Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Top čajevi protiv prehlade: Bazga, kadulja, metvica, šipak

Top čajevi protiv prehlade: Bazga, kadulja, metvica, šipak

Poznato je da biljni čajevi pomažu u zimskim mjesecima kad vrebaju prehlade i gripe. Kadulja, metvica i majčina dušica ubijaju bakterije i dezinficiraju dišne putove

VIDEO

Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet i ubrzavaju izlječenje. Neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice, onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. 

Čaj od bazge

- Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvjetovi bazge pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine bazgu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripe – kaže fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i savjetuje kako skuhati čaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedite. Pijte tri šalice na dan.

Čaj za prehlade

U razdoblju čestih prehlada, upala grla, bronha i sinusa doktorica predlaže pripremati čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove.

Fotolia

Doktorica kaže kako se čaj od kadulje zbog jačeg okusa češće rabi kao vodica za ispiranje usta i grgljanje nego kao napitak, a kadulja pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike te sluznicu u ustima. Kadulja se zbog eteričnih ulja i tujona kuha otklopljena 3 minute da kako bi jaki tujon djelomično ispario.

Čajevi za podizanje imuniteta

- Kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Kod gripe, koju izaziva virus, a ne bakterije, pije se čaj, kapi za imunitet i uzima imunomed.

Najjače imunološke biljke su imela i neven, a od eteričnih ulja čajevac, majčina dušica, ravensara i lavanda. Majčina dušica jača imunitet i olakšava probavu. U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa te olakšava iskašljavanje. Za čaj prelijte žličicu suhe biljke šalicom kipuće vode, procijedite nakon deset minuta i zasladite medom – savjetuje doktorica.

Čajevi za prevenciju

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice doktorica predlaže piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma.

Doktorica posebno naglašava čajeve od kore vrbe i suručice jer su oni poznati kao biljni Aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature.

Ove biljke od davnina se koriste za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Iako si kod gripe i prehlade možete pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom.

Gospina trava

Hladni, tmurni dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost. Najbolja antidepresivna biljka je gospina trava. Tijekom zime redovito pijte čaj i tinkturu od gospine trave. 

Inhalacije 

Dreamstime

Za inhalaciju stavite suhu biljku npr. majčinu dušicu u zdjelu vruće vode i nagnite se preko nje s ručnikom prebačenim preko glave. Tako se ljekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina grije sinuse.

Šipak za imunitet 

Čaj od šipka osvježava, stimulira metabolizam i razgradnju masnih stanica. Šipak je pun vitamina C i B2 te antioksidansa pa pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka. 

Bijeli sljez

Sljezov čaj odličan je za zimsko razdoblje, a priprema se tako da se žlica korijena osam sati namače u dva decilitra hladne vode ili 50 ml vode ako ga namjeravate kapati u nos. Bijeli sljez najčešće se koristi za liječenje dišnih organa, kod prehlade, gripe, upale, bronhitisa i za lakše iskašljavanje, a crni protiv promuklosti.

Za mršavljenje

Gomilanje suvišnih kilograma može se spriječiti pijenjem zelenog čaja. Osim toga, jača prirodni imunitet tijela, popravlja oštećenja stanica, ubrzava metabolizam masti, blago potiče koncentraciju i poboljšava raspoloženje.

Fotolia

Također, stabilizira razine šećera u krvi i snižava kolesterol. Za najbolje rezultate preporuka je zeleni čaj ispijati 2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.

Bogat vitaminom C

Hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomaže detoksikaciji organizma. Čaj od hibiskusa je diuretik te smanjuje osjećaj napuhanosti, a dodatni plus daje i činjenica da smanjuje apsorpciju masti i šećera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru