Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Top savjeti Stipe Božića: Nikad u planinu bez vode i mobitela

Top savjeti Stipe Božića: Nikad u planinu bez vode i mobitela
1

Opreza nikad dosta u planinama - neka vas ljeti temperature ne zavaraju, ponesite rezervnu odjeću i kabanicu ili vjetronepropusnu jaknu. Obavezno napunite mobitel

VIDEO

 Više od 1000 akcija spašavanja zalutalih izletnika odradio je u 2015. godini sa svojim kolegama pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Stoga smo njega i jednog od naših najiskusnijih alpinista Stipu Božića upitali za savjete koje je neophodno upamtiti ako planirate makar u šetnju planinom. Naime, kako ističe Vinko Prizmić, HGSS s planine najrjeđe spašava planinare koji su prošli edukaciju i u planinu idu organizirano.

- S druge strane, stranci za koje ne znamo jesu li planinari pa ih svrstavamo pod turiste često zanemaruju opasnosti te specifičnosti našeg područja - kaže Prizmić.

Naprimjer, dodaje, jako sunce u Dalmaciji koje se reflektira od mora i bijelih stijena, ljuti krš i nepregledan prostor pun škrapa za koji se može reći da je poput labirinta. Vidljivost je dobra i turistima se čini da je lako prošetati primjerice do Biokova i onda upadnu u klopku.

Stoga, savjetuje Stipe Božić, krećete li ljeti u šetnju planinom, obavezno trebate ponijeti ruksak u kojem su hrana i voda za taj dan, baterijska svjetiljka i mobilni telefon s punom baterijom te torbica s prvom pomoći. Dodaje da u ruksak stavite i odjeću - rezervne majice koje, kad su mokre od znoja, trebate mijenjati ako se zaustavljate dulje od deset minuta.

Savjetuje da vas ne zavaraju vrućine te da je i ljeti poželjno ponijeti goretex vjetrovku ili kišnu kabanicu. Božić kaže kako bez obzira na vrijeme trebate u naprtnjači imati rezervnu odjeću zbog iznenadne promjene vremena. Radi jakog UV zračenja u planinama, mažite se zaštitnim kremama za sunčanje, nosite sunčane očale i pokrivalo za glavu.

U planinu treba krenuti što ranije, u zoru, kad je svježije, a time dobivate više vremena za povratak.

- Za snalaženje u planini korisne su planinarske karte. Još korisnije su digitalne karte u pametnim telefonima, ali ih treba koristiti racionalno jer troše puno baterije. Svakako je preporučljivo ponijeti dodatne baterije za pametne telefone - kaže Božić.

Objašnjava da je najbolje držati se obilježenih staza. Takve su staze najčešće već ucrtane u digitalnim kartama koje koriste “OpenStreetMap” servis detaljnih karata terena. Najpoznatija aplikacija koja koristi te digitalne karte je Gaia GPS.

- Naše su planinarske staze dobro prohodne, samo treba paziti da ne skrećete s njih - kaže Božić. Ako se izgubite, prvo trebate nazvati 112 i tražiti da vas spoji s dežurnim iz HGSS-a.

Dreamstime

- Za zaštitu od zmija dovoljno je nositi lagane planinarske cipele s čarapama i duge nogavice. Nikako se ne preporučuje u planine ići u kratkim hlačama ili sandalama, a o japankama da i ne govorimo - upozorava Božić.

Dodaje kako je u slučaju ozljede najvažnije što prije zaustaviti krvarenje. Kod simptoma toplinskog udara ili sunčanice treba potražiti hladovinu, uzeti puno tekućine i čekati pomoć.

Život posvećen planinama
Stipe Božić se alpinizmom počeo baviti u ranoj mladosti, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, pa je već sa 17 savladavao prve ozbiljnije vrhove. Dva puta se popeo na Mount Everest, a savladao je i sve najviše vrhove na svim kontinentima. Bavio se speleologijom i ronjenjem.

Dino Stanin/Večernji list

Važne mjere opreza

  • Računajte na moguću promjenu vremena, ponesite rezervnu toplu odjeću, kapu te zaštitu od kiše i vjetra
  • Uvijek nosite baterijsku svjetiljku, svijeću i šibice
  • Zbog mogućnosti ozljeda poželjna je torbica prve pomoći s nekoliko flastera i zavojem te aluminijskom termo (astro) folijom 
  • Na svakom duljem izletu nosite planinarsku zemljopisnu kartu i po mogućnosti kompas
  • Pratite vremensku prognozu i prisjetite se da u planinama nema internetskog signala.

Važni brojevi

Broj 112 je besplatan, a centar za sve hitne situacije može se kontaktirati u svako doba dana i noći. Operateru je važno reći koju službu trebate. Broj hitne pomoći je 194, a policije 192.

Pravila ponašanja i kako pozvati pomoć

  • Naučite sve o nižim planinama - budite iskusni
  • Ne idite u planinu sami, ne odvajajte se od skupine
  • Upišite se u knjigu posjetitelja na planinarskim domovima
  • Dolazak na vrh je manje od pola puta, odustanite dok možete
  • Ako je žega, sklonite se u hladovinu
  • Noću je dobro potražiti zaklon ispod stijene ili stabla
  • Ako je u blizini potražna ekipa ili helikopter, izađite na čistinu, istaknite odjeću jarkih boja, podignite obje ruke uvis u obliku slova Y što znači Yes - trebam pomoć ili samo jednu ruku, što znači No - ako vam pomoć ne treba

Dobro je znati...

  1. za planinarenje vam je potrebna dobra informacija kamo želite ići i koliko ste na to pripremljeni
  2. provjerite opremu te imate li dovoljno hrane i pića s obzirom na duljinu i težinu puta na koji ste se odlučili poći
  3. pri uspinjanju uvijek morate računati na to koliko će vam vremena trebati za povratak
  4. nikada ne krećite u planinu sami, a ako se to i dogodi, obavijestite najbliže o pravcu kojim planirate ići
  5. obvezno sa sobom ponesite napunjeni mobilni telefon
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja