicati’ iskorištavanje radnika koji je uzgajaju u lošim uvjetima. Također takav uzgoj kave često ima negativne ekološke posljedice na plantaže - od gubitka životinjskih staništa do oštećenja plodnog tla - upozorava.

Kupujte i organski kukuruz jer ne sadrži pesticide i herbicide, kao ni ostatke oštećenog tla. Grožđe, nektarine, breskve, kruške, krumpiri i maline na sebi nerijetko imaju ostatke pesticida i fungicida, dok se za uzgoj špinata i jagoda najviše koriste pesticidi. Pri kupnji ne smijete zaboraviti i na jaja i mlijeko, koji su važan dio prehrane. Za uzgoj mlijeka koriste se hormoni rasta i antibiotici, dok se jaja često uzgajaju u nehumanim stanjima te sadrže ostatke antibiotika. No koliko uopće akumulacija pesticida utječe na ljudsko tijelo?

- Američka neprofitna organizacija Pesticide Action Network objavila je istraživanje u kojem je otkriveno da su djeca između šest i 11 godina četiri puta izloženija pesticidu klorpirifosu koji oštećuje živce. Također su otkrili da žene u sebi imaju značajno veće količine pesticida pod nazivom organoklorpirifosa od onih propisanih od strane američke vladine agencije Environmental Protection Agency - tvrdi autor.

Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost
Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost

Stoga savjetuje roditeljima da pripaze na prehranu, ali i kupuju organski uzgojenu dječju hranu.

- Komercijalna hrana je najveći izvor opasnih razina pesticida u hrani, posebno za djecu između šest i 12 godina. Novorođenčad i djeca su posebno osjetljivi na zdravstvene probleme koje mogu uzrokovati pesticidi jer se njihovi vitalni organi tek razvijaju - objašnjava. Djeca također jedu više hrane u odnosu na svoju tjelesnu težinu od odraslih, što povećava njihovu izloženost kemikalijama u industrijski obrađenoj hrani. Najbolja hrana za djecu su organski uzgojeno voće i povrće te namirnice koje nemaju puno soli i šećera.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku