Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Torba za rodilište: Popis svih stvari koje će vam tamo trebati

Torba za rodilište: Popis svih stvari koje će vam tamo trebati
1

Torbu pripremite četiri tjedna prije termina, u rodilište ne treba nositi vjenčani prsten i drugi nakit, a korisno je skinuti lak s noktiju. Raspitajte se kakva pravila vrijede u bolnici

VIDEO

Kako se približava termin porođaja, sigurno će rasti vaše uzbuđenje, ali i neizvjesnost zbog toga što vas sve čeka. Iako će vam odabir stvari za bebu biti zabavniji, jednako je važno pripremiti stvari koje će vama trebati u rodilištu. Time ćete izbjeći nepotreban dodatni stres i osjećati se bolje u uzbudljivim, ali ponekad i napornim prvim danima nakon porođaja.

Najmanje četiri tjedna prije termina pripremite torbu kako biste bili sigurni da će vam u bolnici biti pri ruci sve što vam zatreba. Razmislite koje stvari će vam trebati čim vas iz rađaonice premjeste u sobu (poput uložaka i jednokratnih gaćica) i stavite ih na vrh torbe. Može se dogoditi da nakon porođaja ne budete u stanju sami izvaditi što vam treba, pa će vam zatrebati pomoć medicinske sestre ili cimerice. Prije nego što krenete u bolnicu, dobro se raspitajte kakva pravila vrijede u bolnici koju ste odabrali.

Naime, u nekim bolnicama dopustit će vam da u rađaonicu ponesete bočicu vode ili mp3 za slušanje glazbe, dok je u nekima to zabranjeno. U nekim bolnicama inzistirat će da nosite njihove spavaćice, a u nekima ćete moći nositi svoje.

Prije polaska u rodilište skinite lak s noktiju jer je boja noktiju anesteziologu jedan od indikatora je li s vama sve u redu. Nemojte u bolnicu nositi nakit jer se u slučaju operacije on mora skinuti i pohraniti, a sigurno ne želite da u rodilištu ostanete bez vjenčanog prstena. U rodilište morate ponijeti i neke stvari za vašu bebu. To su jednokratne pelene, krema za guzu, vlažne maramice ili vatice za pranje guze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Ako ga nemate u mobitelu, svakako si ponesite fotoaparat za prve fotografije vašeg čeda. Za izlazak iz rodilišta neka vam suprug ili rodbina donesu odjeću za bebu (bodi, pamučno odijelce i pamučnu kapicu), dekicu i autosjedalicu (idealno bi bilo odmah donijeti sjedalicu “jaje”, u kojoj je beba najsigurnija), te vašu odjeću za povratak kući.

Svakako uzmite što udobniju odjeću koju ćete jednostavno odjenuti te slobodno ponesite i laganu šminku. U većini hrvatskih bolnica, nakon pregleda ginekologa i pedijatra, čekate otpusno pismo za puštanje iz bolnice, na kojem su svi podaci o porođaju, djetetu i vama. Kako tko dolazi, daje sestrama odjeću za bebu. Dobro je donijeti odmah autosjedalicu, kako biste u njoj iznijeli svoju bebu.

Popis za torbu za rodilište:

  • dokumenti (zdravstvena iskaznica, trudnička knjižica, svi nalazi koje ste dobili tijekom trudnoće)
  • toaletni papir
  • papirnate maramice
  • rola papirnatih ručnika
  • vlažne maramice
  • mali i veliki ručnik
  • krema za ruke (u rodilištu ćete često dezinficirati ruke, pa će vam se vjerojatno isušiti)
  • 3-4 paketa uložaka (najbolji su oni od vate prekriveni mrežicom, koji neće iritirati osjetljivo područje nakon porođaja). Možete kupiti i jedno veliko pakiranje od 30 komada.
  • 2 paketa jednokratnih gaćica (prozračne, mrežaste bez grubih rubova).
  • jastučići i grudnjak za dojenje. Možete nositi i lagano topove umjesto grudnjaka za dojenje ako vam je lakše u njima
  • izdajalica (možete je nositi i ne morate, uvijek vam je netko može donijeti od ukućana ako zatreba)
  • krema za grudi ako budete imali poteškoća s dojenjem (ragade, bolne bradavice)
  • papuče i natikače za tuširanje. Od papuča su idealne stare japanke koje ćete baciti po izlasku iz rodilišta kako ne bi kući nosili bakterije s poda bolnice
  • kućni ogrtač
  • 2-3 spavaćice. Računajte da ćete onu spavaćicu u kojoj budete rađali vjerojatno baciti jer je nema smisla prati.
  • plastična čaša za vodu
  • mobitel i punjač
  • plastične vrećice
  • krekeri, keksi, energetske pločice
  • higijenske potrepštine (četkica i pasta za zube, šampon, sapun za ruke, škarice za nokte...)
  • pelene za bebu, vlažne maramice, blazinice za bebu. U nekim bolnicama po porodu svaka beba dobije svoj paket pelena i vlažnih maramica. Raspitajte se kakva su pravila u bolnici u kojoj ćete ići roditi.
  • potvrda da je muž pohađao trudnički tečaj. U Zagrebu jedino u Petrovoj bolnici traže od pratnje potvrdu da su bili na tečaju. Ako je ne ponesete, neće moći biti prisutan na porodu. U ostalim bolnicama to ne traže i nije nužno. Provjerite kakva su pravila u vašoj bolnici.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru