Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Top 5 recepata: Zimska pića za zagrijati tijelo i opustiti dušu

Top 5 recepata: Zimska pića za zagrijati tijelo i opustiti dušu
1

Želite li se zagrijati i lakše zaspati ili opustiti, pripremite zlatno mlijeko koje se godinama koristi u ajurvedskoj medici kao prirodni antibiotik za podizanje imuniteta

VIDEO

Kako bi kuhano vino bilo aromatičnije, mirisni začini se dodaju u vodu pa tek nakon što zakipi ulijeva se vino koje ne smije proključati, savjetuje poznati kuhar Branko Ognjenović. Osim cimeta i klinčića, pripremite i kriške te koricu naranče koje prelomite iznad lonca da bi se oslobodila eterična ulja pa i njih ubacite. Tim kulinarske akademije Gastronomada kaže da je tajna kuhanog vina u pripremi sirupa.

Ogulite koricu naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko šest minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup pa dodajte ostatak vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u vino pa stavite ostale začine - klinčić, zvjezdasti anis, muškatni oraščić i lovorov list.

Ubacite i burbon vaniliju. Vino zagrijte na temperaturu od oko 75 stupnjeva pa ugasite vatru i ulijte liker od naranče i promiješajte te dodajte bijeli papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte. Želite li se zagrijati i lakše zaspati ili opustiti, pripremite zlatno mlijeko koje se godinama koristi u ajurvedskoj medici kao prirodni antibiotik za podizanje imuniteta.

Čašu mlijeka zagrijte, dodajte ghee (pročišćeni maslac) ili nerafinirano bademovo ulje,  trećinu žličice kurkume i prstohvat crnog papra. Miješajte sve dok mlijeko ne zakuha. Maknite s vatre pa zasladite medom. I chai je omiljen zimski napitak koji vraća energiju.

Priprema se od mlijeka, zagrijavajućih začina i meda. Ubacite mješavinu sjemenki kardamoma, klinčića i cimeta u vodu zajedno s crnim čajem u vrećicama ili listićima. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte još oko 15 minuta. Ostavite dvije minute pa procijedite i dodajte mlijeko, med i vaniliju.

Mješavinu začina za chai možete kombinirati i prema vlastitom ukusu, a omiljene su i sjemenke komorača, crni papar, svježi đumbir te muškatni oraščić.  

Top 10 zimskih začina

  • ĐUMBIR je narodni lijek za imunitet a smatra se afrodizijakom.
  • CIMET je zdrav ako kupujete cejlonski. Kineski ima veliku količinu štetnog kumarina.  
  • ANIS umiruje želudac, živce i daje mirisnu aromu toplim napicima. Pomaže protiv nesanice.  
  • KLINČIĆ je odličan u kombinaciji s đumbirom i cimetom, a neizostavan je u kuhanom vinu. 
  • MUŠKATNI ORAŠČIĆ najbolje je kupiti cijeli i naribati u čaj ili mlijeko.
  • VANILIJU kupite u mahunama. Stavite ih u staklenku sa šećerom i pripremite domaći vanilin-šećer. 
  • PAPAR ima zagrijavajuće djelovanje i odličan je u kombinaciji s kurkumom. Dodajte ga u čajeve ili napitke od toplog mlijeka.  
  • KARDAMOM ima protuupalna svojstva. Cijele komuške dulje čuvaju okus i miris sjemenki.
  • KURKUMA ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, a koristi se za jačanje organizma. 
  • ČILI sadrži ljekoviti kapsaicin koji je odgovoran za ljuti okus. Dodajte ga u toplu čokoladu.

Toplo mlijeko s kurkumom i đumbirom

Sastojci: 1 cm svježe kurkume, 1 cm korijena đumbira, 2 žličice ghee (pročišćeni maslac), šalica kokosova ili kravljeg mlijeka, šalica kokosove vode (prema želji), žlica meda

Priprema: Ogulite i naribajte kurkumu i đumbir. Stavite u mužar i dodajte ghee te miješajte dok ne postane gusto. Mlijeko i kokosovu vodu zagrijte u tavi, dodajte pastu od kurkume i pustite da zakipi. Maknite s vatre, poklopite i ostavite nekoliko minuta. Procijedite u šalicu te umiješajte med.

Zeleni čaj s koprivom i koricom naranče 

Sastojci: 2 žličice sušenih listova koprive, 1/2 žličice sušenih listića ginka, 2 g praha matcha čaja, sušena narančina korica, 4 dl vode

Priprema: U zavrelu vodu ubacite listove koprive, ginka i narančinu koricu. Poklopite i ostavite dok se ne ohladi na temperaturu od 60°C. Ocijedite i aromatiziranom vodom prelijte matcha prah u šalicama. Miješajte bambusovom metlicom ili manjom pjenjačom dok se ne napravi čvršća pjena. Poslužite ovu mješavinu svježu, bez podgrijavanja.

Fotolia

Kuhano vino s đumbirom i rumom

Sastojci: 7 dl suhog crnog vina, 3 dl vode, 50 g smeđeg šećera, 2 klinčića, zvjezdasti anis, štapić cimeta, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat mljevenog đumbira, 1/2 vrećice burbon vanilije, 2 žlice ruma 

Priprema: Šećer i malo vina skuhajte dok se šećer ne otopi u gusti sirup. Dodajte ostatak vina i vode, rum te začine. Kad zavrije, maknite s vatre i ostavite neka odstoji oko deset minuta. Ulijte u čaše za kuhano vino i poslužite vruće.

Bijela čokolada s likerom od kave i cimetom

Sastojci: 7,5 dl mlijeka, 2 žlice likera od kave, 250 g bijele čokolade, 1,25 dl slatkog vrhnja, cimet

Priprema: Zavrijte mlijeko. Maknite ga s vatre, dodajte liker od kave i naribanu čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi. Čokoladu ulijte u ugrijane čaše ili šalice, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i posipajte cimetom u prahu.

Dreamstime

Vruća čili čokolada

Sastojci:po 50 g čokolade za kuhanje i čokolade s čilijem, 200 g slatkog vrhnja, komadić korijena đumbira, 2 dl vode, sljezovi kolačići, med 

Priprema: Očistite korijen đumbira i narežite ga na kriške. Kuhajte poklopljeno u vodi na slaboj vatri desetak minuta. Procijedite i dodajte čokoladu natrganu na komade. Dodajte slatko vrhnje. Zagrijavajte uz stalno miješanje dok ne zakipi. Poslužite sa sljezovim kolačićima ili šlagom. Prema potrebi zasladite medom i dodajte čilija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje