Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Traumatična sjećanja nestaju tretiranjem proteina u mozgu

None Foto: Pixsell

Brisanje traumatičnih sjećanja prije svega će pomoći braniteljima, žrtvama nasilja, ovisnicima te oboljelima od poremećaja dugoročne memorije kao i od Alzheimera

Traumatična sjećanja mogla bi postati prošlost, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Nakon što su otkrili vezu između proteina PKM i sjećanja o traumatičnom iskustvu te oslabili ili eliminirali dugoročno pamćenje kod morskih puževa, shvatili su da se može utjecati na njega. Naime, otkrili su da se dugoročno pamćenje briše tako što se inhibira aktivnost PKM-a, proteina povezanog s pamćenjem. To će prije svega pomoći braniteljima, žrtvama nasilja i onima koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja.  Znanstvenici se nadaju da će pomoći i u liječenju ovisnika o drogi, oboljelima od Alzheimera kao i drugih poremećaja dugoročne memorije.

To će prije svega pomoći braniteljima, žrtvama nasilja i onima koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja.

- Mislim da smo u mogućnosti da jednog dana mijenjamo sjećanje kako bi smanjili traume u našim mozgovima. To se neće dogoditi u bliskoj budućnosti, ali nadam se da ćemo jednom moći identificirati mjesto sjećanja na traumatično iskustvo i pokušati ga iskorijeniti - rekao j voditelj istraživanja David Glanzman.

Komentiraj, znaš da želiš!