Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top lista najboljih i učinkovitih namirnica u 'službi' zdravlja

Top lista najboljih i učinkovitih namirnica u 'službi' zdravlja
1

Biram što jedem: Brokula, kupus i kelj smanjuju rizik od raka, riba je najbolja namirnica u borbi protiv starenja, a omega-3 kiseline iz masnijih riba štite mozak

VIDEO

Srednje velika stabljika brokule sadrži više od 100 posto optimalne dnevne doze vitamina K potrebne organizmu i gotovo 200 posto preporučene dnevne doze vitamina C, dviju bitnih supstancija u gradnji kostiju. Također pomaže u sprječavanju mnogih malignih bolesti. Brokulu se preporučuje jesti sirovu ili blago termički obrađenu kako bi se očuvali hranjivi sastojci. 

Nema lošeg povrća, ali brokula, kupus i kelj smanjuju rizik od raka. Tvrdi to Jonny Bowden, svjetski poznati nutricionist i autor sedam knjiga o prehrani i zdravlju, među ostalim i knjige “150 najzdravijih namirnica na svijetu”, iz koje donosimo pregled namirnica nužnih u svakom tipu prehrane. Riba je najbolja namirnica u borbi protiv starenja. Masne ribe iz hladnijih mora kao što su divlji losos i haringa te srdela i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje štite mozak i srce, poboljšavaju raspoloženje i reguliraju krvni tlak. Najbolje ih je jesti s maslinovim uljem. 

Ono sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin E, sterole i polifenole koji smanjuju razinu kolesterola, rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka sprječavajući štetne procese poput oksidacije masti u organizmu. Nezasićene masne kiseline iz maslinova ulja djeluju tako da snižavaju tzv. loši kolesterol, koji može začepiti krvne žile, a ne utječu na količinu tzv. dobroga kolesterola, koji čisti arterije.

Jabuka pomaže i u borbi protiv viška kilograma

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jabuke sprječavaju rak pluća, dijabetes i astmu. Jabuka sadrži pet grama vlakana i bogata je hranjivim sastojcima. Želite li regulirati težinu, pola sata prije obroka pojedite jabuku.

Od raka želuca, prostate i jednjaka zaštitite se lukom

Mnogo istraživanja pokazuje kako luk i češnjak štite od raka želuca, prostate i jednjaka te su vrlo dobri izvori vitamina C. Uz brokulu, čaj i jabuke, luk i češnjak u odabranoj su skupini namirnica koje pomažu u reduciranju smrtnosti od srčanih bolesti za čak 20 posto. Češnjak pomaže i u zarastanju rana.

Tamna čokolada snizuje tlak i “loš” kolesterol LDL

Četvrtina grama tamne čokolade na dan može sniziti krvni tlak u zdravih ljudi. Pomaže u oslobađanju serotonina, “hormona sreće”, u mozgu. Kakaov prah bogat je flavonoidima, antioksidansima koji snizuju “loš” kolesterol LDL i povisuju “dobar” HDL.  

Zdravi i vitki uz malo limuna

Limun je na vrlo visoku mjestu na Bowdenovoj ljestvici zato što sadrži više od 100 posto potrebne dnevne količine vitamina C, koji pridonosi povećanju “dobroga” kolesterola HDL-a i jačanju kostiju. Flavonoidi iz limuna sprječavaju rast malignih stanica. Istraživanja su pokazala da citrusi povećavaju sposobnost tijela da apsorbira antioksidanse iz čaja za otprilike 80 posto. Dodate li krišku limuna u zeleni čaj te sok ili koricu u prehranu, ubrzat će se metabolizam što pomaže da izgubite višak kilograma. Limun poboljšava i apsorpciju kalcija u organizmu, ubrzava razgradnju masti, jača imunitet, usporava starenje, a i prirodni je antiseptik pa smanjuje rizik od infekcija i upala. Zeleni čaj poznat je prema antikancerogenom djelovanju. Utvrđeno je da, uz to što pomaže u održavanju težine, može spriječiti rak mjehura, debelog crijeva, jednjaka, gušterače, crijeva i želuca. Bobičasti plodovi bogati su vlaknima, a siromašni šećerima. Tako borovnice utječu na poboljšanje pamćenja, a maline i jagode izvrstan su izvor vitamina C te su bogate elagičnom kiselinom, snažanim antioksidansom koji ima antikancerogena svojstva.

Mnogi jaja smatraju savršenom hranom. Bogati su bjelančevinama, a žumanjak sadrži kolin, vrlo važan za za mozak, te lutein i zeaksantin, koji su bitni za zdravlje očiju.

I oboljeli od celijakije mogu jesti mahunarke

Mahunarke su bogate vlaknima, pomažu u kontroli težine i sprječavaju dijabetes, a mogu spriječiti rak debelog crijeva te štite od bolesti srca. Preporučuje se da se unosi 25-38 grama vlakana na dan od tri do pet puta u tjednu. Mahunarke ne sadrže gluten pa ih mogu jesti i oboljeli od celijakije. Bogate su željezom, kalcijem i magnezijem te vitaminima B-kompleksa.

Neizostavan u borbi protiv raka te za zdravlje očiju

Špinat sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa vrlo važna za zdravlje očiju, a odličan je izvor folne kiseline, vitamina A i C te željeza, magnezija, nužnog za rad mišića, i mangana. Nedavna istraživanja otkrila su kako je upravo špinat jedna od najučinkovitijih namirnica u borbi protiv raka. U blenderu izmiksajte šalicu špinata, šalicu ribane mrkve, bananu i šalicu soka od jabuke, i dobit ćete izvanredan zdravi pripravak.

Folati iz crvenog krumpira nužni za gradnju stanica

Crveni krumpir sadrži 66 mikrograma folata nužnih za gradnju stanica, a toliko ih je i u zdjelici špinata ili brokula. Slatki krumpir ima gotovo osam puta više vitamina od dnevne doze potrebne u borbi protiv raka i za jačanje imuniteta. Krumpir ohladite ga prije jela. To pomaže u sagorijevanju 25 posto više masti.

Čuvajte srce jedući orašaste plodove

Dugogodišnja istraživanja pokazala su da, jedete li orahe nekoliko puta u tjednu, smanjujete rizik od srčanog bolesti od 30 do 50 posto. Preporučuje se jesti šaku orašastih plodova od tri do pet puta u tjednu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru