Sezonu jagoda valja iskoristiti na što bolje, slasnije i brže načine. Pripremite za svoju obitelj i prijatelje ovu ukusnu slasticu koja mami i okusom i izgledom
Tortice od keksa, jagoda i bijele čokolade - ne ostaju 'za poslije'
Sastojci:
- 300 g čokoladnih keksa,
- 150 g maslaca,
- dl mlijeka,
- 30 g zobenih pahuljica;
- krema: 4 žumanjka, 5 dl vrhnja za šlag, 250 g mascarponea, 200 g bijele čokolade, vrećica želatine u prahu;
- preljev: 200 g jagoda, 100 g šećera u prahu, dl vode, dl voćnog likera
Priprema:
Za podlogu pomiješajte mljevene kekse, usitnjene zobene pahuljice i rastopljeni maslac. Male kalupe premažite maslacem i po dnu utisnite podlogu od keksa. Stavite u zamrzivač dok pripremate kremu. Lagano umutite žumanjke s dl slatkog vrhnja. Na laganoj vatri kuhajte smjesu uz neprestano miješanje, oko 5 minuta.
U ohlađenu kremu dodajte bijelu čokoladu koju ste rastopili na pari. Opet ohladite, pa dodajte mascarpone i preostalo vrhnje koje ste izmiksali u šlag. Želatinu namočite s malo hladne vode, ostavite 10 minuta neka nabubri, pa je otopite na sasvim laganoj vatri.
Umiješajte u kremu i rasporedite je u kalupe po ohlađenim podlogama od kesa, pa stavite u hladnjak. Ukuhajte šećer i vodu u gusti sirup, dodajte pasirane jagode i kuhajte još 10 minuta. U ohlađeni preljev dodajte liker i prelijte njime tortice. Stavite u hladnjak i prije posluživanja skinite kalupe i ukrasite po želji.