Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Top namirnice protiv kašlja: Crni luk, mrkva, rotkva i sljez

Top namirnice protiv kašlja: Crni luk, mrkva, rotkva i sljez
1

Djetetu treba pomoći da kašljem izbaci sluz kako bi lakše disali. Ovi domaći sirupi gotovi su u nekoliko minuta, a prave se kao i svaki čaj uz dodatak meda

VIDEO

Sezona prehlada i viroza je u punom zamahu, no kašalj, upozoravaju liječnici, nije uvijek znak neke teže bolesti. 

Tijelo na ovaj način pokušava pročistiti dišne puteve i izbaciti nakupljenu sluz. U tom ga slučaju ne treba suzbijati, nego poticati iskašljavanje kako bi se dišni putevi očistili od sekreta i omogućili nesmetano disanje. Za to postoje mnogi prirodni sastojci kojima se djeci može pomoći, a da im se ne daju lijekovi i sirupi. 

Crveni luk s medom odličan je lijek protiv kašlja. Luk je jak antioksidans bogat vitaminima C i B6, a ima i lagano antibiotsko djelovanje. Stoga se tekućina u kojoj se kuhao luk i u koju se nakon cijeđenja dodao med koristi za ublažavanje kašlja i smanjenje tegoba kod infekcije respiratornih organa. 

- Mnoge biljke pomažu kod kašlja i razrjeđivanja nakupljene sluzi. Ono što je važno napomenuti je da treba jako često i obilno hidrirati dijete koje kašlje jer se time razrjeđuje sluz koja se potom iskašljava. Uz postojeće homeopatske pripravke, odlična stvar za kašalj je i korijen bijelog sljeza - objašnjava magistra farmacije Malči Rogoznica iz Naturala shopa. 

Potrebno je prokuhati vodu i ohladiti je na 30 do 40 stupnjeva. U nju se može staviti 5 ml šećera. Kora sljeza se potom uroni u vodu i namače dva sata.

Thinkstock

- Kora će pustiti mukoznu sluz i ta otopina se daje djetetu tri puta dnevno. Kod djece je posebno važno da biljni preparati koji se daju budu standardizirani, tj. kupovni, u biljnim ili običnim apotekama, jer onda roditelj zna točno što je kupio - upozorava magistra Rogoznica.

Sirup od bršljana također je odličan za razrjeđivanje sekreta i omogućuje lakše iskašljavanje, opušta mišiće bronha te smiruje podražaj na kašalj. Bršljan se koristi u liječenju obje vrste kašlja - suhog i produktivnog.

Jedno od vrlo učinkovitih prirodnih sredstava za ublažavanje kašlja je i crna rotkva s medom. Rotkva se izdubi, ulije se med i stavi na tanjurić. Zatim se naprave utori kroz koje će se cijediti sok koji se daje tri puta dnevno jedna žlica. Ovo pomaže suhom kašlju i odličan je čistač sluzi iz dišnih puteva. Za kašalj i respiratorne tegobe odličan je i sirup od borovih iglica, dok za bolji imunitet pomaže ehinacea.

- Dok med nije za bebe, ona se može davati već od osam mjeseci u obliku kapi ili glicerinskih ekstrakata - kaže magistra Rogoznica.

Jedan od narodnih recepata pak kaže da se kašalj liječi kremom od banane koja se pomiješa s toplom vodom. Magistra ističe kako se tu vjerojatno radi o općenitoj koristi banane jer su hranjive te pune kalija i magnezija. 

Sirup od mrkve protiv kašlja i bronhitisa

Prokuhajte 2,5 dcl svježeg soka od mrkve s malo vode i dodajte 2 žlice meda. Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja. Uzima se od tri do četiri čajne žličice na dan.

Mrkva je povrće iznimno bogato karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Uz to, dobar je izvor i vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala (kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora...).

Sirup s medom i limunom

Pomiješajte 150 ml meda, 50 ml kokosova ili maslinova ulja i 50 ml iscijeđenog soka od limuna. Smjesu zagrijavajte dok ne provrije. Potom je ulijte u steriliziranu bočicu i držite u hladnjaku. Jedna žličica sirupa uzima se od tri do četiri puta dnevno.

Domaći bomboni protiv kašlja

Bomboni od prženog šećera mogu znatno smanjiti kašalj, pogotovo ako se kombiniraju s čajem od kadulje koja ima poznato antiseptičko djelovanje. Usitnite žličicu suhih listova kadulje u blenderu. Na laganoj vatri potom otopite nekoliko žlica šećera dok ne dobijete gustu melasu.

Maknite s vatre, dodajte prah od kadulje, promiješajte te žlicom uzimajte smjesu i stavljajte na metalnu podlogu - tako da oblikujete manje plosnate bombone. Pustite da se bomboni ohlade i potom ih nožem odlijepite od podloge. Bombone uzimajte nekoliko puta na dan.

Topli sok od limuna

Ovaj recept pun je C vitamina koji jača imunitet. Iscijedite dva limuna i pomiješajte s istom količinom zagrijane vode. Limunadu po potrebi zasladite šećerom ili, još bolje, medom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje