Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Top deset knjiga koje morate pročitati jednom u svom životu

Top deset knjiga koje morate pročitati jednom u svom životu
1

Postoje knjige koje su izgubile na važnosti ili su jednostavno izgubile publiku, ali isto tako postoje knjige koje jednostavno morate pročitati jednom u životu

VIDEO

1. Ubiti pticu rugalicu

Ubiti pticu rugalicu je američki dramski roman koji je napisala i objavila Harper Lee. Knjiga govori o rasizmu u Americi. Problem je što se čitatelje rano upoznaje s ovim romanom, često čak i u srednjoj školi. Iako su u srcu zapleta ove knjige djetinjasti likovi, ali oni sami ne razumiju potpuno složeni splet priče o rasizmu, snobizmu, suvišnoj konformizmu i nasilju - a mladi čitatelji nisu spremni na naznake o incestu, mentalnim bolestima i ovisnosti. Ovom američkom klasiku bi zasigurno trebali dati drugu šansu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

2. Romeo i Julija 

Shakespearova priča o zaljubljenom paru iz zaraćenih obiteljski definitivno nije namijenjena za tinejdžersku publiku. Julija nema ni punih 14 godina kada se ubija iz ljubavi prema dječaku kojeg je srela samo nekoliko puta. Ali, Romeo i Julija je predstava, a ne roman i najbolje se shvaća i doživljava kada se gleda.

3. Harry Potter i Kamen mudraca

Ako do sada niste pročitali ovu prvu knjigu o Harryju Potteru vjerojatno vas ništa više neće natjerati da ju pročitate. Cijela serija knjiga prodana je u više od 500 milijuna primjeraka u posljednjih 20-ak godina. 

Najbolji i najgori pokloni: Jedni donose sreću, a drugi baš i ne
Najbolji i najgori pokloni: Jedni donose sreću, a drugi baš i ne

4. Dnevnik Anne Frank

Mnogi čitatelji nerado čitaju knjige koje imaju tužan kraj, ali Anna će vam kroz svoj dnevnik sigurno ukrasti srce. Ona u svom dnevniku opisuje kako je to biti tinejdžer zarobljen 24 sata u tajnom skrovištu, ali i dječja, naivnija perspektiva koja ne razumije cijelu priču i ne sluti kraj. 

5. Pustolovine Toma Sawyera

U današnje vrijeme dječaku Marku Twainu bi vjerojatno bio dijagnosticiran ADHD. Njegovo nestašno ponašanje počinje već na prvoj stranici kada zbuni svoj tetku Polly koja ga je odgajala jer je njegova mama umrla. Ovoj knjizi bi zasigurno trebali dati šansu i pročitati je ukoliko već niste. Ali ako vas brine staromodni sleng, dijalekt i dijalog Twaina, pokušajte audio verziju.

6. Gospodar muha

Ovo je još jedna knjiga koja je prerano dana djeci u školi kao lektira samo zato što su protagonisti djeca. Ovim romanom se na površinu iznose bitna društvena pitanja koja lako mogu djeci iskriviti stvarnost. otrebno je malo više da shvatite srce tame koje se otkriva u ovoj knjizi. Bilo kako bilo ovaj mračan roman zasigurno trebate pročitati.

7. Grimizno slovo

Učinite sebi uslugu i umjesto da ponovno čitate ovu tužnu priču Nathaniela Hawthorna pogledajte film 'Easy A' za bolju verziju. Jadna stara Hester Prynne nema muža i preljubničkoj aferi je dobila dijete. Za taj grijeh nju i dijete izbjegavaju puritanski kolonijalni susjedi. Čak mora nositi i grimizno slova A (adultereess, na engleskom "preljubnica") na svojoj haljini kako bi podsjetila sve na svoj grijeh. Usprkos tome ona odbija razotkriti ime muškarca s kojim je zgriješila.

Fanovi raznih filmova pokazali svoja originalna božićna drvca
Fanovi raznih filmova pokazali svoja originalna božićna drvca

8. Veliki Gatsby

Ako još niste pročitali ovaj roman američkog književnika F. Scotta Fitzgeralda sada možete pogledati filmske verzije ovog remek djela o eteričnim zabavama, damama noći i kockarima koji se progone kroz jazz doba. Središnja ličnost romana je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive jednog njegovog prijatelja – Nicka Carrawaya.

9. O miševima i ljudima

Neka vas broj stranica ove knjige ne zavara. John Steinbeck priča o neobičnoj prirodi jednog muškog prijateljstva. Radnja romana prati dva čovjeka, od kojih je jedan mentalno bolestan i slabo razumije svijet oko sebe, nije svjestan vlastite snage i uvijek upada u probleme. Za njega se zato brine njegov prijatelj inteligentan čovjek, malo nižeg rasta. Roman također potkopava “američki san” kao utopiju, kao naivni san, što se na kraju pokaže i istinitim.

U snu kupujem na internetu stvari koje mi uopće ne trebaju
U snu kupujem na internetu stvari koje mi uopće ne trebaju

10. 1984

Znanstveno-fantastični roman britanskog književnika Georga Orwella. Radnja romana je smještena u Londonu, a opisuje se futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci upotrebljavaju najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti. Sve dok ne uđete u Orwellov sivi, tužni svijet u kojem je pet minuta mržnje protiv neprijatelja države svijetla točka svačijeg dana, ne možete istinski cijeniti njegov užas, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam