Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Tradicionalna mast od gaveza pomaže kod reume i uganuća

Tradicionalna mast od gaveza pomaže kod reume i uganuća
1

Kod prijeloma kostiju, korijen gaveza, koji se bere u jesen, kuha se u mlijeku dok se ne dobije kaša koja se nanosi na prijelom u tankom sloju i ostavlja se da djeluje dva sata

VIDEO

Gavez (Symphytum officinale) već je tisućama godina cijenjena biljka u narodnoj medicini zbog djelovanja na rane i lomove kostiju. Gavez se upotrebljava izvana kod modrica, prijeloma i rana. Ubrzava oporavak i obnovu oštećenog tkiva te smanjuje upalu. Za jedan od sastojaka nađenih u gavezu, alantoin, koji se smatra zaslužnim za iscjeljujući učinak ove biljke, dokazano je da ima regenerativno djelovanje na vezivno tkivo.

Korijen gaveza, koji se bere u jesen, kuha se u mlijeku dok se ne dobije kaša koja se nanosi na prijelom u tankom sloju i ostavlja se da djeluje dva sata. Pritom je potrebno biti jako oprezan i ne stavljati ovaj oblog preko zgloba jer bi inače zglob mogao okoštati. Ako se svaki dan ponavlja tijekom deset dana, znatno će ubrzati zacjeljivanje. I znanost potvrđuje ovo djelovanje gaveza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Ova biljka sadrži visok postotak purinskog derivata, alantoina, koji stimulira stvaranje novih stanica, a u manjem postotku sadrže ga neven i trputac. Zbog sadržaja alantoina ova biljka ulazi u sastav raznih melema za zarastanje rana, protiv hemoroida i proširenih vena. Melem od listova gaveza od velike je pomoći onima koji pate od reumatizma. Također, ekstrakt korijena stavlja se u kreme za lice jer ublažava bore, a djelotvoran je i kod akni te problematične kože. Tinktura od korijena gaveza vrlo je korisna za ispiranje rana, a djelotvoran je i kod modrica te nateknuća.

Sada je vrijeme kad se skuplja odoljen: Ublažava mjesečnice...
Sada je vrijeme kad se skuplja odoljen: Ublažava mjesečnice...

Upozorenje
Iako se je gavez tradicionalno preporučivao i za oralnu upotrebu, npr. u čajnim mješavinama protiv gastritisa, danas se to ne preporučuje jer gavez sadrži alkaloid pirolizidin koji toksično djeluje na jetra.

Tradicionalna mast od gaveza
Za pripremu ove masti potrebno vam je 50 grama korijena gaveza, 25 g listova gaveza i 500 g  svinjske masti. Opranu svinjsku mast treba dobro zagrijati, dodati bilje, polako miješati na laganoj temperaturi i kada se počne pjeniti odmah skinuti s vatre i lagano miješati neko vrijeme.

Mast se potom poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga potrebno je smjesu blago i lagano zagrijavati uz miješanje. Kada smjesa postane tekuća procijedite je, ostavite da se još malo ohladi i ulijte u suhe i čiste staklenke. Po želji možete dodati po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina. Čuvajte u hladnjaku.

Kiselkasta biljka ruj uklanja iscrpljenost i liječi bol u želucu
Kiselkasta biljka ruj uklanja iscrpljenost i liječi bol u želucu

Ovo je jedan od najboljih biljnih melema protiv reume i išijasa, a djelotvoran je i protiv upaljenih hemeroida. Ako imate problema s koljenima, gavezovu mast lagano nanesite na bolna mjesta, omotajte plastičnom folijom a potom vunenim šalom.

Tinktura od gaveza
Priprema se tako da se 100 grama usitnjenog korijena gaveza stavi u staklenku, a zatim prelije litrom 70-postotnog alkohola ili jake rakije. Staklenka se potom dobro zatvori i ostavi da stoji na tamnom mjestu 12 dana uz povremeno protresanje. Potom se cijedi i čuva u tamnoj boci. Žlicu tinkture treba razblažiti sa 100 ml prokuhane vode, pa upotrebljavati za ispiranje ili za obloge.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje