Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Toplinski udar - maknite se sa sunca i rashladite pod tušem

Toplinski udar - maknite se sa sunca i rashladite pod tušem
1

Topla, suha i crvena koža ukazuju da unesrećenog odmah smjestite u rashlađen prostor te ponudite tekućinom - najbolje vodom. Najugroženiji su djeca, vozači i radnici u tvornicama...

VIDEO

Naglo povišenje tjelesne temperature zbog iznimno toplog vremena, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje - toplinski udar.  Naziva se još i omarica i vrlo je sličan sunčanici, no nije posljedica izravnog izlaganja suncu. Najčešće se javlja kad je vlaga u zraku vrlo visoka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Grčevi i iscrpljenost

Tad se smanjuje brzina isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj topline je veći i na nižim temperaturama. Stanja koja prethode udaru su toplinski grčevi i iscrpljenost, grčevi u mišićima, opća slabost, vrtoglavica te nagon na povraćanje. 

Dreamstime

- Toplinski udar je za život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 40 Celzijevih stupnjeva, topla i suha koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzan rad srca i ubrzano disanje - ističe dr. Tanja Pekez Pavliško. Dob i eventualne zdravstvene tegobe utječu na to kad i kod koga će doći do toplinskog udara. 

- Djeca i starci su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi kronični bolesnici ako ne uzimaju redovito terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tekućine. I vrhunski sportaši, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti - govori dr. Pekez Pavliško. 

Zaštititi se treba adekvatnom odjećom, koja je svijetla, prozračna, izrađena od pamuka, te uz pokrivalo za glavu. 

Klimatizirani prostori

- Ako je netko žrtva toplinskog udara, prema mogućnosti treba ga smjestiti u klimatiziran prostor te skinuti višak odjeće. Ako je moguće, tuširati ga mlakom vodom, ako nije, stavljati obloge od mlake vode.

Fotolia

Važno mu je odmah davati tekućinu. Dobro bi bilo konzultirati liječnika ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, čovjeka treba staviti u bočni položaj i odmah zvati hitnu službu te raditi prema njihovim uputama - zaključuje Pekez Pavliško.

I jelovnik prilagodite velikim vrućinama

Jutro započnite cjelovitim doručkom poput integralnoga kruha sa sjemenkama i namazom od svježeg sira uz dodatak rajčice, paprike ili krastavaca. Za ručak napravite hladnu salatu od povrća s maslinovim ili bučinim uljem, a za međuobrok je dobar izbor zaleđeno ili rashlađeno voće poput bobica s jogurtom i orašastim voćem.

Voda bez šećera i s prirodnom aromom

Pijte vodu aromatiziranu voćem i začinima koji osiguravaju dodatan izvor vitamina i mineralnih tvari.

Alkoholna, gazirana i slatka pića, kao i pića s kofeinom samo će pojačati proces dehidracije jer stimuliraju izlučivanje. Konzumirajte ih umjereno, kaže nutricionistica Sanja Ćosić. 

Ako je urin taman i rijetko mokrite, nedostaje vam vode

Ako ste povišene tjelesne mase, morate unositi više vode. Čovjek prosječne građe trebao bi uzimati oko dvije litre vode na dan po iznimno sparnim danima, hidrirajući se svako malo. Nastojte da vam je urin svijetle boje.

Simptomi sunčanice

  • teško znojenje, s hladnom, vlažnom kožom
  • glavobolja
  • umor
  • žeđ
  • mučnina
  • nesvjestica
  • tamna mokraća

Prva pomoć: Obično nastaje zbog izravnog izlaganja suncu. Odmah sklonite osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladite je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim ručnicima, koje možete ostaviti na tijelu kao hladni oblog 10-ak minuta. Omogućite osobi da legne i ako je pri svijesti, ponudite joj tekućinu, najbolje vodu. Odmah idite liječniku.

Simptomi toplinskog udara

  • visoka temperatura i osjećaj groznice
  • vruća, suha i crvena koža, bez znojenja
  • ubrzan puls
  • teško i plitko disanje
  • vrtoglavica
  • žeđ, mučnina i/ili povraćanje
  • zbunjenost, iracionalno ponašanje, nesvjestica

Prva pomoć: Toplinski udar nastaje zbog izlaganja visokim temperaturama. Odmah treba rashladiti osobu te, ako je pri svijesti, ponuditi joj tekućine - najbolje običnu vodu ili prirodne sokove, odnosno blage bistre juhe - te potražiti liječničku pomoć.

Udar može izazvati i pothlađivanje, pa stalno mjerite temperaturu

Iako se u pravilu u vrijeme toplinskog udara izgubi sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se tijelo pregrijava, u nekim se slučajevima može i pothladiti. Zbog toga je stalno potrebno mjeriti tjelesnu temperaturu i prema tome unesrećenog hladiti oblozima ili zagrijavati pokrivalima, ovisno o njegovoj trenutačnoj tjelesnoj temperaturi. 

‘Pregrijavanja’ se trebaju paziti vozači i kamperi 

Ovo neugodno stanje osobito je izraženo kod tenisača jer im mečevi znaju trajati dugo.

Toplinski udar može zadesiti ne samo radnike kraj visokih peći u postrojenjima ili u pekarnici nego i vozače koji neoprezno uđu u pregrijano vozilo te kampere koji spavaju u loše postavljenom šatoru... 

Voće, povrće i krto meso štite vas od udara

Ljeti konzumirajte namirnice čija je nutritivna gustoća obrnuto proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Ljetna prehrana podrazumijeva i unos mliječnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku, poput zaleđenih jogurta i sladoleda.

Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osvježenje kao međuobrok, kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbjegavajte stajanje za štednjakom jer visoke temperature mogu biti kobne, kaže nutricionistica Sanja Ćosić. 

Tamni ten kod djece nije znak zdravlja, već obrane od štetnog zračenja sunca. Pročitajte više: 'Ne priželjkujte da vam dijete tamni na suncu, to nije zdravo'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite