Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Top pet iritantnih tipova koji izluđuju svoje kolege na poslu

Top pet iritantnih tipova koji izluđuju svoje kolege na poslu
1

Pasivno agresivni tipovi bliski su rođaci ljutilica, ali ostaju “kul” kroz stisnute zube, no njihova taktika je takva da ne pomažu na zadacima ili čak sabotiraju rad

VIDEO

Narcisi imaju vrlo malo obzira za potrebe drugih pa ako trebate nešto od njih, uokvirite zahtjev tako da istaknete kakve će oni imati koristi od toga i pojačate njihov osjećaj važnosti, tvrdi prof. psihijatrije dr. Judith Orloff. No stručnjakinja za poslovne odnose  napominje kako se u svakom uredu mogu pronaći čak pet iritantnih tipova koji izluđuju kolege.

Tako ljutilice često ulaze u konflikte i tjeraju vas da kažete nešto zbog čega ćete požaliti, stoga, duboko udahnite i brojite do deset prije nego odgovorite. Ne dopustite da odu daleko s neprihvatljivim ponašanjem i postavite granice. Pasivno agresivni tipovi bliski su rođaci ljutilica, ali ostaju “kul” kroz stisnute zube, no njihova taktika je da ne pomažu na zadacima ili čak sabotiraju rad. Zato kada ste im šef ili suradnik od početka naglasite što točno očekujete od njih.

Tipovi koji izigravaju žrtvu ne znaju direktno reći što im smeta, ali ponašajući se kao mučenici daju do znanja koliko im šteti vaš postupak. S njima se othrvajte ideji da morate biti savršeni te se jednostavno ispričajte ili preuzmite odgovornost. Tračeri pak hvataju vašu pozornost s insajderskim informacijama. Dajte im do znanja da vas zanimaju samo bezazleni tračevi te uvijek vodite računa da ono što pričaju vama mogu pričati i drugima o vama. 

  • 1. Žrtva Kolege koji izigravaju žrtvu znaju kako postići da se osjećate loše zbog nečeg i koriste to da bi vas izmanipulirali da dobiju što žele. 
  • 2. Narcis Narcisi imaju napuhan osjećaj samovažnosti, žude za pozornošću i zahtijevaju beskrajne pohvale. Odlično se snalaze na poziciji šefa. 
  • 3. Baba tračara Tračeri uživaju ogovarajući kolege, a tračeve predstave tako da vam se sviđaju i djeluju povjerljivo. Upravo zbog svoje pričljivosti odlični su za poslove koji zahtijevaju sposobnosti poput prodajnih. 
  • 4. Ljutilica Ljutilice za sve krive suradnike, stalno viču i ne prikrivaju ljutnju. Optužujući, napadajući, ponižavajući ili kritizirajući, lako mogu povrijediti osjećaje drugih. Treba ih pozvati na razgovor ili poslati na savjetovanje o tome kako kontrolirati ljutnju, inače mogu naštetiti organizaciji. 
  • 5. Pasivno agresivni tip Pasivno agresivno tipovi ljutnju ne izražavaju izravno, već potiho odbijaju slijediti upute ili surađivati u izvršavanju zadataka. Zato trebaju biti raspoređeni na radna mjesta koja imaju vrlo specifična očekivanja i jasne smjernice. Ako nema preciznih uputa, naći će rupu kroz koju mogu kliznuti i ne obaviti posao kako treba.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje