Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Torbica slavi individualnost, prestala je biti statusni simbol

Torbica slavi individualnost, prestala je biti statusni simbol

Pravilo da se torbica mora uskladiti s odjećom više ne vrijedi. Danas se više cijeni individualnost, a tu u pomoć stižu modeli koji se lako transformiraju za nošenje na više načina

VIDEO

Ručne torbe raznih veličina su jedan od omiljenih modnih fetiša koji je kroz povijest od praktičnog dodatka postao statusni simbol. Iako ih danas najčešće definiramo kao ručne torbe, nisu se oduvijek nosile u ruci.

Vječni crni kaput simbolizira luksuz, ali i zavodljivost žene
Vječni crni kaput simbolizira luksuz, ali i zavodljivost žene

Nošenje torbi bilježi se od početka civilizacije, kad odjeća još nije imala džepove. Prve su bile zapravo torbice u obliku platnenih ili kožnih neuglednih vrećica koje su se vezivale oko struka ili zakačile na pojas, a nosili su ih uglavnom muškarci. U njima bi nosili sjeme u polje, a svećenici i plemići u njima su držali kovanice za milodare. Žene su ih počele nositi u srednjem vijeku. U njima bi držale mirise i maramice, a sakrivale bi ih u nabore tadašnjih voluminoznih haljina. Same bi ih izrađivale i izvezivale šarenim motivima. Muškarci su s pojavom džepova na odjeći prestali nositi torbice vezane oko struka. Tek u 19. stoljeću, kad su haljine prestale biti široke, žene su torbice počele nositi u ruci te je njihov izgled postao važan kao i odjeća. Paralelno se razvijao putnički prijevoz željeznicom i brodovima pa se pokazala potreba za čvrstim i funkcionalnim ručnim torbama. Prve takve putne torbe proizvodili su Louis Vuitton i Hermes, koji su i danas vodeći brendovi kožne galanterije.

Midi suknja: Lepršavi vjesnik proljeća laska baš svakoj figuri
Midi suknja: Lepršavi vjesnik proljeća laska baš svakoj figuri

Veličina i namjena torbi se kroz prošlo stoljeće prilagođavala ženi te njezinim poslovnim i privatnim potrebama, a svaki industrijski razvoj i društvene navike utjecali su na njihov dizajn. Postoje legendarni modeli koji su inspirirani slavnim ženama i po njima su dobili ime, a jednu od najpopularnijih osmislila je 50-ih godina prošlog stoljeća Coco Chanel. Ona je na prepoznatljivu prošivenu torbu s preklopom stavila lanac kako bi postigla da djeluje elegantno i za večernje prigode.

Modni sklad: Stilom pokaži tko je tvoj par ovog Valentinova
Modni sklad: Stilom pokaži tko je tvoj par ovog  Valentinova

Izvedenice njezina modela i danas su jedne od najpopularnijih torbica u neformalnim prilikama. Ni prevelike ni premale, taman su da u njih stane sve što je modernoj ženi potrebno kroz cijeli dan. Nekad je postojalo pravilo da se torba mora uskladiti s cipelama, danas je ipak više na cijeni individualnost. Osim što su od različitih materijala, današnji modeli često imaju opciju da se mogu prilagoditi nošenju na više načina - u ruci ili na jedno rame, a ponekad se ta ista torba može transformirati u ruksak. Bilo da je usklađena s odjećom ili namjerno kontrastna, najljepša je ipak kad su stvari u njoj, a ne u prenatrpanim džepovima.

STELA ŠOŠTAR, project manager

“Nosim kaputić Mango, vestu Sisley, torbicu Zara, remen H&M, haljinicu Moon Collection staru petnaestak godina u ulozi suknje i čizme Benetton. Odlučila sam se za tu kombinaciju jer preferiram jednostavne i klasične komade, a kako ne bih bila odjevena dosadno, trudim se ubaciti poneki uzorak ili jarku boju. Život je prekratak za dosadne odjevne kombinacije!”

MATEA BARIČEVIĆ, magistrica građevinarstva

“Nosim šešir i kaput Stradivarius, mamin šal star desetak godina, torbicu iz mamina butika u Zadru, traperice Mango i čizme Pipinato. Jednostavna kombinacija traperica i čizama je iz razloga što žurim u banku i na kavu s prijateljicom. Preveliki šal i šešir su tu jer sam Dalmatinka koja ne podnosi hladnoću.“

LUCIJA ČATLAK, studentica naftnog rudarstva

“Nosim kaput i čizme Zara, a torbica je Mass. U brzom zagrebačkom studentskom ritmu, uz moju ljubav prema modi, uglavnom se uklapa pojam jednostavnosti.”

ANĐELA ZOTMAN, studentica ekonomije

“Nosim kaput Elisabetta Franchi, pulover Mango, torbicu Chloe, traperice Massimo Dutti i cipele Gucci. Ne postoji bolja kombinacija od toplog kaputa i udobnih cipela.”

KATJA ŽULJ, srednjoškolka

"Nosim šal, majicu i torbicu Bershka, a čizme su iz butika Angel’s Fashion. Smatram da je styling odraz osobe koja ga nosi. Pratim modu i trendove, čak planiram i upisati modni dizajn. Obožavam se odjenuti sa stilom, a malo glamura nikad nikome nije naškodilo."

DANIJELA GRMOJA, voditeljica marketinga

“Nosim bundu i torbicu Zara, traperice Mango i čizme Shoe Box. Sredila sam se za kavu s frendicama. Volim cvjetne uzorke, osobito zimi, kad je tmurno, jer sam vesela djevojka.”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje