Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Top 8 razloga zašto se dobro ljubiti: Opušta, otapa kalorije...

Top 8 razloga zašto se dobro ljubiti: Opušta, otapa kalorije...

Sudar usana i jezika koje često uzimamo zdravo za gotovo ima puno više utjecaja na fizionomiju čovjeka nego što se čini. Pojačava imunitet, oslobađa hormon sreće, utječe na tonus mišića lica...

VIDEO

1. Gube se kalorije

Ovisno o načinu, ljubljenjem se gubi od 2 do 5 kalorija u minuti. Sat vremena ljubljenja će sagorjeti čašu vina. 

2. Održava tonus mišića

Za vrijeme ljubljenja mišići lica se istežu i grče, čak njih 30, kažu stručnjaci. Održavanje tonusa mišića lica znači i manje bora, više kolagen i lijepu ružičastu boju, piše Reader's Digest.

3. Opušta vas

Ljubljenje smanjuje napetost u tijelu te se povećava nivo hormona oksitocina. Isto tako, povećava se količina endorfina, hormona sreće. Razmjenjivanje sline je dokazano da povećava razinu dopamina, koji je odgovoran za osjećaj romantičnog povezivanja.

4. Pomaže pri odabiru idealnog partnera

Antropolog Helen Fisher opisuje ljubljenje kao "alat za procjenu potencijalnog partnera". Velik dio korteksa posvećen je preuzimanju osjeta s područja usana, obraza, jezika i nosa. Od 12 kranijalnih živaca, pet od njih prikuplja podatke iz usta. Oni prenose najsloženije osjete poput okusa i mirisa, dodira i temperature. Ljubljenje nije samo ljubljenje. To je profinjeni oglas o tome tko ste, što želite i što možete dati.

Drugi istraživači smatraju da putem ljubljenja pojedinac hormonalno i instinktivno procjenjuje tko mu je genetski kompatibilan.

- U trenutku poljupca postoje mehanizmi u tijelu koji procjenjuju zdravlje, reproduktivni status i genetsku kompatibilnost između potencijalnih partnera. Dakle, ono što se događa tijekom tog prvog poljupca može biti presudno hoće li taj poljubac biti i zadnji -smatra Gordon G. Gallup Jr., profesor evolucijske psihologije na Državnom Sveučilištu u New Yorku.

5. Zdraviji zubi i desni

- Ljubljenje povećava proizvodnju i protok sline, koja održava usta, zube i desni zdravima - piše u Dental Health magazinu. 

Dodatna tekućina, slina, pomaže u odstranjivanju ostataka hrane i stimulira imunitet.

6. Smanjuje stres

Nakon dugog stresnog dana na poslu ne postoji ništa bolje od jednog strastvenog poljupca. Tijelo u tom trenutku otpušta oksitocin i opušta tijelo te smanjuje nivo hormona kortizola. Povećanjem serotonina u tijelu, čovjek se opušta i umiruje. 

7. Snižava tlak

Tijekom ljubljenja povećava se broj otkucaja srca, a to uzrokuje širenje krvnih žila. Organi dobivaju više kisika te se smanjuje krvni tlak. 

8. Ublažava glavobolju

Ideja da jedan mali poljubac može smanjiti glavobolju može zvučati nategnuto, ali to je potpuno istina! Zbog povećanog protoka krvi koji se proizvodi pod utjecajem hormona, opuštanje krvnih žila dovodi i do smanjenja glavobolje. Čak može olakšati bol menstrualnih grčeva.

Najduži poljubac

2013. tajlandski par Ekkachai i Laksana Tiranarat postavili su svjetski rekord za najdulji poljubac, koji je trajao više od 58 i pol sati u komadu. Počeli su se ljubiti 12. veljače 2013. i zaustavili su se na... Valentinovo! Rekord koji su potukli, usput, bio je njihov, pa se može reći da su njih dvoje u vlastitoj ligi. 

VIDI OVO: Koja je boja vašeg horoskopskog znaka?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'